Kategorier
Intervjuer Musikk

Floora: Uekte sønner av funk

I 2001 fikk Floora platekontrakt med EMI på grunn av en imponerende demo. Det ble aldri noe album på EMI, men siden DJ Truls Puls og DJ NuTeq har gjort demoen tilgjengelig igjen passer det bra å børste støv av dette intervjuet.


FLOORA: DJ TRULS PULS (stående) og DJ NUTEQ.

(Opprinnelig publisert i Dagsavisen i 2001, les en utvidet versjon her. Les mer om EMIs 2001-satsing her.)

To frekke bodøværinger har allerede gitt oss en av de beste, mest funky og sjangeroverskridende norske DJ-platene noensinne. Til høsten følger Floora opp sin særs lovende demo fra 1999 med debutalbum på EMI (2009-kommentar: Jeg er i dag usikker på om det var meningen å spille inn en ny DJ-miks eller å gi ut demoen).

Truls Erlend Andersen, alias DJ Truls Puls, og Øystein G. Bekken, alias DJ NuTeQ, har mikset plater sammen på fire platespillere siden 1998, og skrev våren 2001 platekontrakt med EMI Norsk. Demoalbumet mikser sammen artister som DJ Krush, The Aloof, Public Enemy, Soul II Soul, The Cure og David Bowie med store doser gammel funk, soul og storbandjazz til en helhet som det engelske magasinet XFADE kalte ”seriously unbelievable”.

– Den plata lagde vi med en gang jeg flytta til Bergen. Ting skjer når man har fire platespillere i stua og lytter til musikk hele døgnet. Men jeg tror alt starta på en intern hjemmefestival en sommer for tre-fire år siden, der vi slengte ørten drum’n’bass-låter oppå hverandre mens vi herja som verst, mimrer Øystein.

Navnet Floora dukket opp da DJ-duoen kalte seg Flygel Flora på kødd under en oppvarmingsjobb for Those Norwegians i Bodø. Settet fungerte så bra at mer seriøse Floora ble født umiddelbart etter.

Musikknerder
Øystein og Truls beskriver seg som ”ordentlig akademiserte musikknerder”, som ser på debutplata som en veiviser til musikkhistorien og slektskapet mellom musikksjangrene.

– Vi er sånn høvelig fornøyd med demoplata, så vi føler oss forpliktet til å overgå den på høstens album. Sjangeraspektet vil fortsatt fortone seg sånn passe kaotisk, og det er  i sammensetningen av musikkstykkene vår oppgave ligger, sier Truls.

En av rundt 100 arbeidstitler for albumet er Det være seg diverse småsaker; den vil romme 30-40 innspillinger med timing, progresjon og live remiksing som stikkord.

– Dypt inne i oss et sted ligger nok et  slags rammeverk som gjør at vi velger bort en del musikk, men vi føler ingen lojalitet overfor en spesiell sjanger. Men vi elsker funky beats. Jeg tror jeg kunne giftet meg med funky beats, drømmer Truls.

Platekokker
Grensen mellom kreativ platemiksing og det å skape ny musikk med platespillere er vanskelig å sette. For purister bruker nok Floora for mye av originalmaterialet til å sortere under ”turntablism”-begrepet, men hvordan ser de selv på begrep som ”turntablism” og ”platespiller-som-instrument”.

– Turntablism er et bruksbegrep for innovativt platespillerarbeid, ment for å skille de som utelukkende spiller plater fra de som ”lager musikk” med plater. Men egentlig er jo alle DJer turntablister, da nye ting alltid kan oppstå i overgangen mellom to skiver. Jeg foretrekker å se på oss selv som dirigenter eller regissører, utreder Øystein.

Truls ser på Floora som gode platemiksere, og fortsetter med oppskriften på en god miksplate:

– Det vi gjør kan sammenlignes med kokkekunst. Selv om gulrøtter er gode å knaske på og kukjøtt kan være av ypperste kvalitet, er det en grunn til at man ikke dæljer ei ku og noen gulrøtter på bordet til sine gjester. Man trenger poteter, saus og helst litt vin til. Vinen skal tempereres og menyen skal serveres etter et bestemt mønster. I analogi til dette må vi nok anses for å være ganske eksperimentelle garnitører, og det er her hovedutfordringen ligger. Vi bruker så mange forskjellige råvarer at det skal streng balansering til for å lykkes.

Uekte hoder
– Ser dere på dere selv som en del av hiphopkulturen?

– Vi representerer et aspekt av den, men innenfra og ut tror jeg neppe vi kan regnes som «ekte hoder», siden vi er veldig inkluderende rent sjangermessig. Hiphopmiljøet kan til tider være så opptatt av å være «real» at det biter seg selv i ræva. Men hip hop har så forbanna mye sjel. Jeg tror nok jeg aldri vil slutte å høre på hiphop, sier Øystein.

– Vi er vel uekte sønner av alle sjangre. Men det vi gjør med platene er det hiphopkulturen som har elsket fram. Men helt ærlig, så må vi i beste fall anses som ”hired guns”, mener Truls.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Floora: Uekte sønner av funk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..