Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 17: Lone Wolf and Cub

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 17: Du har ikke lov til å uttale deg om manga før du har prøvd deg på det 9000 sider sterke samuraieposet Lone Wolf and Cub.

Kazuo Koike 0g Goseki Kojima
Lone Wolf and Cub
First Comics 1987-1991
6/6

Japan på 1600-tallet. Slekten Tokugawa, shogunatet, styrte landet med jernhånd. Sult, pest og kriminalitet herjet i byene og på landet. Japan var delt opp i len, som ble styrt av en «daiymo» og deres vasaller, samuraiene. For å kontrollere daiymoene innstiftet shogunen tre organisasjoner fordelt på tre klaner. Kurokuwa-klanen ble ninjaene, shogunens spioner, Yagyu-klanen ble shogunens mordere, mens Ogami-klanen fikk oppdraget med å være shogunens bøddel, som overså daiymoer som begikk rituelt selvmord, seppuku eller harakiri som er det vulgære navnet.

Dette danner bakgrunnen for den japanske tegneserien Kozure Okami, som er på hele 9000 sider og handler om shogunens bøddel Itto Ogami.

I 1655, etter en tvist med Yagyu-klanen, kommer Ogami i unåde hos shugunen. Ogami-klanen blir fullstendig slettet og Ogamis kone blir myrdet av Yagyu-slekten. Dermed blir Ogami en herreløs samurai, en ronin, det skammeligste som kan hende en samurai. Roninene stod utenfor lov og orden, og de endte som regel opp som tiggere, kriminelle eller leiemordere. Ogami velger å bli leiemorder, men han må samtidig passe på sin tre år gamle sønn. De får klengenavnet «kozure okami», som betyr noe slikt som «ensom hund og valp, og sammen drar de rundt i Japan, både for å få oppdrag og opplysninger som kan renvaske dem.

Historisk oversikt
Historien handler ikke bare om Itto Ogami og sønn, men er også en grundig historisk oversikt over Japan på 1600-tallet. Gjennom Ogamis mange oppdrag blir vi kjent med mange menneskeskjebner. Fattige bønder, buddhistmunker, prostituerte, roniner, kriminelle, daiymoer, mafiaen, ninjaer, samuraier, prester, barn, oppfinnere og så videre. Alle får vi møte og bli kjent med. Ogami hjelper ofte de vanskeligst stilte i det japanske samfunnet, for samtidig som han er en kaldblodig morder, er han en mann av ære og barmhjertighet.

Dessuten får vi et grundig innblikk i japansk kultur, politikk, samfunnsforhold, religion og filosofi på 1600-tallet. Bladet kan ofte bli svært voldelig, særlig i de tidligste episodene. Her flyr armer, bein og hoder til alle kanter, mens blodet spruter. Heldigvis blir det lengre mellom voldsepisodene, jo lenger man kommer ut i historien (2009-kommentar: Før det til slutt drar seg til i seriens voldsomme klimaks).

Mitt første LWaC, kjøpt på Tronsmo. Verden ble ikke helt den samme etterpå. Frank Miller tegnet de første omslagene for de amerikanske utgavene, og sjekk også ut hans Lone Wolf-hyllest Ronin.

Mer visuelle
Serien er altså japansk, skrevet av Kazuo Koike og tegnet av Goseki Kojima. Den største forskjellen mellom japanske og vestlige tegneserier er at japanerne er langt mer visuelle i fortellerteknikken. Man kan bla igjennom flere sider uten et eneste ord. De japanske tegneseriene er tykke som telefonkataloger og mange av sidene skal blas fort igjennom. Tegningene er også nær filmen i oppbygging, med mye inn- og utzooming. Kozure Okami minner sterkt om mange av Akira Kurosawas filmer, og den kan gjerne kalles tegneserienes De syv samuraier eller Ran.

For de som har lyst til å lese denne serien, er den amerikanske oversettelsen Lone Wolf and Cub å foretrekke. Det er planlagt å utgi 110 nummer, 41 av dem er allerede kommet ut. Mange av heftene kan leses uavhengig av om du har lest de foregående. De koster 30 kroner pr. stk. Serien har også kommet ut på svensk og dansk, så man kan jo håpe at den kommer på norsk også, selv om salget i Sverige og Danmmark ikke gikk særlig bra.

Kazuo Koike 0g Goseki Kojima
Lone Wolf and Cub
Dark Horse Comics 2000-2002
6/6

I 1970 vandret samuraien Itto Ogami og hans vesle sønn Daigoro for første gang over de japanske slettene, ført i pennen av forfatteren Kazuo Koike og tegneren Goseki Kojima. Sagaen Kozure Okami var løst basert på at Ogami-klanen, keiserens egne bødler, forsvant sporløst i 1655. I Koikes manus velger Ogami å leve videre som lovløs samurai og leiemorder med sin ett år gamle sønn på slep, istedenfor å begå det som ble forventet: Rituelt selvmord; seppuku.

Det nær 9000 sider lange opuset er blant de ypperste japanske tegneseriene, som med sin filmatiske og dvelende fortellerstil, historiske innsikt og voldsomme brutalitet vakte stor oppmerksomhet. I Japan ble serien fulgt opp med seks filmer, fire teaterstykker, en tv-serie og fem plater.

Filmregissører som John Milius og John Carpenter har latt seg inspirere, det samme har rapperen Genius/GZA fra Wu-Tang Clan – som baserte sin soloplate Liquid Swords utelukkende på samplinger fra filmatiseringen Shogun Assassin. Serietegneren Frank Miller ble også inspirert – uten å kunne lese serien – og hans Ronin er en hyllest til Lone Wolf.

I 1987 startet forlaget First Comics å utgi serien i USA, med omslag tegnet av Miller. Dessverre gikk forlaget konkurs før serien var halvveis. Men nå har endelig et nytt forlag tatt opp hansken: Dark Horse Comics’ utgaver er tykke og relativt rimelige, men beklageligvis i pocketutgave. Kojimas mektige tegninger kommer ikke helt til sin rett i lommestørrelse, men vi skal være glad for å få en mulighet til å lese tegneseriens svar på Akira Kurosawas De syv samuraier. Anbefales på det varmeste!

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Samplingene fra Shogun Assassin, som brukes på GZA/Genius’ Liquid Swords.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Øyvinds julekalender, luke 17: Lone Wolf and Cub”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..