Kategorier
Tegneserier

Glemt antologi 2: Norske serier

Husker du tegneserieantologien Norske Serier, som kom før både Fidus og Forresten? Ikke? Her er en påminnelse, i form av min anmeldelse av første nummer.

36315_4_1992.01

Dankert Ørstein (red.):
Norske serier
nr. 1
Konsept Forlag 1992

Helnorske seriehefter er sjelden kost. Med unntak av humorblader som Pyton og Norsk Mad finnes det svært få norske serier som er tilgjengelig i nærmeste bladsjappe. Bladet Norske serier har tidligere eksistert utenfor den vanlige seriedistribusjonen, men har nå dukket opp i kioskene med nytt og profesjonelt utseende.

Redaktør Dankert Ørstein har fra sitt hovedkvarter på Kongsberg startet Konsept forlag, og ønsker å presentere norske kvalitetsserier. Det første nummeret inneholder korte, avsluttende historier av ulike tegnere og forfattere. Majoriteten av innholdet ligger innenfor den fantastiske litteratursjangeren, særlig med elementer fra skrekkhistorier. Innholdet er naturlig nok ujevnt, men helhetlig sett er bladet svært bra.

Det er viktig at norske serieskapere har en kanal hvor de (forhåpentlig) kan nå ut til et stort publikum. Det er mange gode historier her, men den beste er nok «Gul silke» av Knut Nærum og Torstein Gundersen. En uhyggelig og småpervers historie om en mann som mistenker naboen sin for mord.

Dessverre må man nok en gang konstatere at det er på manussiden norske tegneserier har størst problemer. Dette viser seg her ved at hele fire av historiene i heftet er basert på noveller av Ingar Knudtsen. Uansett er det et svært prisverdig og viktig tiltak Ørstein forsøker på. Norske serieskapere er avhengig av at noen kjøper og leser historiene deres. Forhåpentlig finnes det et marked for et slikt blad i Norge, det fortjener en sjanse.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Glemt antologi 2: Norske serier”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..