Kategorier
Intervjuer Musikk

Maria Arredondos popverden

Hvem kommer til å forsvare Norges farger i Melodi Grand Prix-finalen på Snarøya? Blir det Keep of Kalessin, Maria Haukaas Storeng, Alexander Stenerud, Didrik Solli-Tangen eller kanskje Maria Arredondo? Jeg tror på Keep of Kalessin, men her er uansett mitt 2004-intervju med Maria A.

FOTO: NRK

Norsk pop fikk sitt generasjonsskifte i 2001. To år senere tok Idol-generasjonen over. Maria Arredondo er både unntaket og bindeleddet i den norske popverdenen.

Studér listen under. Den er talende for situasjonen i Pop-Norge på 00-tallet. I 2001 inntok suksessfulle debutanter som Sondre Lerche, Kings of Convenience og Röyksopp arenaen , men allerede i 2003 sto «Idol»-stjernene i kø for å ta over poptronen. (2010-kommentar: I det siste er jo tv-pop og kredpop blitt bestevenner i Melodi Grand Prix.) Her er de mest suksessfulle platedebutantene siden 2001 (salgstall samme år):

* Kurt Nilsen: I (2003): 71.900

* Maria Arredondo: Maria Arredondo (2003): 64.000

* David: Wild At Heart (2003): 42.600

* Kjartan Salvesen: Kjartan Salvesen (2004): 42.000

* Maria Mena: Another Phase (2002): 40.000

* Liv Marit Wedvik: Then He Kissed Me (2003): 40.000

* Röyksopp: Melody A.M. (2001): 35.000

* Kings of Convenience: Quiet is the New Loud (2001): 28.000

* Sondre Lerche: Faces Down (2001): 27.000

* Gaute: New Kid In Town (2003): 25.900

– Tøffe Idol-deltagere
Maria Arredondo er både unntak og bindeledd her. Hun er ikke en selvstendig låtskriver og artist som Sondre Lerche og Maria Mena, og tror hun heller ikke hadde turt å stille opp i Idol.

– Jeg begynte å jobbe mot plateutgivelse da jeg var 14 år, og har skyndt meg langsomt. Jeg føler meg veldig privilegert som fikk så god tid, og synes det er beundringsverdig å se hvordan Idol-folket takler å bli kastet ut i bransjen nesten umiddelbart. Jeg tror ikke jeg ville ha turt å delta i Idol.

Maria Arredondo kom ut i mars 2003, to måneder før Kurt Nilsen vant Idol-finalen. Når Arredondo nå følger opp suksessen med Not Going Under, må hun konkurrere med Idol-stjernene, men er samtidig så heldig å være en etablert artist.

– Den gangen jeg føler meg som en popstjerne eller kaller meg selv «popstjerne» er det på tide å slutte med dette. Jeg kaller meg popartist, for «popstjerne» er et skummelt ord jeg vil holde avstand til.

Skriver litt selv
Det Arredondo har til felles med Idol-artistene er det store hjelpeapparatet av låtskrivere og produsenter. På Not Going Under samarbeider hun med Espen Lind, Christian Ingebrigtsen, Idol-dommer Douglas Carr, Marion Ravn, Diane Warren og Anne Hvidsten – og det er bare noen av låtskriverne.

– Jeg vil hverken være sjef eller bli sjefet med. Mitt mål var å lage en variert plate, og ville bruke flere låtskrivere og produsenter for å få ulike uttrykk.

– Jeg er rastløs og synes det blir kjedelig når alt er likt, og liker å møte forskjellige utfordringer.

Arredondo pusler også med å skrive egne låter, men enn så lenge er dette bare en hobby. Du kan si at idet sangen gikk fra hobby til yrke, tok låtskrivingen opp hobbyplassen i livet hennes.

– Å skrive låter er noe jeg kan gjøre helt alene. Det er helt useriøst, og jeg kan le av det og leke litt. Det er veldig viktig å beholde en useriøs holdning til noe musikk, og selv om dette kanskje aldri vil bli brukt, er det moro å prøve seg.

Fakta: Maria Arredondo anno 2004
* Sanger fra Vennesla utenfor Kristiansand, med etternavn fra sin chilenske far.
* Har sunget siden hun var ti år, og fikk manager da hun var 14.
* Debuterte med albumet Maria Arredondo i 2003 da hun var 17 år.
* Har sunget duetter med Christian Ingebrigtsen og Espen Lind.

Ett svar på “Maria Arredondos popverden”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..