Kategorier
Tegneserier

Rabbel R.I.P.

Rabbel er død, lenge leve Rabbel. Her er mine anmeldelser av Anna Fiskes aktiviserende og 70-tallistiske blekke, som i fire år var Norges beste barneblad.

Anna Fiske
Rabbel nr. 1
No Comprendo Press 2005
5/6

Visste du at det ikke finnes et eneste norskprodusert og regelmessig tegneseriehefte for barn på markedet? Intet hjemlig alternativ til blodkommerse blader som Donald Duck & Co, Beyblade eller Eventyrprinsesser? Derfor er det en utsøkt glede å ønske Anna Fiske velkommen med Rabbel; 36 sider med lekne tegneserier, oppgaver og aktiviteter for de aller minste serieleserne.

Det er fristende å kalle dette en tegneserieparallell til politisk korrekte treleker, for der en stri strøm av leker og spinoffprodukter følger med på kjøpet i andre barneserier gir Fiske leserne oppskrifter på hvordan de kan lage sine egne kjæledyr. Uten at bladet noen gang føles belærende eller oppdragende, for Rabbel handler først og fremst om medrivende moro, sjarmerende figurer og gode historier. Spesielt den selvbiografiske historien om Annas egen farmor er suveren, og til glede for lesere i alle aldre.

En av årsakene til at det finnes så få norske tegneserier for barn finner vi i den norske innkjøpsordningen. For hvorfor skal forlag og illustratører driste seg på ut det usikre seriemarkedet når det eksisterer så flotte støttehjul for påkostede billedbøker? Bare det at Anna Fiske velger å videreføre sine tidligere barnebøker om Palle Puddel i et seriehefte fortjener medalje. Dessuten inneholder Rabbel mer moro for 39 kroner enn tre-fire billedbøker til sammen.

Anna Fiske
Rabbel nr. 2
No Comprendo Press 2005
5/6

En perfekt gave til alle kreative barn.

Det er ikke så vanlig å anmelde nummer to av tegneseriehefter, men med Rabbel er Anna Fiske i gang med et så oppløftende, unikt og viktig prosjekt at hun gjør seg fortjent til det. Dette er den eneste norskproduserte tegneserien for de aller minste på markedet, og heftet inneholder fortsatt like mye moro som tre-fire barnebøker til sammen – for en brøkdel av prisen.

Fiske byr ikke bare på artige serier, men gjør også sitt beste for å stimulere skaperkraften hos barna. Hun viser hvor enkelt det er å lage egne tegneserier, figurer, leker og kosedyr, og det i et så billig format at du umiddelbart får lyst til å gi det videre til noen som vil rive, klippe og krølle det sammen i pur skaperglede. Nettopp derfor er Rabbel i ferd med å bli viktigere enn hele den norske billedbokhøsten til sammen.

Anna Fiske
Rabbel nr. 5
No Comprendo Press 2006

Anna Fiske setter ny standard for litteratur for de aller minste, og nå er nummer fem av hefteserien Rabbel her. Palle Puddel, Farmor og Ella Elg er alt belønnet med Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, og nå har hun også fått Oslo bys kulturstipend. Det beste er at heftene kombinerer lettbente tegneserier med aktivisering av leserne i beste 70-tallsånd, mens prislappen er en brøkdel av en barnebok.

Anna Fiske
Rabbel bok 1
No Comprendo Press 2007
5/6

Vil Anna Fiske oppdra en generasjon kunstnere?
Når Anna Fiske samler de fem første numrene av Rabbel, det eneste norske tegneserieheftet for de aller minste, står hun i fare for å spenne ben på sitt eget prosjekt. For Rabbel er en liten protest mot påkostede barnebøker, med billige hefter barn kan klippe, rive i og slite ut. Men når boken faktisk er billigere enn de fem heftene, er faren heller en overdose av Fiskes aktiviserende prosjekt i beste 70-tallsånd.

Her skal de minste stimuleres til å sy, male, fargelegge og bake i en slik grad at hele familier kan bli liggende utbrent igjen. Billig skal det være også, og det tipper over i parodien når Fiske foreslår å lage høner av appelsinsteiner og utsmykke gamle kvitteringer. Tegneseriene er vel uskyldige sammenlignet med flere røffere barnebøker, men det skulle ikke forundre meg om Fiske har stimulert flere kunstnere når status gjøres opp om 20 års tid.

PS! Rabbel utgjør totalt 15 hefter, som er samlet i tre bøker. I morgen: Anna Fiskes dårligste og beste tegneserie.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Rabbel R.I.P.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..