Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 14: David B.

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 14: Den franske seriemesteren David B. finner både lyseblått håp og bekmørk tragedie i sin egen familiehistorie i storverket Epileptisk.

David B.
Epileptisk
No Comprendo Press 2007
6/6

I en nøkkelscene i den selvbiografiske tegneserieromanen Epileptisk gjennomgår David B. (født Pierre-François Beauchard) en livskrise – så eksistensiell som bare ensomme unge menn i 20-årene kan. Han går på kunsthøyskole i Paris og bruker all fritid på å lese, tegne og skrive. Men i pausene fra disse kreative raptusene spør han seg hva som egentlig er vitsen. Hadde det ikke vært bedre å slippe taket, ”å kunne dunke hodet mot verden”, legge seg ned, og la sykdom eller galskap ta over?

”Jeg hadde sluppet å ha noe ansvar. Jeg trengte ikke å kjempe med hverdagen lenger.” Men David finner håpet i magien ved å lage historier, historier som kan røre folk. ”Drømme, fortelle. Det er det jeg er skapt for”.

Og med 380 sider lange Epileptisk har han laget en historie som bør røre svært mange. Dette er en oppvekstskildring fra en familie som får livet snudd på hodet da eldstebroren Jean-Christophe rammes av kraftig epilepsi. Sykdommen forandrer livet til alle i familien: Foreldrene prøver ut alle behandlingsmetoder, fra tradisjonell medisin til makrobiotikk, magnetisme og spiritisme, men jakten på mirakelkuren ødelegger for Jean-Christophe over tid. Isteden for å lære seg å leve med sykdommen, gir han opp og omfavner sin egen maktesløshet, akkurat slik som David fantaserte om å gjøre.

Det er skremmende å lese om fordommene, frykten og uvitenheten rundt epilepsi på 1960- og 70-tallet, men i tillegg har historien et dypere lag. Den handler også om David Bs vei til kunstnerfaget, og hvordan brorens sykdom påvirket hans forhold til drømmer, symboler og fortellinger.

I 1990 fant David B. sin muse da han var med å grunnlegge det toneangivende forlaget L’Association, som forente det beste fra amerikansk og fransk tegneserietradisjon. Den personlige, selvbiografiske stilen og den røffe svart/hvitt-streken var påvirket av amerikansk undergrunn, mens ambisjonsnivået og det nære forholdet til litteratur, historie og billedkunst er mer fransk. Med Persepolis av Marjane Satrapi, Rabbinerens katt av Joann Sfar og Epileptisk av David B. har vi nå fått tre av L’Associations mesterverk på norsk. Gi oss mer!

Bonus: Anmeldelse av Familiebomben

David B.
Familiebomben
No Comprendo Press 2006
5/6

Lekker forsmak på høstens hovedrett.
Minitegneserier er et artig og upretensiøst format; et pockethefte for små lommer og stort sett bare på 16-24 sider. I Norge er formatet de siste årene først og fremst brukt av undergrunnsforlag som Dongery og Jippi, med små utgivelser i bittesmå opplag fra folk som Jason og Tore Strand Olsen.

No Comprendo Press har nå gitt ut en av de første oversatte minitegneseriene, og da intet mindre enn en serienovelle fra en av Frankrikes fremste serieskapere: David B. Familiebomben er en absurd og søt fabel om hvordan beboerne i en krigstruet storby får utdelt hver sin personlige bombe, som de får ansvaret for på lik linje med et kjæledyr. Det er både en sjarmerende og morsom tankevekker om våpenindustri, et lekkert samleobjekt og en billig appetittvekker før høstens oversettelse av David Bs mesterverk, serieromanen Epileptisk.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Øyvinds julekalender, luke 14: David B.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..