Kategorier
Hiphop Musikk Sakprosa Tegneserier

Boka mi er her

Min tredje bok har kommet fra trykken. Hiphop begynte som en liten Faktaløve, men este ut i størrelse og ambisjonsnivå. Arbeidet endte opp som en gjennomillustrert og velvokst bok på 136 sider med tegneserieinnslag. Takk til illustratør Mikael Noguchi og designerne i Motorfinger for strålende innsats.

Jeg har ikke for vane å legge ut pressemeldinger, men denne har jeg bidratt sterkt til selv, så da må det jo være greit. Boka kan kjøpes her, her eller her.

Unik kombinasjon av hiphopfakta og tegneserier

Øyvind Holen
Hiphop – grafitti, rap, breaking, dj-ing
Illustrert av Mikael Noguchi
Cappelen Damm 2009

Øyvind Holen har to lidenskaper: hiphop og tegneserier. Nå får han kombinert begge i den flotte og nyskapende faktaboka for unge, Hiphop – grafitti, rap, breaking, dj-ing, illustrert av Mikael Noguchi.

Rapping, breakdance og hiphopmote er kjent for de fleste i dag, men hva er egentlig hiphop og hvor kom det fra? Hvem var de første hiphoperne? Hva betyr B-boy? Og hva er sammenhengen mellom tagging og graffiti? Øyvind Holen og Mikael Noguchi gir svarene og mye mer i en unik faktabok om en av vår tids største kulturstrømninger.

Ingen har kombinert hiphop og tegneserier på denne måten før. Pensum for alle gutter og jenter som digger musikk med tunge beats og breiale meldinger. Hovedmålgruppe: 10-15 år, men boka kan like gjerne leses av voksne.

– Dette er hiphop for dummies, men samtidig skal du være ganske godt orientert i hiphophistorien for ikke å finne noe nytt her også. Det er ikke lett å oppsummere nesten 40 års kulturhistorie på så få sider, og hiphopfans vil sikkert oppleve at flere av sine favorittartister glimrer med sitt fravær. Jeg har selv valgt å kutte flere av mine egne favoritter til fordel for et helhetlig og sammenhengende riss av de viktigste delene av en svært omfattende historie, sier Holen.

Må du ha den rette hettegenseren, glinsende gullkjede, de kuleste vennene, drag på damene og datamaskinen fullstappet med ferske hits fra USA for å kalle deg hiphoper? Absolutt ikke, for siden hiphopkulturen ble født i de fattigste strøkene i New York for over 30 år siden er det nettopp muligheten til å gjøre mye ut av nesten ingenting som har vært det viktigste.

Hiphop slo gjennom i Norge og resten av verden i 1984, og har siden inspirert unge gutter og jenter over hele verden til å skrive tekster, lage musikk, danse og male graffiti – for å lage sin lokale versjon av hiphop. Denne boka forteller deg det du må vite om hiphops fødsel, utbredelse, muligheter og regler – eller rettere sagt: Fravær av regler. For er ikke egentlig alt lov i hiphop?

– Jeg tilhører første generasjon av norske hiphophoder, vi som oppdaget noe helt nytt og spennende tidlig på 1980-tallet, og som nå nærmer oss 40-årene og som vil bære kjærligheten til kulturen med oss inn på gamlehjemmet. Samtidig er vi nå i ferd med å fostre opp en ny generasjon hiphophoder, de første norske hiphopbarna. Denne boka er først og fremst til de yngste hodene, sier Holen.

Øyvind Holen (f. 1973) oppdaget hiphop i 1984, falt av lasset i 1985 og gjenoppdaget musikken i slutten av tenårene. Han har aldri rappet, breaket eller tagget, men har skrevet om hiphopkulturen i alle aviser og blader han har jobbet for som journalist. Han har tidligere skrevet to bøker: Hiphop-hoder – Fra Beat Street til bygde-rap (2004) handler om hiphop i Norge, mens Groruddalen – En reiseskildring (2005) er en reise gjennom barndommens grågrønne dal.

Mikael Noguchi (f. 1976) er illustratør, grafittikunstner og 3D-artist. Han jobber for Artplant.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

13 svar på “Boka mi er her”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..