Kategorier
Hiphop Musikk

Osloplater 7

Odd Børretzen gir ut sterk oppfølger, Velvet Belly blir bare bedre, mens N-Light-N melder sin ankomst i norsk hiphop.

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre
Vintersang
Tylden & Co. 1997

Kort sagt: Alle de 125.000 som hittil har kjøpt Noen ganger er det all right kan trygt lytte til Vintersang. Det kan forresten alle andre også.

Grorudgutten Odd Børretzen har gjort det igjen, Vintersang er minst like sjarmerende, morsom og vidunderlig som Noen ganger er det all right. Børretzen er en prima historieforteller; han er morsom, trist, nostalgisk, forelsket, kritisk og satirisk.

Han er fordundre meg ikke så langt unna nasjonalskaldstatus, Norges egen lune og morsomme Cornelis Vreeswijk. Ingen kan som han skape slike humørsvingninger i løpet av en plate. Børretzen er ulidelig trist i sanger som «Blues fra Oslo Ø» og «Vuggesang», og morsom og leken i «Generalene» og «Plaza Mayor». Men framfor alt kan mannen skrive, hør bare på teksten fra «Blues fra Oslo Ø» hvor unge Odd snubler over noe graffiti på Østbanen i 1942:

«Det var da jeg hørte en ettermiddag på Oslo Ø, det som kanskje var min første blues. Det vil si det var ingen som spilte, jeg min første blues. På veggen på do, herrer, ned trappa, under perrong fem. Der sto det: Arbe’ og slite, tjene lite og 25 øre for å drite. Sto det, skrevet med blyant, og jeg hørte det. En håpløs sang, kanskje sunget lydløst der nede av en trett, hvit neger fra Grorud som ventet på toget hjem. En hvit neger fra Grorud som visste at sånn var hans liv, og sånn skulle hans liv alltid være, alltid.»

Men hva med Lars Martin Myhre? Selv om Børretzen er hovedpersonene, fortjener makkeren en stor dose ros. Myhre skriver alle melodiene, og med rot i jazz, blues og viser klarer han hele tiden å pakke inn Børretzen uten noengang å overdøve ham.

Velvet Belly
Lucia
RCA/BMG 1997

Velvet Belly blir bare bedre og bedre for hver utgivelse. Gruppas to første plater Colours (1992) og Little Lies (1993) var ikke akkurat originale, og lånte vel mye fra britiske band som This Mortal Coil, Lush og Slowdive. Men med The Landing fra i fjor, og deres femte plate Lucia skjønner jeg at Velvet Belly er noe av det fineste vi har her til lands.

Fortsatt står det rolige og atmosfæriske i sentrum, Velvet Belly er først og fremst stemning og fine poplåter. Helheten blir vel melankolsk og tilbakelent, og enkelte låter er heller likegyldige, men Lucia er en sterk plate. Best er gruppa når låtene pakkes inn i sprø og skarpe rytmer og krydres med støy, som «Oystercatcher», mens den flotte «Fast & Far Away» heves opp av strykere og akustisk gitar . Én gang tør kanskje gruppa å lage en spretten poplåt i tillegg. Jeg venter.

N-Light-N
Fresh (In Any Season) EP

Tee Productions/CNR Music/Arcade 1997

Sørlandsrapperen N-Light-N beviste på Helén Eriksens Standards at han er blant Norges mest dyktige og fantasifulle rappere. Musikken er fortsatt ved Tommy Tee, som denne gangen legger seg på en langt mer kommersiell og trygg stil enn med Warlocks.

Dessverre klarer N-Light-N å ødelegge alt med en ufattelig barnslig tekst, som kun «disser» konkurrentene, og dermed fortsetter den latterlige hiphop-«krigen» i Norge: «Lay down your mic / Your shit is not impressing me» rapper han. Men har ikke N-Light-N mer interessante ting å melde, får han heller holde kjeft selv.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Osloplater 7”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..