Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 9: Craig Thompsons Tepper

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 9: Craig Thompsons 600 sider lange Blankets er en av 2000-tallets beste serieromaner. Så bra at jeg har anmeldt den to ganger.

Craig Thompson
Blankets
Top Shelf Productions 2004
6/6

Rørende, ambisiøs og lettlest selvbiografi om Den første kjærligheten.

For å ta konklusjonen først: Blankets er en drøm av en tegneserie, en 600 siders lang selvbiografisk skildring av en ung manns oppvekst i en strengt kristen familie og hans nølende, rørende og usikre første møte med både Tvilen og Kjærligheten.

Den unge amerikaneren Craig Thompson debuterte i 1999 med Good-bye, Chunky Rice – en sjarmerende historie om kjærlighet, vennskap og ensomhet med en mus og en skilpadde i hovedrollene. Temaene er de samme i oppfølgeren Blankets, men ambisjonene, ærligheten og fortellerevnen er av en annen dimensjon.

Thompson vokste opp i et lite og lukket kristent samfunn i Wisconsin, og barndommen var preget av ensomhet, religiøs angst, mobbing og usikkerhet. Den eneste trøsten fant han under teppene i sengen han måtte dele med lillebroren og de blanke arkene han hadde å tegne på. Men da han treffer og forelsker seg i den vakre og selvsikre tvillingsjelen Raina på en slags kristen leirskole i 1993, begynner 18-åringen sakte, men sikkert å finne seg selv – men ikke uten problemer.

Det er flust av amerikanske serieskapere med streng religiøs bakgrunn (Robert Crumb, Joe Matt, Chester Brown), men der deres utforskning av barndommen strengt tatt har begrenset seg til beskrivelser av pubertal skyldfølelse, går Thompson mye dypere. Han var tungt troende som barn; han viet seg til flittige Bibel-studier og vurderte selv å bli prest før han tok et oppgjør med Bibelen som følge av hendelsene i Blankets.

Historien er svært personlig og bevegende, men samtidig beskriver Thompson den første forelskelsen på slikt alment vis at det er vanskelig ikke å kjenne seg igjen. Dessverre er dette en tegneserie vi neppe vil få se i norsk oversettelse (2009-kommentar: Der tok jeg feil gitt, men lite tydet på at Egmont ville ta sjansen på den ambisiøse Serieverket-bokklubben i 2004), men den engelske utgaven er vel verdt å spore opp. I USA ble førsteopplaget på 10.000 solgt ut i løpet av to uker.

Craig Thompson
Tepper
Egmont Serieforlaget 2007
6/6

Etter den sjarmerende debuten Good-bye, Chunky Rice fra 1999, fikk den unge serieskaperen Craig Thompson en enkel idé. Han ville lage en tegneserie om hvordan det var å sove sammen for første gang. Ikke første gang man har sex, men første gang man deler seng med den man elsker. Denne vesle ideen vokste til en nesten 600 sider lang selvbiografisk serieroman om Thompsons religiøse oppdragelse, ungdomstidens ensomhet og usikkerhet og Den første forelskelsen.

Tepper var ikke bare en personlig milepæl for Thompson, men også for den amerikanske tegneserieromanen. Der det tidligere var vanlig å publisere slike omfattende tegneserier som føljetonger i hefteformat, viste Thompsons suksess at det går an å tenke som i bokbransjen, og den rasket med seg det som var av amerikanske tegneseriepriser i 2004. Denne norske utgaven er dessuten så lekker at den overgår den amerikanske originalen.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

10 svar på “Øyvinds julekalender, luke 9: Craig Thompsons Tepper”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..