Kategorier
Intervjuer Sakprosa Skjønnlitteratur

Fløgstad-saken og Da Vinci-koden

Da professor Tore Pryser anklaget Kjartan Fløgstad for å låne hans stoff uten kreditering i romanen Grense Jakobselv, trakk flere norske medier raskt paralleller til Alnæs-saken. Men den riktige parallellen er jo selvsagt striden om Dan Browns Da Vinci-koden.

davinci_kodenhellig_blod_hellig_gral_vanelig_medium

I 2004 interjvuet jeg Michael Baigent for Aftenposten. Han har skrevet boken Hellig blod, hellig gral sammen med Richard Leigh og Henry Lincoln, og deres kontroversielle teorier om Jesus og Maria Magdalena utgjør fundamentet i både Da Vinci-koden og Tom Egelands Sirkelens ende.

Forfatterne saksøkte Browns forlag for plagiat, men tapte til slutt i retten. Som i Alnæs-saken er det snakk om skjønnlitterære forfattere som låner fra historikere uten å kreditere, men det er akseptabel praksis. Karsten Alnæs lånte derimot fra andre historikere til sitt eget historiske verk uten å kreditere, og det er ikke akseptabelt. Hadde derimot Baigent og hans medforfattere skrevet Hellig blod, hellig gral som en roman hadde de utvilsomt hatt grunnlag for å saksøke Brown for plagiat. Skjønnlitterære historier kan plagieres, men ingen kan ta copyright på Historien.

Her er uansett mitt intervju med Baigent, som er interessant i disse dager. Selv om de tapte plagiatsaken, fikk deres bok fornyet interesse og godt salg som følge av Da Vinci-koden. Her har også Tore Pryser og Universitetsforlaget gode muligheter for å selge noen ekstra eksemplarer av Fra varm til kald krig (1994) og i Hitlers hemmelige agenter (2001).
_________________________


MICHAEL BAIGENT, FOTO: ANDREWCOLLINS.COM

Dan Brown har begått plagiat med Da Vinci-koden, mener forfatterne av boken Hellig blod, hellig gral. Etter 22 år kommer boken endelig på norsk – på Browns norske forlag.

Er du én av de 12 millioner som har kjøpt romanen Da Vinci-koden? Er du også en av de tusener som har lest Tom Egelands Sirkelens ende? Da har du sikkert lagt merke til likhetene, og det er ikke tilfeldig. Begge tar nemlig utgangspunkt i dokumentarboken Hellig blod, hellig gral av Michael Baigent , Richard Leigh og Henry Lincoln. Nå kommer den på norsk, samtidig som forfatterne saksøker Browns forlag Random House.

– Jeg leste Da Vinci-koden da den kom ut, men hverken kan eller vil si noe om den. Vi mener dette handler om tyveri av intellektuell eiendom. Vi ga en mulighet til forlik, men det ble avvist – nå går det mot rettssak i London. Men jeg vet ikke hva som skjer videre eller når. Dette er i rettens hender nå, sier Baigent.

Alnæs-saken blir smårips i forhold. Da Vinci-koden er oversatt til 42 språk, og skal ha tjent inn 1,6 milliarder kroner på verdensbasis. Lincoln, den tredje forfatteren, tar ikke del i søksmålet på grunn av dårlig helse.


DAN BROWN
Frem i lyset
Bazar forlag – som skuffer inn penger på den norske utgaven av Da Vinci-koden – gir også ut Hellig blod, hellig gral.

– Vi har vært 23 uker på bestselgerlistene i år med en 22 år gammel bok. Det hele er veldig ironisk, men det beste er at saken kommer frem i lyset igjen. I boken tar vi opp alvorlige spørsmål som oppfordrer til alvorlig tenkning og alvorlige svar.

Problemet til forfatterne er ikke at Brown bruker informasjon han har funnet i boken deres, men at han ikke sier hvor han har funnet den. Boken står hverken på noen takke- eller litteraturliste, men dukker opp i selve historien da historikeren Leigh Teabing plukker den fra bokhyllen sin i en scene. Leigh Teabing-navnet er også et anagram av Leigh og Baigent, i tillegg til at han er avhengig av krykker – slik som Lincoln.

Mange likheter
– Det var veldig snilt av ham, var det ikke? smiler Baigent.

Baigent beskriver Hellig blod, hellig gral som en sammenhengende hyptotese, der forfatterne blant annet hevder at Jesus ikke døde på korset – men giftet seg med Maria Magdalena.

Ikke nok med det, de hevder også at den hemmelige og ukjente Sion-ordenen (senere Prieuré de Sion, Sions kloster) ble stiftet for å beskytte Jesu etterkommere. Sion-ordenen skal ha stått bak opprettelsen av Tempelridderne, mens Leonardo da Vinci var en av mange kjente stormestere innen ordenen opp gjennom årene.

– Jeg vet ikke hva Prieuré de Sion er i dag, eller hvem de er og hva de gjør. Men de har eksistert, og de ble nødt til å bygge seg opp igjen etter den franske revolusjonen.

Dan Brown innleder Da Vinci-koden med å fastslå at Prieuré de Sion eksisterer, men viser til «Les Dossiers Secrets» i det franske nasjonalbiblioteket som kilde.

I første kapittel av Da Vinci-koden myrdes kuratoren Jacques Saunière i Louvre-museet. Hellig blod, hellig gral innledes med at den franske presten Bérenger Saunière dør under mystiske omstendigheter. Baigent mener at Brown ikke bare har tatt enkelte ideer fra deres bok, men har løftet hele «arkitekturen» fra boken og konstruert sin egen thriller rundt den.


Undersak: – Kirken har manipulert bildet av Jesus
Hellig blod, hellig gral skapte sensasjon og hissig debatt da den ble utgitt i 1982. Michael Baigent mener problemstillingene den reiser bare er blitt viktigere i dag.

Under arbeidet med boken innså forfatterne hvordan religiøse ledere siden 200-tallet har manipulert og formet vårt bilde av Jesus. Derfor prøvde de å finne ut mer om den historiske Jesus.

– Da Det nye testamente ble satt sammen rundt år 400, fjernet man blant annet bøker som handlet om forholdet mellom Jesus og hans kvinnelige disipler – især Maria Magdalena. Kirken skapte en Jesus som var svært annerledes fra historiens Jesus – som trolig var gift og hadde egne barn, hevder Baigent i boken.

Da boken kom ut, gikk den kalde krigen mot slutten, men i dag er religion igjen en viktig del av de politiske skillelinjene – enten vi snakker om USA eller Midtøsten.

– Ronald Reagan brukte mye kristen mytologi i sin politikk, og snakket om armageddon og Jesu tilbakekomst.

George W. Bush gjør mye av det samme, og det bekymrer meg at flere politiske beslutninger blir tatt på grunnlag av religiøse forventninger. Da er det viktig å reise spørsmål om disse religiøse «sannhetene».

Populærkulturen er også invadert av religiøse konflikter. På den ene siden har vi Da Vinci-koden, men i andre enden av skalaen finner vi Mel Gibsons The Passion of the Christ.

– Den var ren voldspornografi. Du må være gal for å lage en slik film, og det kan du sitere meg på. Suksessen til filmen skremmer meg. Ikke bare det at folk liker den, men at de tror det er sant. Mange av disse har også politisk makt, og jeg tror vi lever i farlige tider der både politikerne og kirken svikter oss.

Hellig blod, hellig gral
* Skrevet av BBC-produsenten Henry Lincoln, litteraturviteren Richard Leigh og symbolikkeksperten Michael Baigent etter seks års research.
* Veldig kort fortalt lanserer boken en hypotese om at Jesus giftet seg med Maria Magdalena, og at hun flyktet til Frankrike med Jesu etterkommere. Denne blodrekken er blitt beskyttet av den mystiske ordenen Prieuré de Sion fra 1000-tallet.
* Solgt rundt to millioner eksemplarer siden utgivelsen i 1982, oversatt til 24 språk.
* Etter 22 år gis den ut i Norge. Per Holter-Andersen oversatte den av egen interesse for 12 år siden.
* Teoriene er brukt i Dan Browns Da Vinci-koden, og møter igjen ny motstand fra flere hold. Boken The Da Vinci Hoax er også blitt en bestselger.

6 svar på “Fløgstad-saken og Da Vinci-koden”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..