Kategorier
Tegneserier

Gå ikke glipp av Monsieur Jean

«Stor og deilig fortellerkunst,» skriver kollega Morten Harper i Dagens Næringsliv om den etterlengtede norske oversettelsen av den franske tegneserien Monsieur Jean. Det er bare å samtykke.

Den franske tegneserien Monsieur Jean er skrevet og tegnet av Phillipe Dupuy og Charles Berberian, og de tre første albumene i seriene er nå samlet i en lekker liten bok fra norske No Comprendo Press. Serien handler ganske enkelt om dagliglivet til en småfrustrert forfatter rundt 30 år, fortalt på slentrende genialt vis.

Monsieur Jean er en av Frankrikes store seriesuksesser de siste årene, både populær og prisbelønt, og denne oversettelsen er kjærkommen for oss som ikke er så stive i fransk. Her er min oversettelse av den engelske Monsieur Jean-utgivelsen Get a Life, opprinnelig trykket i Rocky.


Philippe Dupuy & Charles Berberian
Get a Life
Drawn & Quarterly 2006

På slutten av 1980-tallet tapte de klassiske franske albumseriene terreng. Leserne gikk lei historiske eventyr, storslått science fiction og hardkokt action. Isteden vant mer hverdagslige serier terreng, og serien Monsieur Jean av Dupuy & Berberian, som debuterte i 1989, tok det beste fra to verdener:

I en Tintin-inspirert strek fortalte radarparet om hverdagen til en ung mann i Paris, fra det trøblete singellivet i 20-årene til det like problematiske livet som småbarnsfar i 30-årene. Canadiske Drawn & Quarterly har oversatt flere av seriene til engelsk, og i den ferske boka Get A Life samles flere av de første historiene i serien – og er dermed perfekt som en introduksjon. For videregående anbefales Maybe Later, en ”bak kulissene”-serie om hvordan Monsieur Jean skapes.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Gå ikke glipp av Monsieur Jean”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..