Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 1: Jimmy Corrigan

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 1: Chris Wares Jimmy Corrigan var det siste tegneseriemesterverket i forrige årtusen. Ti år senere kommer historien endelig ut på norsk, fra No Comprendo Press.

acme

Chris Ware
ACME Novelty Library nr. 1-12
Fantagraphics Books 1993-1999

Årtusenets siste mesterverk?
Chris Wares merkelige, fascinerende, sjokkerende og nostalgiske ACME Novelty Library er den beste tegneserien som kommer ut jevnlig i dag, og havnet da også helt oppe på 17. plass når tidsskriftet The Comics Journal kåret århundrets beste tegneserier nylig.

Chris Ware debuterte med stripeserien Floyd Farland i The Daily Texan på midten av 1980-tallet, fulgte opp med småserier i antologier som RAW, Snake Eyes og Blab!, og blomstret virkelig opp da ACME startet i 1993.

Det første som slår en med serien er den gjennomtenkte designen. Numrene gis ut i forskjellige formater og størrelser, de er krydret med falske annonser som ser ut som de stammer fra tidlig 1900-tall og førsteinntrykket er helt klart nostalgisk.

Ware tegner med en ren strek, bruker duse farger og er glad i små ruter. Ved første øyekast kan det virke kjedelig og actionfattig. Men bak den uskyldige overflaten og tilsynelatende idyllen lurer uro, ensomhet, sorg og ren terror. Wares viktigste figur er Jimmy Corrigan, kalt «den smarteste gutten på Jorden».

Men Jimmy lider av et forkrøplet familie- og sjelsliv, og beskrivelsen av hans forhold til sine foreldre og resten av verden er noe av det mest nedtrykkende og opprivende som er laget innen mediet.

Etter å ha lest et av de mest mollstemte numrene av ACME får du mest lyst til å løpe ut i solskinnet for å overbevise deg selv om at det virkelig er en mening med livet. Men nåde deg om det da regner ute!

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: Anmeldelse av ACME Novelty Library #16

Chris Ware
ACME Novelty Library nr. 16
ACME Novelty Library 2006

Chris Ware knuser hjertene våre igjen.
Ensomhet, mobbing, fremmedgjøring, seksuell angst, mørke fantasier og mennesker som ikke klarer å snakke sammen. Temaene er den røde tråden i Chris Wares tegneserier, og nå er det bare å stålsette seg for mannens nye serieroman: En bredt anlagt serieroman om den patetiske leketøyssamleren og superheltentusiasten Rusty Brown.

Wares forrige storverk, Jimmy Corrigan: The Smartest Kid On Earth, står igjen som en av tidenes tristeste tegneserier, og resulterte i både prisdryss og litterær aksept for Ware. Første kapittel av Rusty Brown legger opp til noe som kan bli enda noen hakk mer sørgelig.

Klarer du ikke å vente til historien er samlet mellom to permer, er første kapittel nå å finne i nummer 16 av Wares solohefte ACME Novelty Library. Det begynner litt tregt, men Ware-fans kan bare begynne å glede seg i til all elendigheten som det her legges opp til.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende. Les også min anmeldelse av The ACME Novelty Date Book: 1995-2002.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 1: Jimmy Corrigan”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..