Kategorier
metal Musikk

Viking-symfonier

Blir Madness for snilt og muntert på Øyafestivalen i dag, er det bare å rusle bort til Sjøsiden, der Enslaved spiller sine vikingsymfonier. Her er to anbefalte album.

Enslaved
Below the Lights
Osmose Productions/VME 2003
5/6

Ambisiøs fusjon av ekstremmetal, progrock og norrøne temaer.
Metal og historieinteresse går arm i arm. Der amerikanske Nile begraver seg i det gamle Egypt har rogalandsbandet Enslaved siden oppstarten i 1991 parret vikinger, norrøn mytologi og ekstrem-metal.

2001s Monumension var et viktig vendepunkt, med overgang til engelske tekster og økt innslag av progrock, og bandets sjuende album fører visjonen videre med et ambisiøst verk med referanser til både tidlig Genesis og King Crimson. Bandet tør også skru ned tempoet, noe som gir dystre stemninger framfor utelukkende høyt tempo og teknisk briljering.

Tekstene er vanskelige å tolke, men med innslag av norske folketoner og tekster minner dette om en mørk, kald og vindblåst norrøn black metal-symfoni. Tiden er moden for at flere forstår at Enslaved hører hjemme i norsk metals øverste divisjon.

Enslaved
Ruun
Tabu/Tuba 2006

Vikingfikserte Enslaved gjorde rent bord i 2004 med den mesterlige Spellemann- og Alarmvinneren Isa, og deres niende album hamrer inn bandets posisjon i verdenstoppen innen ekstremmetal. Snerrende black metal-vokal, runer og norrøn religion står fortsatt sentralt, mens det musikalske universet er i stadig utvikling med spor av alternativrock, prog, goth, psykedelia og bekmørke melodier.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende og Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Viking-symfonier”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..