Kategorier
Musikk reggae

2009s beste reggaeartister

Hakk i hæl på gårsdagens r&b-kåring: Her er reggaeartistene som satte mest farge på 2009. I morgen avslutter jeg oppsummeringen med årets 20 beste hiphop-artister.

Album er ikke så viktig på Jamaica, så selv om noen av disse artistene faktisk slapp album i 2009, så er det årets totale aktivitet som teller. Det dukket for eksempel opp ett Vybz Kartel-album, Pon Di Gaza, men jeg har i tillegg over 100 (hundre!) helt andre 2009-låter fra Vybz på iPoden min. Og denne kåringen er igjen basert på hva jeg faktisk har hørt mest på i 2009.

1. Vybz Kartel
Vybz Kartel var det største uromomentet på Jamaica i 2009, den mest aktive musikeren, den hissigste, mest kreative og uredde artisten verden har sett i året som gikk. Han fortsatte krigen med Mavado med uforminsket styrke, og la seg samtidig ut med både Busy Signal og Bounty Killer – det vil si alle de største stjernene på Jamaica. Han rakk akkurat å grave ned stridsøksen med Mavado og Bounty før nyttår, men la oss ikke håpe dette bremser ham opp.

2. Tarrus Riley: Contagious
Årets rootsalbum ble utvilsomt servert av Tarrus Riley, en strålende oppfølger til 2006s Parables. Umulig å mislike og like avhengighetsdannende som tittelen lover. Rommet også en strålende coverversjon av Michael Jacksons «Human Nature».

3. Mavado: Mr. Brooks… A Better Tomorrow
Mavado var nok litt sjokkskadet etter de tallrike angrepene fra Vybz Kartel, men klarte å fokusere såpass at han ga ut det som utvilsomt var 2009s mest helhetlige og fokuserte dancehallalbum. Den melankolske sangfuglen med de dystre tekstene klarte å følge opp Gangsta For Life: The Symphony of David Brooks, men uten de mange kjedsommelige sketsjene som skjemmet debuten.

4. Busy Signal
2009 ble et slags hvileår for Jamaicas kanskje største artist om dagen (selv om han rakk flere norgeskonserter, og jeg gikk glipp av dem alle!), men selv om det ikke ble noe albumslipp, rakk Busy Signal å slippe et 50-talls låter som lover bra for 2010.

5. Bounty Killer
Gode, gamle Rodney Price var min store favoritt for 15 år siden, og jammen holder han fortsatt koken, blant annet oppildnet av de hissige angrepene fra sin gamle elev Vybz Kartel. Kanskje vi endelig kan få et nytt album også?

6. Sizzla: Ghetto Youth-ology
Denne flammende rastafarianeren Sizzla har bremset betraktelig opp siden han ga ut fire-fem album i året tidlig på 2000-tallet, og takk for det. Isteden for å spy ut album på ymse selskap, får vi nå kvalitetsbevisste og tradisjonalistisk neo-roots på stilsikre Greensleeves Records. Perfekt for deg som ikke helt takler dancehall-tempoet.

7. Einstein
En av de mange nye talentene på dancehallscenen som har latt seg inspirere av Bounty Killer og Vybz Kartel, men jeg er usikker på om han nå kaller seg Einstein eller bare Stein. Men definitivt bedre enn «Helt Stein». Han har ennå ikke rukket å gi ut noe album, men bygger seg sakte, men sikkert opp mot noe større.

8. Aidonia
«You Kno It’s Aidonia, None Ah Dem Nuh Badda Dan Donia, Propa Way J.O.P, Gang Bang.» Ikke så mye info å hente om Aidonia på MySpace, men som med Einstein er en av disse ivrige artistene som kjemper seg opp i den nådeløse «kongen på haugen»-kampen på Jamaica. Ikke liker han Vybz Kartel heller.

9. Alborosie: Escape From Babylon
Etter Gentleman, Collie Buddz og Ziggi er det blitt mye lettere å være hvit reggaemann, og italienske Alborosie var best av utlendingene i 2009. Reggae av ypperste merke, kombinert med dyp respekt og kunnskap om reggaehistorien.

10. Lutan Fyah: African Be Proud
Det er like mange håpefulle boboashantier som tråkker rundt i fotsporene til Capleton og Sizzla som det er hissigpropper som vil dytte ned Vybz Kartel fra tronen. Pressure, norgesvenn Jah Mason, Fantan Mojah, Jah Vinci og altså Lutan Fyah, som sniker seg inn på topp 10 med et nødskrik takket være dette fine albumet og konsert på blå sammen med Jah Mason (som ikke slapp album i 2009).

Boblere: Serani, Pressure, Assassin, Konshens, Beenie Man, Fantan Mojah, Laden, Flexx, Jah Vinci, Munga, Alaine, Anthony B, Chase Cross, Blak Ryno og Leftside.

Nedturer: Buju Banton i kokaintrøbbel, Elephant Man sliter med å få hits og Capleton i hvilemodus.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

11 svar på “2009s beste reggaeartister”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..