Kategorier
Hiphop Musikk Sakprosa

Vinn boka mi

Har du lyst på min nye bok, Hiphop, men ikke lyst til å betale? Sjekk innom Kingsize.no og 730.no, eller hør på Goodshit Radio mandag 31. august kl. 22, hvor du kan bli én av de heldige som stikker av med et gratiseksemplar.

Kingsize.no har også skrevet en artikkel om boka, som opprinnelig sto på trykk i papirutgaven, og jeg tillater meg å stjele litt derifra.

«Hiphop – Graffiti, Rap, Breaking, DJ-ing er en ren faktabok, men skiller seg nok litt ut både språklig og innholdsmessig, selv om Holen har forsøkt å unngå at det blir alt for komplisert og ”kult”. Likevel er det nok ikke så mange andre barnebøker der ute som byr på både historien om crack og hva slags utstyr man trenger for å drive med graffiti. I tillegg til Holens skrivekunst, sprites sidene opp med flotte tegneserier og illustrasjoner fra den talentfulle illustratøren Mikael Noguchi, som virkelig har gjort sitt for å sette preg på boka.

Innholdsmessig tar Holen leserne med tilbake til hiphopens fødsel i Bronx på 1970-tallet, da DJ-ene var den viktige drivkraften, via graffiti og breakefeberen til 1980-tallet, og følger musikkens vei inn på hitlistene gjennom 1990- og 2000-tallet. Han fokuserer blant annet på DJ Kool Herc på 70-tallet, Run-DMC, Public Enemy, N.W.A. på 80-tallet, 2Pac og Eminem på 90-tallet og OutKast og sørstatsbølgen på 2000-tallet. I tillegg blir det dessuten et lite kapittel om den norske hiphop-historien, samt hiphopmote, beslektede musikksjangre og intervjuer med norske aktører som Tommy Tee, Tor Erik Hermansen i Stargate, Karpe Diem og graffitiveteranen Much.

– I dag er jo hiphop større enn noensinne, og samtidig som de eldste hiphophodene begynner å bli både 40 og 50 år gamle er det flere generasjoner som har vokst opp med at hiphop alltid har vært der. Da er det viktig å lære bort litt av hvor kulturen kommer fra, hva den har vært og hvor den går hen, sier Holen, som ikke ønsker å virke altfor belærende.

– Det er lett å bli bitter gammelmannshiphoper og lekse opp om hvor viktig det ikke er å glemme dansinga, malinga og pionerene nå som stadig nye og yngre rappere står i kø for å bli stjerner. Men samtidig er det viktig å være bevisst på historien, vite litt om hva hiphop var, hvor det kom fra og hvem som var de første og viktigste pionerene, og hvorfor de var det. Men det er vel så viktig å kurse seg litt opp om dagens nye stjerner, flere av dagens eldre hiphophoder har jo lenge vært skeptisk mot sørstatsrappere som Lil Wayne og T.I. for eksempel, på samme måte som de før der igjen var svært skeptiske til tidlige gangstarappere som N.W.A. for eksempel.”

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..