Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 5: Martin Ernstsen – ugler og nissefugler

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 5: Med årets bok, Fugløya, har Martin Ernstsen laget sin mest ambisiøse tegneserie så langt. Men ikke gå glipp av forgjengerne Nissefugl og Ugler.

Martin ”Marshtin” Ernstsen
Nissefugl
Jippi Forlag 2007
4/6

En surrealistisk og ubehagelig fugleverden.

Det er ikke mangel på dysfunksjonelle familier i fiksjonens verden, men det blir sjelden så sykt som i heftedebuten til Martin ”Marshtin” Ernstsen.

Vi møter Nissefugl, et lettere forstyrret fuglekrek som bor hjemme hos sin dominante psykopatmamma og en fraværende, gal vitenskapsmann av en far. Men dette er bare begynnelsen, for så pøses det på med døde marsvin, romvesener, piperøykende mus og Eplemostguden, før det hele eksploderer i et mareritt av røykte kjøttpølser, Kaptein Sabeltann-brød, sex og rosinboller.

Ernstsen sparer ikke på kruttet, og ser vi etter norske slektninger er Nissefugl en slags mutasjon av funny animal-naivismen i Ronny Haugelands Downs Duck og den syke kroppsvæskesurrealismen i Margarin av Kristopher Schau og Øystein Runde.

Serieskaperen er utdannet illustratør fra Kent Institute of Art & Design i England, og imponerer med en ekspressiv og stilsikker strek, rik fantasi og stødig fortellerteknikk. Men mengden av syke innfall står i fare for å slå hverandre i hjel, og det surrealistiske universet savner et anker av normalitet som kan sette galskapen i perspektiv.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Martin «Marshtin» Ernstsen
Ugler nr. 1
Jippi Forlag 2007

I juli imponerte signaturen Marshtin med den surrealistiske tegneseriedebuten Nissefugl, der leseren ble tatt med til en syk verden fylt med skjeggete fugler, piperøykende mus, Kaptein Sabeltann-brød, sex og røykte kjøttpølser.

Fugler og sex er fortsatt til stede i oppfølgeren Ugler, men selv om de to jentene i historien onanerer hverandre med en rosa Pink Panther-kosefigur, beholder serieskaperen Martin Ernstsen, utdannet illustratør ved Kent Institute of Art & Design, denne gangen begge føttene på jorden.

Ugler er en liten slektning av mammutverk som Craig Thompsons dyneløfting om eget trøblete kjærlighetsliv i tegneserieromanen Tepper, og Marshtin gir oss en bittersøt utforskning av en prepubertal verden der grensene mellom vennskap og kjærlighet, sex og lek, homofili og heterofili utforskes.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Øyvinds julekalender, luke 5: Martin Ernstsen – ugler og nissefugler”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..