Kategorier
Musikk R&B

2009s beste r&b-album

2009 var året da yngre krefter dyttet r&b-adelen ned fra sine troner. The-Dream, Ryan Leslie og Chrisette Michelle er de nye stjernene, mens Alicia Keys, R. Kelly og Mary J. Blige fortsatt holder koken og Maxwell og Whitney Houston gjorde comeback.

Mens resten av Plateanmelder-Norge sitter fast i en indiepsykose, har jeg satt sammen mine personlige favoritter innen r&b (i dag), reggae (i morgen) og hiphop (nyttårsaften) for dere som ikke er så opptatt av Animal Collective, Grizzly Bear og de andre bandene i dyrehagen.

Siden jeg ikke anmelder plater lenger, har jeg basert lista på hva jeg faktisk har hørt på i 2009, ifølge statistikken til Last.fm, selvsagt rokert litt i forhold til hva jeg har likt best av disse.

Så, uten mer babbel, her er mine ti r&b-favoritter fra 2009.

1. Ryan Leslie: Ryan Leslie
«They try to put me in a box, it’s impossible», sang Ryan Leslie i åpningssporet på et av 2009s to album. Der The-Dream gjorde mest suksess på hitlistene, er Ryan Leslie utvilsomt den mest vågale og nytenkende av de nye r&b-prinsene. Travelt har han det også, for bare rundt ti måneder etter debuten slapp han albumet Transition (angivelig for å slippe unna kontrakten med Motown). Oppfølgeren var også bra, men debuten var best.

2. The-Dream: Love vs Money
2009 var et strålende år for Terius Nash. Han giftet seg med Christina Milian, ble sjef i Def Jam, jobbet med alle stjernene i bransjen og tok for alvor skrittet ut fra produsent/låtskriver-skyggesiden med sin andre soloplate, Love vs Money. At det også var årets beste r&b-skive var jo nesten selvsagt.

3. Ghostface Killah: Ghostdini: The Wizard Of Poetry In Emerald City
Ghostface er fortsatt den mest solide og eventyrlystne rapperen i Wu-Tang Clan. Mens Raekwon laget en solid reprise på Only Built 4 Cuban Linx… lekte Ghost seg med dette forsøket på å lage en r&b-plate, godt hjulpet av sangere som Raheem DeVaughn, John Legend og Lloyd. Kanskje ikke 100 prosent vellykket, men albumet viser hvorfor både hiphop og r&b trenger folk som Ghostface Killah.

4. Alicia Keys: The Element of Freedom
As I Am var en skuffelse, men i 2009 vendte Alicia Keys tilbake i strålende form. Låter som «Try Sleeping With A Broken Heart» og «Empire State of Mind, pt II» er noe av det beste hun har gjort, og det er godt mulig The Element of Freedom vil stå igjen som hennes beste plate på sikt.

5. R. Kelly: Untitled
Da Dagsavisen ga denne 2 og Dagbladet en 3-er, hisset den norske artisten Name seg rettmessig opp over behandlingen en av USAs aller største artister gjennom de siste 15 årene får i norske aviser. Kells er et melodisk geni, et forrykt sådan, og Untitled var hans beste plate siden undervurderte Chocolate Factory (2003) og Happy People/U Saved Me (2004). Hvem andre slipper unna med å lage sexfiksert jodle-r&b?

6. Chrisette Michelle: Epiphany
Det er mange potensielle r&b-divaer der ute, og i 2009 måtte Teedra Moses, Jazmine Sullivan og Keyshia Cole se seg passert av denne jazz- og gospelinspirerte 28-åringen. Hun har sunget med stjernerappere som Jay-Z og Nas, men trives best i et mer tidløst og tilbakelent musikalsk landskap, som plasserer henne nær de største divaene: Anita Baker, Sarah Vaughan og Mary J. Blige.

7. Maxwell: BLACKSummers’ Night
I et år da både Rihanna og Maria Haukaas Storeng ifølge Aftenposten gjorde comeback, var Maxwell definitivt årets mest overraskende og gledelige gjenkomst. Artisten som banet vei for neosoul midt på 1990-tallet, sammen med D’Angelo og Erykah Badu, hadde ikke gitt lyd fra seg siden 2001, men så kom dette strålende albumet som om ingenting hadde skjedd. Nytt D’Angelo-album i 2010?

8. K’Jon: I Get Around
Årets overraskelse. Jeg vet fint lite om denne karen, bortsett fra at han er fra Detroit, har slitt i kulissene i et drøyt tiår, og tidligere har sluppet albumet Ballroom Xplosion på egen hånd. Karen er klart best når han lener seg på gamle storheter, og gir oss slow jams i stil med Bill Withers, Barry White og Marvin Gaye.

9. Sa-Ra Creative Partners: Nuclear Evolution: The Age of Love
Erykah Badus favorittprodusenter trives utvilsomt bedre i studio enn på scenen, noe en pussig oslokonsert med innleide dansere fra Blaze Go-Go Bar viste fram, men de ga oss også 2009s mest eventyrlystne r&b-plate. Her er spor av jazz, latin, psykedelia, synthpop og gudene vet hva. Kanskje vi skal kalle dem Sun Ra Creative Partners?

10. Rihanna: Rated R
Med Good Girl Gone Bad befestet Rihanna sin stilling som en av dagens største popstjerner, og Rated R viste hun at hun ikke lot seg bremse av et bittert og voldelig brudd med kjæresten Chris Brown. Kanskje litt vel bevisst provoserende og rocka (Slash gjester), men hva gjør vel det så lenge «Hard» og «Russian Roulette» var nye hakk i skjeftet til en av dagens største hitmaskiner?

Runner-ups: Plater som kunne ha nådd topp 10 om jeg hadde hørt mer på dem.

Electrick Red: How To Be A Lady Volume 1
The-Dreams jentegruppe, skrevet og produsert av sjefen selv.


Mary J. Blige: Stronger With Each Tear
Alltid bra, men kanskje litt vel ungdommelig i sin jakt på hitlistestatus i år?


Whitney Houston: I Look To You
Årets andre store r&b-comeback.


Keri Hilson: In A Perfect World
Stemmen bak Timbalands «The Way I Are», og låtskriver for Mary J. Blige, The Pussycat Dolls og Britney Spears, fikk endelig sjansen på egen hånd.

Robin Thicke: Sex Therapy: The Experience
Det store hvite håpet, sammen med Mayer Hawthorne (som jeg ikke har hørt albumet til), rakk å slippe dette albumet på tampen av 2009.

Honorable mentions:

9 svar på “2009s beste r&b-album”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..