Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 6: Hitler, Jesus og farfar.

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 6: Fotografutdannede Lene Asks imponerende tegneseriedebut Hitler, Jesus og farfar.


Lene Ask
Hitler, Jesus og farfar
Jippi Forlag 2006
5/6

Åpen, sår og sjarmerende serieroman om egen barndom.
De siste årene har den selvbiografiske tegneserien fått en renessanse, takket være nytt blod fra serieskapere på siden av det etablerte seriemiljøet. I USA har Craig Thompson imponert med serieromanen Blankets, om egen oppvekst i det religiøse Midtvesten, og her hjemme melder debutant Lene Ask seg på med denne ærlige skildringen av oppveksten i bibelbeltet på sørvestlandet – krydret med jakten på farfaren som var tysk soldat under andre verdenskrig.

Resultatet er ekstra imponerende når Ask faktisk er utdannet fotograf fra Kunsthøgskolen i Bergen, for selv om streken legger seg nær naivismen til Kim Hiorthøy og Anna Fiske er dette forbløffende modent når det kommer til dramaturgi, fortellerteknikk og layout. Det eneste negative er at forlaget burde tatt tid til en ekstra språkvask, da jeg ikke synes hyppige skrivefeil forsvares av en naivistisk og barnlig strek.

PS! I intervjuer har Ask fortalt at serien slett ikke er 100 prosent selvbiografisk, men det er heller ikke 100 prosent fiksjon som Seths klassiske selvbiografibløff It’s A Good Life If You Don’t Weaken.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

12 svar på “Øyvinds julekalender, luke 6: Hitler, Jesus og farfar.”

Hitler, Jesus og farfar har blitt trykket i tre opplag, og skrivefeilene som slapp gjennom i første opplag er i stor grad rensket opp i de nye opplagene. Det finnes dermed knapt nok noen argumenter for ikke å skaffe seg boka for de som ikke allerede har lest den. Lenes nye bok, Da jeg reddet verden, er for øvrig i trykken og kommer om få uker.

[…] Lene Ask er utdannet fotograf fra Kunsthøgskolen i Bergen, og imponerer stort med sin debut som serieskaper. Dette er en selvbiografisk tegneserieroman om egen oppvekst i bibelbeltet og jakten på farfaren som var tysk soldat under krigen, tegnet i en naivistisk strek i skolen etter Kim Hiorthøy og Anna Fiske. Selv om streken er vel røff og barnlig, overbeviser Ask med god fortellerteknikk og en ærlig og morsom historie. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..