Kategorier
Journalistikk Skjønnlitteratur Tullball

Knausmania III

Metadebatten om Min kamp-referanser ruller videre. Jeg er blitt intervjuet av Bergens Tidende, men Klassekampen intervjuer Tom Egil Hverven og Trond Blindheim. Ja, selv Øystein Rundes superhelt Bjartmann har hivd seg på.


Øystein Rundes superhelt Bjartmann melder seg på i Knausgård-leken.

Bloggposten «Journalistenes kamp» er i ferd med å bli fjæren som ble til fem høns. Først og fremst viser det vel at spenningen framfor bind fire av Min kamp nå er på bristepunktet.

Jeg er blitt av intervjuet av «Radioselskapet» på NRK P2 og Bergens Tidende, mens Klassekampen har referert til samlingen av irrelevante Knausgård-sitater flere ganger. Sist 19. februar, da avisa spør om Karl Ove Knausgård er blitt for stor.

Trond Blindheim mener Knaus er blitt litteraturens svar på Skavlan, mens mine sitatsamlinger fra norsk presse sannelig dukker opp i følgende avsnitt med hovedanmelder Tom Egil Hverven. Artig nok var det jo Klassekampens kulturredaktør Sarah Sørheim som tipset meg om Bjurstrøms Knausgård-sitat, så nå er vi full sirkel.

«Hverven har også lagt merke til det DN-journalist Øyvind Holen har påpekt tidligere, nemlig at Knausgård-referansene har sittet uvanlig løst hos norske journalister og debattanter de siste månedene: Nylig avsluttet for eksempel NRKs Atle Bjurstrøm en debatt om likestilling med et nokså løsrevet Knausgård-sitat.

Slik bruk kan være med på å forsterke den breie mottakelsen på måter som ikke bare er positive for verket og forståelsen av det, tror Hverven.

– Hvilken skade kan det gjøre, mener du?

– At «Min kamp» blir mer en vits enn et verk. Alt som blir stort nok, blir parodiert og karikert, og gjennom det også redusert. Men denne bruken har nok mest med den tabloide virkeligheten å gjøre, tror Hverven.

– Denne høsten og vinteren har Knausgård fungert som markør på om man er oppdatert eller ikke. Det er derfor naturlig at massemedier som NRK og VG forsøker å bruke fenomenet «Min kamp» for å vise at de ikke er utenfor buzzen. Selvfølgelig har det å bruke en bok på den måten visse latterlige sider ved seg, men det latterlige ved det ligger nok hos oss – ikke hos Knausgård. Så lenge bøkene holder høy nok kvalitet, vil de overvinne alt dette, tror Hverven.»

Klassekampen går virkelig grundig til verks innen knausologien, og har også gravd i sannhetsgehalten i det met mest kjente sitatet fra Min kamp 1. Hjertet har det nemlig ikke så enkelt likevel, hvis vi skal stole på vitenskapen.

– Hjertet er et ekstremt komplisert organ. Riktignok har behandlingsmulighetene innen kardiologi økt, samtidig er det mange pasienter som ikke får den behandlingen de skal ha, sier Eivind S. Platou, leder av Norsk Pacemaker Register (NorPace) ved Oslo universitetssykehus Ullevål til avisa.

På Ullevål opererte de inn rundt 250 pacemakere i 2009. Hvem sa livet var enkelt?

Dessuten: VG har intervjuet Anne Anka. Hun forteller at Karl Ove Knausgård har for mye skjegg og hår til å være sexy.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Knausmania III”

Dagbladet tar inn knausgård i anmeldelse av Marina & The Diamonds:

Kommerspop-jentene sliter med samme problem som Litteratur-Norge post Knausgård om dagen: Hva skal de egentlig gjøre etter at jentebølgen kulminerte med Lady Gaga?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..