Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 20: Donald-forskning

Øyvinds julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 20: Fagdisiplinen Donald-forskning spenner fra det banebrytende til det nerdete.

Jon Gisle
Donaldismen
Gyldendal (ny utgave 2006)
5/6

Tommy Kvarsvik og Olaf Moriarty Solstrand
Plystrende lopper og svirrende fluer – om William Van Horn og hans produksjon
Kelpie Forlag 2006
3/6

William Van Horn
Walt Disney’s Hall of Fame

Egmont Serieforlaget 2006
5/6

Det er litt urettferdig å sammenligne Donaldismen og Plystrende lopper og svirrende fluer. Den første er en banebryter innen Donald-forskningen, mens den andre er en mer nerdete og faktatung hyllest av serieskaperen William Van Horn. Men disse to bøkene viser hvor dypt Jon Gisles analytisk-humoristiske blikk på Andeby er savnet.

Donaldismen var ment som en lun satire over innadvendt litteraturforskning da den kom ut i 1973, men Gisles kunnskap om livet i Andeby og kjærlighet for den evige streberen Donald Duck gjorde boken til en tidløs klassiker. Gisle går grundig inn i serienes estetiske utvikling, og ser nærmere på religion, kvinnesyn, jus, sex, vold og klasse i Andeby. Kapitlet om donaldismens litterære hovedtema, ideal og utilstrekkelighet, er også kostelig og tankevekkende. Donaldismen har vært utsolgt i årevis, men selv om årets utgave er utstyrt med nytt forord og to nye kapitler føles oppdateringen noe halvhjertet.

Entusiastene Tommy Kvarsvik og Olaf Solstrand er mindre analytiske og mer faktadrevne i sin grundige og interessante gjennomgang av Disney-tegner Van Horn, som ufortjent har havnet i skyggen av Don Rosa blant arvtagerne til mesterfortelleren Carl Barks. Paradoksalt er boken best som en veiviser til Van Horns tidlige karriere, for når det kommer til Disney-seriene roter forfatterne seg bort i kjedsommelig gjenfortelling og oppramsing fattig på innsikt og analyse. Men Van Horn-fans bør sjekke ut boken, ikke minst på grunn av en komplett bibliografi.

Ser du derimot ut som et spørsmålstegn når du hører navnet William Van Horn, går du til Hall of Fame– serien, som i år har viet én bok til et fint utvalg av hans Disney-serier.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Øyvinds julekalender, luke 20: Donald-forskning”

[…] Tidenes første Donald-serie tegnet av en bergenser. Vi fortærer uante mengder Disney-serier, men kan telle norske serieskapere i Andeby med fingrene. Terje og Tor Bomann-Larsen, Eirik Ildahl, Olaf Solstrand og Nils Petter Smedby har skrevet Donald, og i denne ukes Donald Duck & Co blir bergenseren Arild Midthun den tredje norske Donald-tegneren gjennom tidene. Nummeret er for øvrig fylt med historier av utelukkende nordiske serieskapere, uten at vi ser noen nordisk Don Rosa eller William Van Horn. […]

[…] Vi fortærer uante mengder Disney-serier, men kan telle norske serieskapere i Andeby med fingrene. Terje og Tor Bomann-Larsen, Eirik Ildahl, Olaf Solstrand og Nils Petter Smeby har skrevet Donald, og i denne ukes Donald Duck & Co blir bergenseren Arild Midthun den tredje norske Donald-tegneren gjennom tidene. Nummeret er for øvrig fylt med historier av utelukkende nordiske serieskapere, uten at vi ser noen nordisk Don Rosa eller William Van Horn. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..