Kategorier
Musikk reggae

Jul på Jamaica

Glem Odd & Sissel og Bob Dylans juleplate. Sjekk heller ut disse brennferske og, øh, interessante, dancehall-julesangene straight outta Kingston. Jula er reddet!

Det er som alltid knallhard konkurranse i musikkbransjen på Jamaica. I førjulstida er det knyttet mest spenning til den pågående feiden mellom Vybz Kartel, på den ene siden, og de tre andre største dancehall-stjernene (Busy Signal, Mavado og Bounty Killer), på den andre. Samtidig rekker artistene også å hive seg på det årvisse forsøket på å lage den store juleslageren.

Nå er de musikalske preferansene på Jamaica og her hjemme ganske langt unna hverandre , ikke minst når det kommer til julemusikk, så forvent ikke å få høre noen av disse på en radiostasjon nær deg. Legg også merke til en egen jule-riddim, «Kurrupt Krysmus Riddim».

Vybz Kartel viser for øvrig igjen hvorfor han er best akkurat nå (med Busy Signal som nærmeste utfordrer), for i tillegg til strømmen av disselåter mot Bounty Killer klarer han med «Gaza Christmas» også å gjøre den beste julelåta. Dette er en vri på «Little Drummer Boy», med tekstlinjer som “Gaza man no kill Santa Claus, ra-pa-pa-pam”. Siste nytt er at Vybz nå vil «duellere» mot Mavado og Bounty Killer samtidig på årets Sting, men han krever en god slump penger for duellen, så vi får se hva det ender i.

Bonus for uinnvidde: Hvorfor mases det så mye om Gaza og Gully på Jamaica? Her er svaret.

Vybz Kartel & Blak Ryno: Gaza Christmas

Elephant Man: Bad Man Christmas


Mavado, Flexxx & Savage:
Gully Christmas

Popcaan: Jingle Bell

Tony Matterhorn: Christmas in JA

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Jul på Jamaica”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..