Kategorier
Hiphop Musikk Sakprosa

Flotte kritikker til Hiphop

De gode anmeldelsene av boka mi, Hiphop, fortsetter å strømme inn. «Forbilledlig og informativ,» mener Bergens Tidende og triller terningen til 5, mens Aftenposten slår fast at dette er en «hengiven hiphopleksjon». Når kommer backlashen?

«Har du en 10-15 åring i livet ditt som du vil lede inn på den rette sti, er denne gjennomgangen av den amerikanske hiphop-historien både forbilledlig og informativ,» skriver Walter Wehus i Bergens Tidende og triller terningen til 5.

Han slår ganske riktig fast at alle vil «finne en av favorittgruppene sine utelatt her» (jeg har måtte kutte ut flere personlige favoritter selv), men at «boken veier opp med en blanding av tegneserie, fakta, illustrasjoner og foto som fungerer». Boka gjør også «en god jobb i å vise at hiphop ikke bare er for de tøffe, men lenge har vært en utvei også for outsiderne».

Aftenpostens Mette Hofsødegård har ingen terning å kaste, men det ser da ut som en 5-er dette også? Hun kaller boka «en spennende innføring i hiphopens kulturhistorie, med forfatterens entusiasme som en nærværende del av bokopplevelsen. Mikael Noguchis illustrasjoner og bokens gjennomarbeidede design gir en helhet med ambisjon om å speile bredden i hiphop.»

Det er også gledelig å se at boka kan fungere som et hiphopkurs for dummies, som er meningen, for Hofsødegård konkluderer slik: «Hva slags appell denne boken har til dem som er litte inne i gamet, er vanskelig å vurdere. Men for den som står utenfor, gir den innsikt og skaper interesse for hiphopens røtter og forgreninger.»

Tar vi også med at NRK Lydverket kaller Hiphop «en glimrende ungdomsbok om hiphop», og graver fram terningkast 5-anmeldelsen fra Haugesunds Avis og andre tidlige lovord, er det all grunn til å være fornøyd med mottagelsen så langt. Men kritikernaturloven tilsier at den første slakten nå bør være rett rundt hjørnet. Hvor og når kommer den?

Les utdrag fra boka og hele Aftenposten-anmeldelsen under bildet:

Ballade.no bruker anledningen til å publisere to av kapitlene fra boka, men skal jeg være ærlig er nok ikke dette en helt vellykket presentasjon. For bare brødteksten, som presenteres her, er bare ett av flere elementer, og her mister du både layout, bokser, illustrasjoner og lignende. For ikke å snakke om at to av tegningene på sida ser ut til være ødelagt. Men forhåpentligvis kan leseren få et slags inntrykk.

«Hiphopens historie blir via Holens tekster og Noguchis strek fortalt som en slags tegneserieroman, krydret med faktabokser, intervjuer og sjangerorienterte mellomspill av typen ‘Hiphop-latino’ og ‘Politisk hiphop’. Leseren blir guidet gjennom boken av figuren Aksel, og etiske spørsmål blir også tatt opp uten at Holen tar stilling til dem. Dette gjør Hiphop til en pedagogisk og informativ bok om en av de mest dominerende nisjer i vår tids ungdomskultur,» skriver Ballades Carl Kristian Johansen.

hiphop251

hiphop252

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Flotte kritikker til Hiphop”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..