Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 19: Da Daredevil var gul

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 19: Jeph Loeb er en av mennene bak tv-serien Heroes. Hans versjon av Daredevil er elegant, men kommer seg aldri ut av skyggen til Frank Miller.

Jeph Loeb og Tim Sale
Daredevil: Gul
Seriehuset 2007
4/6

Jeph Loeb og Tim Sale er blant de mest originale serieskaperne i superheltenes verden, og forfatter Loeb har videreført suksessen i tv-serier som Smallville og Heroes. Radarparets hemmelighet er grundig kjennskap til heltenes lange historie, kombinert med en egen evne til å spinne videre på detaljer og viktige hendelser fra gamle dager.

I tillegg vektlegger de ofte det ensomme og melankolske ved våre helter, noe som gir deres beste serier et særpreg av nostalgi og sårhet. Der fjorårets Årets mann gjenfortalte Supermann-milepæler gjennom årstidenes farger og stemninger, er farger også utgangspunktet for duoens Marvel-trilogi, bestående av Spider-Man: Blå, Hulk: Gray (ikke på norsk) og Daredevil: Gul.

Denne boken handler om jomfruturene til den blinde superhelten Daredevil, da han brukte gul drakt istedenfor den kjente røde. Serien er formet som et brev til heltens avdøde kjæreste Karen Page, men treffer aldri hjerterøttene like hardt som den tragiske kjærlighetshistorien mellom Peter Parker og Gwen Stacy i Spider-Man: Blå.

Problemet er at de første Daredevil-historiene fra 1960-tallet ikke akkurat står som en påle i Marvel-universet, og ble gjenfortalt langt skarpere og mer oppfinnsomt av Frank Miller på 1980-tallet. Historien føles mest som en parentes, og det er de stemningsfulle tegningene til Sale som stjeler showet. Enkelte ruter med dansk tekst og en håndfull overflødige ord i oversettelsen trekker også litt ned.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

11 svar på “Øyvinds julekalender, luke 19: Da Daredevil var gul”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..