Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk R&B

Jakten på en sommerslagers sjel: Killing Me Softly

Hva har Ole Paus, Dagblad-journalist Terje Mosnes, hiphopgruppa Fugees, Inger Lise Rypdal og Arne Bendiksen til felles? 1996s store slager, «Killing Me Softly», er et hett stikkord her. Jakten på den norske versjonen av sommerens store slager førte meg ut på en reise i norsk popmusikk.

Mandag var jeg vikar på popquizlaget Dads på Horgan’s, og sannelig stakk vi ikke av med seieren med et knepent halvt poeng. Premieren var en runde øl, samt Fugees’ monsterslager «Killing Me Softly» på cd-singel. Det minnet meg på min jakt etter de norske oversettelsene av låta i VG sommeren 1996. En jakt som førte meg fra Kjetil Rolness og Arne Bendiksen til Inger Lise Rypdal og Ole Paus.

____________________

Hiphopgruppa Fugees er blitt allemannseie på diskoteker fra Beitostølen til Kuala Lumpur. Noe har skjedd, og «Killing Me Softly» har skylden. Ung spirrevipp som jeg er, hadde jeg ikke hørt «Killing Me Softly» før Fugees dukket opp med sin versjon. Men jeg forsto det slik at dette var en ny versjon av en gammel «schlager» med Roberta Flack som vokalist. Originalversjonen ble spilt inn av Lori Lieberman i 1971, mens Flack fikk en hit med sin versjon i 1973. Men ryktene begynte å gå om en norsk versjon . .

Spor 1: Cola og pizza…
På sommerens Quart-festival spilte gruppa Penthouse Playboys, som har gjort suksess med ironiske versjoner av norske slagere. En bekjent av meg begynte da å snakke om en låt han hadde hørt i sine unge dager. «Cola, softis og pizza» gikk refrenget, og melodien var pur «killingmesoftly». Hvem som sang, hadde han ingen anelse om, men mente det var en genial versjon. Min jakt var i gang

Spor 2: Ironisk popmusiker
Hvis noen kunne kjenne til denne norske versjonen på Quartfestivalen, måtte det være Kjetil Rolness, vokalist i Penthouse Playboys og tilhenger av gammel og avdanket norsk popmusikk. Vi klarte å spore ham opp (i pissoaret faktisk), men dessverre kjente han ikke til denne norske popperlen. Han ble riktignok svært interessert, så jeg lovet å fortsette jakten . . (2009-kommentar: Ikke lenge etter denne saken dukket Penthouse Playboys opp med sin versjon av «Sangen han sang var min egen»).

Spor 3: Arne Bendiksen
Norsk popmusikk personlig er Arne Bendiksen, han måtte kjenne til innspillingen vi var på jakt etter.

– Cola, softis og pizza? sier Arne Bendiksen noe forundret.

Han kan ikke huske noen slik versjon av sangen, men har selv vært med på å spille inn ikke mindre enn fire versjoner av Roberta Flacks udødelige låt.

– Jorun Høiland spilte inn sangen på svensk allerede i 1973, og Kari Neegaard (nå: Kari Diesen) oversatte teksten til norsk kort etter. Jeg var med på å spille inn «Sangen han sang var min egen» først med Bendik Singers, så med Ellen Nikolaysen og deretter Inger Lise Rypdal.

– Låta er rett og slett kjempebra, mener Arne Bendiksen

Spor 4: Tekstoversetter nr. 1

Ny telefon, til Kari Diesen.

– Cola, softis og pizza? undrer Kari Diesen.

– Det har jeg aldri hørt om. Lauryn Hill i Fugees synger fint, men Roberta Flacks versjon går rett inn. Jeg tok oversettelsen på alvor, jeg prøvde å beholde den spesielle stemningen. Jeg husker at Ellen Nikolaysen sang inn min versjon.

Spor 5: Kurt Bakkemoen
Mine eldre VG-kolleger kjenner til «Killing Me Softly» fra før Fugees dukket opp. Av kollega Kurt Bakkemoen fikk jeg en samleplate: Fine norske låter 1. Her finnes «Sangen han sang var min egen», spilt inn i 1973, sunget av Ellen Nikolaysen og med tekst av Terje Mosnes?!? Mysteriet tetner til

Spor 6: Tekstoversetter nr. 2
– Hva er dette for noe, Mosnes, kulturjournalist i Dagbladet?

– Det var et rent oppdrag, men jeg husker det var en flott vise med en flott tekst, forteller Mosnes.

Selv husker han ikke at han har oversatt teksten før jeg minner ham om det.

– Men hvem skrev du teksten for? Kari Diesen hevder at hun skrev for Ellen Nikolaysen.

– Jeg husker ikke hvem jeg skrev for, men det kan jo kanskje ha vært Inger Lise Rypdal

Spor 7: Inger Lise Rypdal
– Det var en helt topp sang, husker Inger Lise Rypdal.

Hun husker heller ikke hvem som skrev den norske teksten, men mener sangen kom ut på hennes plate Kontakt.

– Før var det mye mer vanlig å skrive norske tekster til utenlandske låter. Det var vanskelig å finne fine nok norske sanger

– Cola, softis og pizza?

– Nei, det sang jeg ikke

Spor 8: NRKs musikkguruer
Grammofonarkivet i NRK hjelper en stakkars journalist å komme nærmere mysteriets løsning

– Cola, softis og pizza?

– Ja, det stemmer. Anne-Karine Strøm sang inn sangen «Siv & Vivi» rundt 1980, hvor hennes daværende mann Ole Paus hadde skrevet teksten. Refrenget gikk «cola, softis og pizza», får vi opplyst fra NRK

BINGO! Paus neste.

Spor 9: Ole Paus
– Hva?! sier han.

Etter hvert går det et lys opp for Paus, men han kan hverken huske teksten eller innspillingen.

– Jeg laget den vel tidlig på 1980-tallet, men jeg har ingen anelse om hvor den kan fås tak i. Jeg har ikke noe spesielt forhold til originalsangen heller, men jeg husker at Roberta Flack sang fryktelig surt. Det er i og for seg en grei sang.

Men hvis noen av våre lesere kjenner til en innspilt versjon av Ole Paus’ «Cola, softis og pizza», så nøl ikke med å ta kontakt.

Oppfølgersak: Mysteriet oppklart
VG leter etter forhistorien til sommerens store slager, «Killing Me Softly». Ole Paus’versjon av årets store slager «Killing Me Softly» har nå kommet til rette, etter god innsats fra VGs lesere.

En frisk telefonstorm førte til at vi kom til bunns i mysteriet om de norske versjonene av 1973s og 1996s store sommerslager, «Killing Me Softly», med henholdsvis Roberta Flack og Fugees bak mikrofonene.

John Dagfinn Bæverfjord fra Nordmøre var en av de mange som ringte VG og fortalte hvilken plate Paus’ versjon fantes på. Platen heter Jeg tror folk er blitt spenna gærne, er fra 1980, og er et samarbeid mellom Ole Paus, Anne-Karine Strøm, Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. Som sang nummer ni finner vi «Siv og Vivi» med refrenget «cola, softis og pizza».

Overraskelsen blir stor når det viser seg at versene går i ren discotakt, mens refrenget er i samme melodi som sangen vi alle etter hvert kjenner. Paus norske oversettelse forteller den grumme historien om discobertene Siv og Vivi, som liker å sjekke opp kjekkaser med fine biler på byens diskoteker. Den henrivende unge damen Siv går hen og blir gravid. Og det hele ender tragisk med at doktor Werner ikke finner et barn i Sivs mage, men bare cola, softis og pizza.

Fra våre oppvakte lesere får vi også opplyst at danske Shu-bi-dua på 1970-tallet gjorde stor suksess med sin «Kylling med softice». Refrenget gikk som følger: «Kylling med softice og pølser / Det er min favorite meny». Så klart med melodien til «Killing Me Softly»

Bonus 1: Nostalgi og heftige rytmer
Melodien vekker nostalgi hos lytteren, mens rytmene oppdaterer melodien for 1990-tallet. Det er hemmeligheten bak Fugees’ suksess.

– Sangen klarer å appellere til flere generasjoner samtidig. For ungdommen er det rytmen som er viktigst, og jeg tror ikke originalversjonen hadde slått an i dag, sier Stan Hawkins.

Han er førsteamanuensis i musikkvitenskap på Universitetet i Oslo, og populærmusikk er hans spesialområde.

«Killing Me Softly» er blitt så suksessfull fordi den klarer å kombinere dagens rytmer og produksjonsteknologi med en gammel melodi som vekker nostalgiske følelser hos lytteren, mener Hawkins

Bonus 2: Tekstene

”Sangen han sang var min egen”
(C. Fox / N. Gimbel /T. Mosnes)

Han var en ukjent sanger
Han bare kom en kveld
Og som så mange ganger
Var jeg for meg selv
Jeg ville gjerne glemme
Men da han sang forsto jeg…

(Refreng)
Sangen han sang var min egen
Teksten var tatt fra mitt liv
Sangen han sang var min egen
Alle detaljer i mitt liv
Ga han til alle
Og mitt liv

Alt som har hendt meg i mitt liv
Det var som om han visste
Som om han kjente meg
Han sang om alt det triste
Som skilte meg fra deg
Jeg hvisket: «La meg være»
«Og la meg gå jeg ber deg»

(Refreng)

En sang om ord som sårer
Om løfter som jeg fikk
Og gjennom mine tårer
Fanget jeg hans blikk
Jeg ville snakke med ham
Men han så bort og smilte

(Refreng)

”Siv og Vivi”
(C. Fox / N. Gimbel / O. Paus)

Jeg er Vivi, jeg er Siv
Diskotek er hele vårt liv
Vi jobber i butikken
En times tid om formiddagen
Uuuuuuu
Når dagen er slutt
Er vi fri igjen
Kvelden er åpen
Hva med den?
Ut på diskotek
Der treffer vi menn
Av det rette slaget
Når vi så treffer en kar
Sjekker vi først hva slags bil han har
Hvis den er OK, er saken klar
Det klør i magen . .

Oh baby . . .

Etter . .

(Refreng)
Cola og softis og pizza
Cola og softis og pizza
Cola og softis og pizza
Cola og softis og pizza
Cola og softis og pizza
Cola og softis
Og pizza

I fjor høst på denne tiden
Var det Siv ble kvalm
Og fikk vondt i siden
Doktoren sa at hun var gravid
Han het dr. Werner
Uuuuuuu
Da flyttet Siv og Vivi i hop
Og Siv og Vivi delte bo
Og Siv og Vivi visste begge to
Godt hvem faren er
Så kom fødselen, på med fjøra
Ned på klinikken og opp med døra
Da ble dr. Werner heit om øra
Det va’kke noe barn der

Oh baby . .

Det var bare . . .

Cola og softis og pizza
Cola og softis og pizza
Osv.

13 svar på “Jakten på en sommerslagers sjel: Killing Me Softly”

Veldig bra gravearbeid, Øyvind! En sann fornøyelse! Håper du får tid til å være med Dads på popquiz flere ganger i løpet av vinteren!

Men het låten det samme i Kari Diesens oversettelse som i Terje Mosnes sin?

Ja, såvidt jeg husker finnes låta «Sangen han sang var min egen» med samme tittel, men to forskjellige tekster. Men dette er jo 13 år siden, så jeg kan huske feil.

Svar

Dette var interessant! Jeg husker at sangen ble mye spilt på radio i min ungdoms vår. Det store spørsmålet som gjenstår er: Er det mulig å få tak i sangen, på CD eller vinyl?

Jeg skal i hvert fall holde øynene oppe.

[…] The Prodigys brennferske singel Breathe solgte til platinatrofé (20.000 eksemplarer) allerede før den kom i butikken. I fjor satte rapperen Coolio norgesrekord i singel med over 80.000 solgte eksemplarer av Gangsta’s Paradise. Og i år kjemper Bjelleklang og Fugees om slagertoppen, med over 50.000 solgte av henholdsvis Gud! Hvor du er deilig og Killing Me Softly. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..