Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Oral Bees søte hevn

I 2001 ble Oral Bee fra Nesodden Norges mest utskjelte rapper. I 2004 rappet han på albumet til gangstarapperen Baby Bash fra Texas, og fikk med amerikansk gullplate. Nå bidrar han på comebackalbumet fra legendariske Ruthless Records.

13. oktober 2009 ga Ruthless Records ut sitt første album på flere år: Stevie Stones New Kid Comin‘. Tre av låtene på albumet er produsert av norske Mr. Pimp-Lotion og Oral Bee. Stevie Stone er fra St. Louis, signerte med Ruthless for et par år siden og er for tiden på Tech N9nes «K.O.D»-turné, som også inkluderer Slaughterhouse og Glasses Malone. Albumet inneholder gjesteopptredner fra George Clinton og Tech N9ne.

Oral Bee og Pimp-Lotion har produsert «I Smoke», «New Kid Comin'» og «Run Tun», og i november lover Oral å gi ut albumet Putter det ned as usual, med gjestevers fra små og store notabiliteter som AMG, Dee Rail fra Coughee Brothaz, Arjay, Sholo Truth med flere. Da er det på tide med et gjensyn med dette 2004-intervjuet. Sjekk for all del også ut Stackin’ Beats av Da Playboy Foundation-kollega Big Ice.

Mer om norske beats her og her.
_____

«Hører hjemme på sirkus, ikke i et platestudio», skrev Aftenposten. «Fullstendig smakløs musikk», mente Dagsavisen. «En hån mot norsk hip-hop», het det i Avis1, mens Adresseavisen fikk «lyst til å banke denne håpløse rapperen.» Norske plateanmeldere syntes Oral Bees debutalbum Sånn vi putter det ned fra 2001 var tull, men i USA mener gangstarapperne han er verdt sin vekt i gull. Bokstavelig talt. For nå har Oral Bee fått amerikansk gullplate.

– I Norge trodde folk vi drev med en parodi på hiphop, men det er mye viktigere for oss å få anerkjennelse fra folk som gjør og digger det samme som oss. Vi blir fascinert av gangstarap på samme måte som andre elsker filmer som Gudfaren. Man synes rett og slett det er kult med action, guns og bitches, sier Anders Smestad alias Oral Bee.

Image som pimp
«Mitt image som pimp, det kan være litt tøft å respektere / For dette imaget mitt, det innebærer at du må la deg trakassere», synger Oral Bee på «Mitt image som pimp». Den låten ble aldri gitt ut på plate, men da Oral Bee og makkeren Big Ice sendte den til Baby Bash i Houston, fikk de overraskende svar. Ikke bare ville gangstarapperen bruke musikken, han ville også beholde syngerefrenget og ett vers av Oral Bee – på norsk!

– Det var deilig og ganske morsomt, og nå vil «alle» gangstarapperne ha Oral Bee på norsk på sine album. Vi har allerede gjort tre-fire vers til like mange artister; Matai, fetteren til Baby Bash, V-Boy, Billyums og Bullet. De er ikke så store – men allikevel, sier Big Ice alias Andreas Wille Paulsen.

Baby Bash døpte sporet om til «Image of Pimp», og tok det med på albumet Tha Smokin’ Nephew. Det er dette albumet som har solgt til gull – 500.000eksemplarer, og samtidig lanseres Baby Bash for fullt i Europa i disse dager. En søt hevn for Oral Bee, som ikke fikk mye respekt da han ga ut plate i Norge. Sånn vi putter det ned solgte fattige 2000 eksemplarer.

Boikott og hat
– Det var helt ville tilstander: Platekompaniet boikottet albumet og gjemte det bak disken, Hysj!Hysj! nektet å ta det inn og på toppen av det hele var det alltid noen som ville sloss da vi gjorde konserter, sier Oral Bees makker, Mr. Pimp-Lotion alias Thomas Huse.

Mr. Pimp-Lotion, Big Ice og Oral Bee stiftet gangstakollektivet Da Playboy Foundation under arbeidet med Oral Bee-albumet i 2000.

– Det var ganske crazy når 14-åringer som hadde hørt på rap i tre måneder kom og sa «dere ikke er hiphop», når Pimp har hørt på musikken i 20 år, sier Oral Bee.

Men gutta ble ikke knekt av hatet, men satset isteden på beats-eksport med Da Playboy Foundation.

– Vi representerte noe helt annet musikalsk i Hiphop-Norge, for det var ingen andre som hadde gjort noe som kunne minne om den melodiske gangstastilen fra California, synes Mr. Pimp-Lotion.

– Det har utviklet seg litt i Norge siden 2001.

Andrealbumet til Diaz hellet mer mot vår stil, med «playa»-tekster og skryt. Fremmed Rase er også litt på samme greie, og selv Tungtvann er blitt mer «west coast», mener Oral Bee.

Planlegger ny soloplate
Men trioen har ikke gitt opp Norge helt, selv om de opplever suksess i USA.

– Vi skulle egentlig slippe et album til på plateselskapet Edel. I beste Master P-stil (beryktet gangstarapper fra New Orleans, journ.anm) hadde vi planlagt en oppfølger etter bare fem, seks måneder, men så gikk Edel konk. Men nå har vi rundt 20 nye spor klare til en oppfølger, sier Oral Bee.

Eller som han selv skrev på forumet til N-raptalk.com 2.mars: «Albumet er ikke helt komplett, vi mangler litt syngebitches på noen tracks, og maybe litt mer gitar + bass-spilling (…) Vi tenker å høre litt med forskjellige labels om de er noe hypp på å gi det ut først, men hvis de er playa-haters blir det independentrelease».

– Gangsterne elsker Oral Bee
– Alle i min gjeng elsker Oral Bee. Han lager ekte gatemusikk, forteller Baby Bash på telefonen fra Houston, Texas.

Baby Bash – eller Baby Beesh som han også kaller seg – opplever nå det store gjennombruddet med den smekre kjærlighetslåten «Suga Suga». Nå satser giganten Universal på ham for fullt, og derfor fikk Bash seg nettopp sin første Europa-tur.

– Jeg fikk mye kjærlighet. Men hvorfor er det så mange som røyker sigaretter i Europa? Det likte jeg ikke!

En pussig irritasjon fra en som kaller albumet sitt for Tha Smokin’ Nephew? Men det er ikke tobakk Baby Bash inhalerer.

– Jeg kan røyke så mye marihuana jeg orker, men for meg er den ultimate rusen å oppleve at folk synger med på sangene mine. Jeg vet faktisk ikke helt hva jeg kaller musikken min, for det er hverken hiphop eller r&b – men noe nytt midt i mellom.

Og publikum synger med på Baby Bash’ låter. I USA medvirket «Suga Suga» til at albumet allerede har solgt til gull. Med andre ord har 500.000 amerikanere kjøpt en plate der Oral Bee rapper og synger på norsk.

– Jeg fikk kontakt med Da Playboy Foundation via Internett, og det viste seg at de kjente til mye av min eldre musikk. Så jeg fikk fem låter, og «Image of Pimp» ble levert med rap på norsk. Jeg følte instinktivt at jeg burde beholde noe av rappen, og låten ble et av de beste sporene på albumet, synes Bash.

Han forteller at mange tror Oral Bee rapper på spansk eller tysk.

– Jeg synes det er utrolig at noen nordmenn klarer å lage musikk som høres ut som den kommer fra undergrunnen i USA.

Her i Houston er det mange av gategutta som liker både musikken og den norske rappingen, for Oral Bee klarer både å synge og rappe i beat. Utenlandske rappere er ofte «offbeat», men ikke han.

– Hva sier du når jeg forteller at Oral Bee er en av de mest hatede rapperne i Norge?

– Jeg har hørt snakk om det, og nå er han på et gullalbum i USA! Det er utrolig morsomt, og her elsker folk ham, vil møte ham og se hvordan han ser ut. Jeg tror det må være fordi nordmenn er mest vant til mainstreammusikk fra USA, og at Oral Bee var forut for sin tid, tror Baby Bash.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Oral Bees søte hevn”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..