Kategorier
metal Musikk

Hårete historietime

Digg samleplate: I 2003 satte Sony Musics Kim Paulsen sammen den hårete samleren Tracks of Thunder. Er du det minste sulten, nostalgisk eller nysgjerrig på 80-tallets hår-metal, er dette plata for deg.

Diverse artister
Tracks of Thunder
Columbia/Sony 2003
5/6

15 allsangklassikere fra gladmetals hårete glansalder.

I en episode av The Simpsons arrangeres det flyshow i Springfield, og Marge spør oppgitt om det finnes noen som har glede av å se fly svi av enorme mengder drivstoff mens The Scorpions’ «Rock You Like A Hurricane» drønner i bakgrunnen. Homer svarer selvsagt et jublende «woohoo!» av glede og forventning.

Her er samleplaten som forvandler oss alle til Homer. Sett på Tracks of Thunder på fest, og se forsamlingen forvandle seg til en masse av luftgitarspillende, headbangende og allsyngende gledesbylter.

Etter 12 år med grunge, kunstrock, black metal og nu-metal er det lett å glemme hvor livsglad metal var på 1980-tallet. Røttene lå i 70-tallets stadionrock og glamrock, britiske heavy metal-band som Judas Priest og Iron Maiden, samt mer melodiske band som Aerosmith og Kiss. Fremfor alt bød imidlertid 80-tallets popmetal på fengende låter som like gjerne kunne ha vært sunget av Motowns velstriglede artister på 1960-tallet.

Det ble de ikke, isteden ble låtene utbrodert med tunge riff, virtuose gitarsoloer og alle mulige allsangtriks. I dag er sjangeren latterliggjort som «hair metal», band som Mötley Crüe og Poison huskes som dårlige vitser, og publikum vet ikke helt om de skal ta nye band som The Darkness alvorlig eller ikke. Denne flotte samleren gir popmetal sin velfortjente kunstneriske oppreisning.

Tracks of Thunder er satt sammen spesielt for det norske markedet av en gammel heavyrocker, Sony Musics Kim Paulsen, og resultatet er en flott blanding av klassikere, kulthelter og glemte skatter.

Nevnte «Rock You Like A Hurricane» minner om at The Scorpions kunne mer enn vasne ballader, og den historiske bredden spenner fra Judas Priests «Breaking the Law» fra 1980 frem til Extreme, Warrant, Alice Cooper og Slaughter ti år senere – rett før Nirvana gjorde popmetal overflødig med «Smells Like Teen Spirit». I mellomtiden er vi blitt minnet på de melodiske kvalitetene til Skid Row, Ratt og Poison, og funnet igjen glemte skatter som «Rock You» av canadiske Helix og «Kiss Me Deadly» av Lita Ford.

Det vi trenger, er oppfølgeren Tracks of Lightning. Da kan vi også få med Dokken, Def Leppard, Bon Jovi, Tesla, TNT, Whitesnake, Hanoi Rocks, Great White, L.A. Guns, Rainbow og Firehouse? Please … (2010-kommentar: Jeg venter fortsatt…)

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Hårete historietime”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..