Kategorier
Musikk

Nigerias rytmehelt

I dag, fredag 6. november, spiller afrofunkhelten Tony Allen Oslo World Music Festival. Her er min anbefaling av hans Homecooking-album.

Tony Allen
Homecooking
Comet/VME 2002
4/6

Tony Allen er ingen smågutt. Han var trommeslager i Africa ’70, ensemblet til afrobeatlegenden Fela Kuti, og har i ettertid fått mye ære for sin rolle som ryggrad og dirigent i bandet.

Da Allen hoppet av Africa ’70 erstattet Kuti ham med hele fire trommeslagere, og gjennom 1980-tallet og 1990-tallet slapp Allen enkelte soloplater og spilte ellers mye i world music-hovedstaden Paris. Med Homecooking vender Allen seg i større grad mot Storbritannia, og albumet er produsert av hiphoperne Unsung Heroes, og har med gjestestjerner som rapperen Ty og Damon Albarn fra Blur. Og albumet ender opp som en stilig hjemmemiddag; god mat og hyggelige gjester – selv om noen av rettene lukter svidd og de storslåtte gastronomiske opplevelsene uteblir.

På sitt beste klarer Allen å surfe på de siste års afrobeatbølge og samtidig oppdatere lyd- og rytmemønsteret. Selv om Ty til tider er vel imponert over å jobbe med Allen og «namechecker» ham i overkant, flyter han fint over Allens komplekse rytmemønstre. Og det koker bra når Allen hiver seg ut i reinspikka afrobeat, som i «Kindness» og «Crazy Afrobeat».

Men samtidig har deler av albumet dette noe r&b-og jazzfunkglatte preget afrikanske musikere gjerne får etter for lang tid i selskap med europeiske produsenter. Noe som fortsatt gjør platene til Fela Kuti og Africa ’70 til en helt annen fest enn dette.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Nigerias rytmehelt”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..