Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Oral Bees gangsta-kitch

Med sin «gangsta-kitch» ønsker Oral Bee å bidra til mer selvironi og humor i norsk hiphop. Det har ført til drapstrusler og «Putter det ned»-trilogien, som nå fullføres med albumet Putter det ned as usual. Han er norsk raps svar på Odd Nerdrum, bitch!

(Dette er mitt første intervju med Oral Bee, i anledning albumdebuten Sånn vi putter det ned, opprinnelig publisert i Dagsavisen i 2001. Mer om Oral Bee og Da Playboy Foundation her , her og her.)
.

På albumdebuten Sånn vi putter det ned framstår Oral Bee som en beinhard gangsta med pistol, dollartegngullkjede og hyppige «west coast»-signaler med fingrene – selv om han kommer fra østsiden av Nesodden. Hans «partner in rhyme» Mr. Pimp-Lotion er også østkantgutt – fra Oppsal i Oslo – men opptrer i hallikstil à la Too $hort med spaserstokk, pels, bredbremmet hatt og damer på slep.

Drapstrusler
Oral Bee har et eget ord for talentløse mc’s; som de kaller «dasspølser» og slenger linjer som «du forpester meg med all din kredibilitet / Jeg rocker mic’en på trikken-rim er det verste jeg vet». «Dasspølse» og «east coast» brukes kort sagt om alt som er døvt, mens «west coast» og «gangsta» er de ypperste hedersbetegnelsene.

Men å nevne navn, det vil ikke Oral Bee lenger.

– Første gang jeg var med på «Topp 20» på NRK hadde jeg på meg en «Fuck Tungtvann»-skjorte bare på spøk. Jeg synes Tungtvann er blant de dyktigste til å rappe på norsk, og synes det er morsomt med «dissing». Men når dette førte til drapstrusler fra Tungtvann-fans var det ikke så morsomt lenger. Jeg hadde faktisk politibeskyttelse på en konsert like etter. Dissing er en del av hiphop, men i Norge tar man dette så alvorlig at det ender i fysisk bråk. Slike «kriger» bør helst begrenses til platerillene.

Dessverre glemte duoen «parental advisory»-klistremerket i farta, men ellers er omslaget på plata en hyllest til gangsta-omslag som Master P og hans No Limit-kumpaner C-Murder, Snoop Dogg, Mystikal og Silkk The Shocker perfeksjonerte på tampen av 90-tallet.

Hyllest og parodi
Oral og Pimp balanserer med andre ord mellom en hyllest og parodi av gangstarap, men noen tror dette er alvor.

– Veldig mange forstår ikke det vi holder på med. Vi traff en gjeng 18-åringer som overhodet ikke så ironien i tekstene. Det er godt gjort når dette er såpass overdrevet, synes Oral Bee.

Tekstene til duoen renner over av gangstas, bitches, våpen og andre usunnheter, men to tekstlinjer beskriver konseptet bedre enn noe annet: «Man, jeg minner deg på at jeg gjør gangsta-kitch / Jeg er norsk raps svar på Odd Nerdrum, bitch» i «Playboy$» og «Du kan tro en prosent av hva jeg sier, jeg er kontroversi-izell som Lars von Trier» i «Det første kuttet».

– Det går jo ikke an å lage ordentlig gangsta-rap i Norge. Vi digger Eazy E, Dr. Dre, Too $hort, Devin the Dude, Geto Boys og No Limit, men vi ler jo litt av de glorete og overdrevne effektene de bruker også.

– Vi synes det er gøy å leke gangstere, og vi er her først og fremst for å ha det gøy, proklamerer Mr. Pimp-Lotion.

Banner i kirka
Begge synes norsk hiphop hemmes av for mange uskrevne regler, og mener det er grenser for hvor mange som synes det er spennende å høre folk rappe om hvor mye graffiti de lager. «Jeg lager hitmusikk for massene», rapper Oral Bee.

– Jeg håper å nå de som ikke er så voldsomt opptatt av hiphop, men som hører på mange andre typer musikk. Norsk hiphop er alt for opptatt av å følge en lang rekke uskrevne regler om hva man skal rappe om og hvordan musikken skal være.

– Vi får ikke respekt fordi vi bruker humor og ironi; det er det samme som å banne i kirka, supplerer Pimp.

Uansett står Oral Bee i fare for å overta Multicydes trone når det kommer til navngitte dissinger fra andre rappere, og han venter seg også kritikerslakt. «Fullstendig smakløs musikk» mente Dagsavisens anmelder.

– Jo mer folk er mot oss, jo morsommere er det, mener Pimp, mens Oral Bee mener kritikerne ikke tar det musikalske alvorlig.

– Tekstmessig har jeg ikke så mye spennende filosofisk eller politisk å komme med, men jeg står for at musikken vår er original og lettere å like for flere enn det meste av norsk hiphop.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

18 svar på “Oral Bees gangsta-kitch”

Det er jo det Oral har gjort!

«Man, jeg minner deg på at jeg gjør gangsta-kitch / Jeg er norsk raps svar på Odd Nerdrum, bitch».

Svar

ok…. Jeg ventet meg mer i duren en beinhard «Gangster Kitch» anthem får sette sjangeren på kartet en gang får alle.
Ta det som en official request 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..