Kategorier
Hiphop Musikk

Hiphopen er ikke dau

Ettertanke etter fin anmeldelse i Aftenposten: Er det ikke litt trist at en 19-åring mener hiphop er dau som en sild, mens undertegnede 36-åring nesten finner mer glede enn noensinne i dagens hiphop?

Les Aftenpostens anmeldelse av Hiphop her (og her).

Hiphop føles nok død, hvis du bare forholder deg hva som selges på cd i Norge, hvilke musikkvideoer som slipper til på tv og hva som spilles på radio. Ellers hvis du foretrekker at hiphopen skal være lik i dag som i en mytisk gullalder, enten det var på 1980- eller 90-tallet. Jeg følte at hiphop lå for døden for drøye to år siden, men etter at jeg førtidspensjonerte meg som musikkanmelder i 2007 (og dermed slapp å forholde meg til hva som blir utgitt i Norge), og samtidig fikk mer tid til å følge med på mixtapes, blogger og den slags, fikk hiphopinteressen en ny vår.

Exhibit A: Hiphop lever. Huntsville International av G-Side. Last ned gratis her.

I 2009 har jeg hørt mer på Soulja Boy enn KRS-One og Public Enemy for å si det sånn, men de artistene jeg hører mest på er rappere som Gucci Mane, Lil Wayne, Drake, T.I., Young Jeezy, G-Side, OJ Da Juiceman, Nas, E-40, Keak Da Sneak, Scarface, Raekwon, Jay-Z, Masta Ace, Young Dro, Clipse, Big K.R.I.T., Rick Ross, Pill, Freddie Gibbs, Killer Mike, Young Buck, UGK, Ghostface Killah, Lupe Fiasco, Elzhi, Black Milk, Lil Boosie, Z-Ro, 50 Cent, Kanye West, Ludacris, J. Cole, L.E.$., Three 6 Mafia, Freeway, Royce Da 5’9», Crooked I, 8Ball & MJG og så videre, og så videre.

Disse representerer kanskje ikke de fire elementer like sterkt alle sammen, men det er ingen grunn til å skrive nekrologer. Sjekk for all del ut mixtapene til DJ Giraffo (se link nedenfor), som fungerte som en sårt tiltrengt vitamininnsprøyting da jeg følte at hiphop lå på sotteseng for to år siden. Sannheten var derimot at det var jeg som hadde sluttet å følge med.

Exhibit B: Hiphop lever. 4075: The Refill av Pill. Last ned gratis her.

Hiphop – Graffiti, rap, breaking, dj-ing handler om hiphophistorien, og dveler dermed naturlig med gamle dager, men jeg har også tatt med både crunk, dirty south, mixtapes, Lil Wayne, Gucci Mane og Young Jeezy i boka. Ja, “hovedpersonen” i boka er jo faktisk T.I.-fan, så jeg har på ingen måte ønsket å skape noe inntrykk av at hiphopen er dau. Snarere tvertimot.

Bonus: Hiphopintelligensiaen i USA og Storbritannia diskuterer også om hiphopen er dau eller ikke. Les Sasha Frere-Jones i The New Yorker, Simon Reynolds i The Guardian og Brandon Soderberg. Les også Martin Bjørnersen i Morgenbladet.

Exhibit C: Hiphop lever: Giraffostyle 09: Fill It Up With Aye! av DJ Giraffo. Last ned her.

Exhibit D: Hiphop lever. Trippel dose Gucci Mane-mixtapes: Trilogien The Cold War ble sluppet samme dag tidligere i høst. Last ned gratis her.

6 svar på “Hiphopen er ikke dau”

[…] Som i reggae handler det ikke så mye om album og singler i hiphopverdenen, men man er nødt til å manøvrere i en stri strøm av offisielle studioalbum, enkeltlåter, mixtapes, gatealbum og til og med uoffisielle album som artisten selv ikke vet om. Men det slippes fortsatt album, så jeg holder meg i hovedsak til dem. Og 2009 var et bra hiphop-år. […]

[…] (Denne saken er jo også en fin påminner om at G-Side ga ut 2011s første album allerede 1. januar. Nå håper Huntsville-duoen at all gratismusikken de har gitt sine fans de siste årene får flere til å bla opp penger for The One… Cohesive, som selges her. Les for øvrig mer om noen av 2009s beste gratisplater her.) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..