Kategorier
Musikk

Utelivsuke, dag 3: Jenter på rocker’n

Det begynte med Youngstorget, etterfulgt av Jazid og rockepuber. Neste utelivsreportasje er fra Rockefeller, da Ash ble utsatt for jenteinvasjon.

(Sjekk også sakene om Håkan Hellström og The Cumshots for mer utelivsstoff.)

Hvor er det blitt av alle gutta? Da nordirske Ash spilte på Rockefeller i går kveld, var det rockejentene som myldret foran scenen.

Rockefeller søndag kl. 21: Queens of the Stone Age og The Stooges pumper over stereoanlegget, røyken ligger tett, ølet skvulper og naglebelter gnir mot hverandre mens folket venter på Ash. Alt er som det pleier å være på rockekonsert, men vent. . .

For hvor er det blitt av alle gutta? Det er jentene som dominerer foran scenen denne kvelden.

Fra Manics til A1
– Jeg har gått på rockekonserter i over åtte år, men er overrasket over hvor mange unge jenter som er her i kveld, forteller Anne Lise Kolsrud Krane fra Kristiansund fra sin plass nærmest scenekanten.

Med sine 26 år er hun plutselig blitt rockeveteran, og kjemper om plassen med en liten hær av yngre medsøstre. En av dem er venninnen Thea Bolstad (20) fra Stavanger.

– Vi digger Ash og Manic Street Preachers, men vi skal også på A1-konsert senere i år. Ash spiller bra rock, og så hjelper det jo at vokalisten ser bra ut da, ler Thea.

«I still love you, girl from Mars» synger Tim Wheeler en time senere til hoppende jubel fra folket foran scenen. Det er neppe noen jenter fra Mars der, men jentene fra Kristiansund, Stavanger, Lørenskog, Oslo, Asker, Bærum og Ålesund synger med.

Rockeboyband
– Det er mange jenter her i kveld, ja. Jeg tror mange er her fordi de synes gutta i bandet er kjekke. Det er jo mange slike rockeboyband som er populære nå, fnyser dørvakten på Rockefeller.

Heldigvis for dørvakten hørte ikke Torill Sørlie (18), Ida Malmberg (18) og Cecilie Sandsbråten fra Lørenskog hypotesen hans. For da hadde det blitt bank!

– Det er en fornærmelse å si noe slikt, vi er her fordi vi liker musikken. Dessuten er ikke Tim Wheeler kjekk! freser Torill.

Slutt på boyband
Torill bruker nesten alt hun tjener på å kjøpe plater, og de tre venninnene begynte å høre på rock og punk som en følge av at de begynte med skateboard i midten av tenårene – punkrock og skateboard passer sammen som hånd i hanske.

– Da jeg var 15 likte jeg Backstreet Boys, men nå er vi blitt mer interessert i å følge med på musikk utenfor hitlistene, sier Ida.

– Techno er dritt, det er rock og pop som er musikk. Og når vi er på konsert, hopper, danser og synger vi, sier jentene.

Og når Ash entrer scenen møtes de med jubel, utstrakte hender, allsang og hopping. Jentene er ikke i flertall på Rockefeller, men foran scenen er det forbløffende lik fordeling mellom kjønnene. Bakover klamrer de eldre rockegutta seg fast til halvliterne, mens de gnir seg i øynene og klyper seg i armen. For hvor kom alle disse 20 år gamle rockejentene fra?

Men selv for en tøff jenterocker kan det fortsatt bli brutalt når rockegutta brøyter seg frem i mengden foran scenen. På tampen av konserten treffer vi igjen Cecilie fra Lørenskog – der hun sitter noe betuttet på en krakk ved utgangen.

– Jeg fikk noen slag i ansiktet foran scenen, og måtte ta en pause. Mange av guttene er store og kraftige og presser seg frem – og jeg er ikke akkurat så stor og sterk selv. Men det var moro, smiler hun.

Undersak: Bekrefter jenteinvasjon
Ash er ikke alene om å trekke jenter til rockekonserter. So What!, Blå og Mono bekrefter jenteinvasjonen.

So What!-sjef Claes Olsen fikk hakeslepp da han deltok på avslutningen av festivalen Popstad i Göteborg i fjor. Konserten ble invadert av 16-17 år gamle rockejenter – 30 jenter i full punkehabitt ankom i samlet flokk.

– Jentene var i flertall, jeg har aldri sett noe lignende.

I løpet av det siste året har også langt flere jenter begynt å gå på rockekonsertene på So What!, og artister som Håkan Hellström, Sondre Lerche, St. Thomas og Silver er spesielt populære.

Da Erica Berthelsen på Blå gikk gjennom rapportene fra konserthøsten 2001, lød konklusjonen «overraskende høyt jentebesøk».

– Det merkes både på jazz- og klubbkveldene, men særlig på rockearrangementene. De fleste medlemskapene vi solgte i høst var til jenter, og det er svært uvanlig!

Berthelsen har også merket seg høyere jenteandel på andre konsertsteder.

– En del musikk har mistet nerdstempelet og åpnet for flere interesserte. Dessuten er det flere kvinnelige utøvere enn før, og det har muligens også en innvirkning på interessen hos jenter.

På den ferske rockeklubben Mono er fordelingen mellom jenter og gutter rundt 50/50 på konsertene.

– Det er veldig pop å gå på konsert om dagen. På vår Minor Majority-konsert var det fryktelig mange søte jenter i 20-årene blant publikum, og det var også masse jenter på The Hives på Rockefeller og Zoom-kveldene på So What!. Mitt inntrykk er at mange jenter er blitt voldsomt interessert i musikk, sier daglig leder Runar Eggesvik.

4 på Ash-konsert
Hva synes du om invasjonen av rockejenter?
Hans Christian Skøien, Torshov.
– Jeg synes det er flott, det sier seg vel selv? Hadde jeg sett mange av disse jentene et annet sted, ville jeg trodd de likte Britney Spears. Jeg tror jentene er i ferd med å bli mer bevisst på musikk, og rock er ikke lenger en gutteting som fotball.

Brynjar Glesnes, Bislett.
– Det er forferdelig, for nå klarer vi ikke å konsentrere oss om musikk lenger – på grunn av alle de søte distraksjonene. Vanligvis pleier jeg å være på konserter der publikum er mye eldre, går med slitne skinnjakker og har lite hår på hodet, og sånn sett er dette langt å foretrekke.

Espen Hornberg, Bekkestua.
– Jeg synes absolutt det er hyggelig å få flere jenter med i rockegjengen. Jeg har ikke lagt merke til at det har vært så mange jenter på andre konserter, og tror kanskje jentene liker Ash fordi de spiller så vennlig og allsidig poppunk.

Peter Blom (24), Bærum.
– Jeg har lagt merke til at flere jenter går på konsert, og det er jo kjempestas. Kjønnsfordelingen har jevnet seg ut de siste årene, og jentene liker spesielt poprock av det litt mer vennlige slaget: Ash, The Strokes, Linkin Park og Offspring.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften 11. februar 2002.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Utelivsuke, dag 3: Jenter på rocker’n”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..