Kategorier
Intervjuer Sakprosa Tegneserier

Rocky: En hund etter øl, damer og burgere

Du skal være over gjennomsnittet interessert i Rocky for å lese Martin Kellermans En serietegners dagbok. Men selve tegneserien er blitt en av Nordens beste generasjonsromaner.

rocky259

Har du lest i filler alle Rocky-bøkene? Synes du Martin Kellerman skriver geniale ledere i Rocky-bladet? Får du ikke nok av hans blogging og laange reisebrev fra Barcelona og omegn? Da er En serietegners dagbok midt i blinken for deg, dere andre bør nok først komplettere samlingen av tegneseriebøker, for dette er en bok for fansen – eller deg som prinsipielt foretrekker tekst foran tegning.

Nok om det. Jeg benytter anledningen til å poste mitt første intervju med Martin Kellerman, da han besøkte Oslo 11. oktober 2001. Vi snakket ikke noe om terroren en måned i forveien, men var mest opptatt av å finne veien til Texburger (en burger som nok ikke falt helt i smak hos Kellerman denne dagen. Det ble med poseringen for fotografen, og burgeren ble liggende uspist igjen).

Har du sett en brisen og småkåt hund på damejakt på steder som Last Train, Headon og Texburger? Det er den svenske tegneseriesuksessen «Rocky» som er importert til Oslo.

– Dette er jo akkurat som Maxi Grillen i Stockholm. Va bra!

Serieskaper Martin Kellerman gaper over en stor «Texas cheeseburger» på Texburger i Universitetsgata.

Rocky er Sveriges svar på Pondus, og en yngre fetter av Arne And. Opprinnelig fester han på steder som Sjögräs og Kvarnen i Stockholm, men oversetter og tidligere Kåre & The Cavemen-bassist Dag Gravem har plassert Rocky midt i oslogryta: Rocky bor i en loftsbod i Hausmanns gate, drikker på Headon, Blue Monk og Last Train, før han sjangler inn på Texburger på morgenkvisten.

– Serien foregår jo i Stockholm, men jeg tegner jo ikke akkurat Rocky foran rådhuset i byen – det er mer snakk om små detaljer du kan kjenne igjen dersom du virkelig kjenner byen. Den burde være enkel å overføre til andre byer, sier Kellerman.

Intern og inkluderende
Kombinasjonen av detaljer for de innviede og universelle temaer som fenger de fleste, er noe av hemmeligheten bak seriens suksess. Den er både intern og inkluderende på samme tid.

– Mange svenske journalister tror Rocky bare handler om en gjeng hiphopere på Södermalm, og skjønner ikke hvorfor den er blitt så populær. Men jeg tror alle ungdommer som bor i en by kan kjenne seg igjen. Hardrockerne tror det handler om hardrock, og selv om alle subkulturer tror de er unike, er det i virkeligheten svært små forskjeller.

Rocky-serien starter med at hovedpersonen dumpes av dama samme dag som han kastes ut av leiligheten han deler med en kompis. Og særlig bedre blir det ikke. En klassisk Rocky-scene oppstår når han tar nattbussen – 37-bussen faktisk – hjem etter å ha klint med en 17-åring på fest:

«Det verste i tenåra var frustrasjonen over aldri å få full pakke. Man klinte i seks timer, så satte man seg på mopeden og stakk hjem til pornobladene. Jeg har altså gått fra moped til nattbussen på seks år. Det kaller jeg fremskritt.»

Angst og spetakkel
Rocky er kort sagt en krysning av Venner for livet med store doser fest og spetakkel, og fylleangsten fra Arne And; den handler om damer, alkohol og musikk – livet i 20-årene, med andre ord. I tillegg er den nesten 100 prosent selvbiografisk.

– Jeg begynte serien som følge av at jeg ble dumpet av kjæresten min, var arbeidsledig og mistet leiligheten min.

På toget hjem til gutterommet hos foreldrene mine tegnet jeg en hund som hengte seg. Det førte til at jeg tegnet seks striper om meg selv, forkledd som Rocky, forteller Kellerman.

Han er inspirert av amerikanere som Peter Bagge og Joe Matt, to serieskapere som bruker sitt eget liv som inspirasjon for egne tegneserier. Og Rocky utviklet seg til en tegneserie om Kellerman og hans kompiser; en særegen stilstudie i skitprat, sjekking og fylleangst. En verden der «je ne sais quoi» er fransk for «store, yppige pupper».

I tillegg fungerte serien som terapi for Kellerman i en tøff periode av livet.

– Det var som å le av sin egen ulykke, samtidig som det var moro å se folk le av serien på T-banen.

– Men serieskapere lever ikke akkurat så spennende liv? Blir det bra underholdning av å fortelle om seg selv?

– Folk i alminnelighet lever ikke så spennende liv, og samtidig har serieskapere dårlig med penger. Det er nok noe folk flest kan kjenne seg igjen i, og jeg tror flere av leserne ser seg selv og sine venner i Rocky.

Film og teater
Kellerman har tatt pause fra tegneserien sin i halvannet år for å skrive for teater og film. Han har også kjæreste, og livet til en hardtarbeidende og lykkelig manusforfatter er vel ikke like underholdende som en seksuelt frustrert og arbeidsledig døgenikt og unnasluntrer?

– Nei, livet mitt byr ikke på så mye godt tegneseriestoff lenger. Men selv om jeg blir dumpet og arbeidsledig igjen, føler jeg at den perioden er tilbakelagt i serieform. Nå kommer jeg nok til å vende tilbake til Rocky i en eller annen form uansett, og jeg leker med tanken på å skrive en barndomsskildring.

***

Her er Rockys Oslo
Rocky har gått fast i Pondus siden starten i fjor, og kommer neste sommer trolig som eget album. Serien er oversatt og flyttet til Oslo av Dag Gravem, tidligere bassist i Kåre & The Cavemen. Her er Rocky observert i sin korte tid i hovedstaden.

* Burgersjappen Texburger i Universitetsgata. Også omtalt som Texmexburger.

* Puben Last Train i Universitetsgata 26.

* Klubben Headon i Rosenkrantz’ gate 10b, også omtalt som Head Gone.

* Puben Blue Monk i St. Olavs gate 23.

* Han ble kastet ut fra kjæresten Elises toromsleilighet i Ullevålsveien.

* Bor i loftsboden til kameraten Tommy i Hausmanns gate.

* Limer fast tunga på ringeklokken til Hotel Cæsar-skuespillerinnen Elin Sogn i Kirkeveien.

* Forvent også «namedropping» i forhold til det norske hiphopmiljøet fremover.

Fakta – Rocky (anno 2001)
* Svensk tegneserie skapt av Martin Kellerman i 1998.

* Gikk fast i gratisavisen Metro i Stockholm.

* Er samlet i to bøker fra Galago Förlag. Har solgt over 60.000 eksemplarer.

* Går fast i Pondus og Dagbladet i Norge.

* Teaterstykket med samme navn spilte over 100 forestillinger på Backstage på Stockholms stadsteater. Starter 17. oktober en omfattende sverigeturné.

* Nordland Teaters oppsetting av «Rocky» hadde première 9. oktober. Drar på turné til 24 spillesteder i Nord-Norge.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

38 svar på “Rocky: En hund etter øl, damer og burgere”

[…] Martin Kellerman har en usannsynlig treffende humor og sans for god dialog; Rocky sitter som et skudd fra første stripe, mye fordi Kellerman ikke viker unna fra å bryte de fleste tabuer for stripeserier av denne typen. Tegnestilen er nær amerikansk «underground» og også innholdsmessig er Rocky en av de mest direkte avisstripene i dag (den trykkes i svenske Metro). Her er klining, sex, utroskap, kjønnssykdommer, fyll, bannskap og umoral i store doser – ikke så langt unna virkeligheten til generasjonene serien treffer. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..