Kategorier
Kunst Tegneserier

Rockys vei til teaterscenen

Ut uka kan du se teaterversjonen av Martin Kellermans Rocky på Smuget, i Jan Sælids regi. Denne teksten skrev jeg i forbindelse med de første planene om å få stykket til Oslo.

Rocky – The Big Payback er teaterstykket som fikk den svenske feministen Linda Skugge, en av redaktørene for boka Fittstim, til å ønske at hun var gutt. I sin faste spalte i den svenske avisa Expressen skrev hun følgende etter premieren på Backstage-scenen til Stockholms Stadsteater i desember 2000: ”Det är så att jag blir ledsen. För jag vill inte vara tråkig tjej. Jag vill också vara kille och sitta med mina killkompisar och käka frulle i sängen till tecknat.”

For som i tegneserien er Rockys teaterverden en ”man’s world”. Stykkets jenter framstilles som støvsugende monstre som forstyrre gutta når de vil spille Playstation. De vil bare ha barn, gå på lange turer, ale opp hester og brenne løv. Når de er ferdig med det kjedelige arbeidet vil de gifte seg og få barn.

– Hvorfor kan man ikke få velge ulike vanskelighetsgrader i livet, akkurat som i dataspill, sukker Rocky i stykket.

Teater-”pjäsen” var en gigasuksess i Stockholm. Det traff et helt annet publikum enn teatret var vant til, og på det mest ekstreme opplevde man faktisk at publikum lå i soveposer for å få billetter. Det skulle opprinnelig spilles i fire måneder, men ble værende på Backstage i over ett år – over 100 forestillinger. Ikke nok med det: Populariteten var så stor at ensemblet ble sendt ut på en omfattende turné i Sverige.

I Norge har Martin Kellermans agent Håkon Strand og teatermannen Arthur Johansen lenge jobbet med å få stykket satt opp på en av de større teaterscenene i Oslo. Det var lenge snakk om at Elling-regissør Petter Næss skulle sette opp stykket på Centralteatret i 2003, Riksteatret har vist interesse og det var nære på at Thalia Teater fikk sine planer i boks – planer som dessverre strandet på grunn av manglende offentlig støtte. Men håpet er på ingen måte skrinlagt.

Martin Kellerman inngikk i sommer en avtale med Nordiska Strakosch Teaterförlaget, som framover skal jobbe for og med Rocky – The Big Payback i Norden og internasjonalt. Dette er et stort og viktig dansk teaterforlag, som også har ansvaret for å selge inn store teaterstykker som Elling, Thomas Vinterbergs Festen og alle teaterstykkene til Astrid Lindgren til teatre verden rundt.

– Dette er noe vi har store forhåpninger til. The Big Payback er et lett gjenkjennelig teaterstykke for alle som har et forhold til Rocky, og er løselig basert på de første stripene. Stykket starter med at Rocky blir dumpet av dama, mister jobben og boligen – og må flytte inn hos noen kompiser. Det er oversatt til norsk av Rocky­-oversetter Dag Gravem, så nå venter vi bare på at et teater viser interesse, forklarer Håkon Strand.

Rocky – The Big Payback er også blitt satt opp i Finland og Norge. Jepp, Nordland Teater satte i oktober 2001 opp sin versjon av stykket – i teatrets egen oversettelse og på eget initiativ. «Galskap og humor. En teaterforestilling uten sladd. En urban Ole Brumm. En virkelighet verre enn på tv», het det i forhåndsreklamen. Rocky ble spilt av skuespilleren Gudmund Gulljord, og stykket dro ut på en omfattende turné i Nord-Norge – fra Bodø via steder som Sandnessjøen, Svolvær, Sortland, Narvik, Steigen og Mosjøen til Brønnøysund. Martin Kellerman var godt fornøyd – spesielt siden han selv bodde noen år i Nord-Norge da han var barn.

– Det er ekstra artig at det er Nordland Teater i Mo i Rana som setter opp Rocky, og ikke ett teater i Oslo. Jeg kommer til å stjele noen poenger fra deres versjon – og bruke det i den svenske suksessforestillingen, sa han i 2001.

Rocky er ikke den første svenske tegneserien som er blitt teater. Charlie Christensens Arne Anka ble satt opp på samme teater, og ble også satt opp i norsk versjon av frigruppen Kraftlaget (der serieskaper Tore Strand Olsen spilte bartenderen Zeke). Joanna Rubin Drangers Frøken Makeløs og karrieren ble satt opp på Centralteatret av Pokuspilotene, mens Oslo Nye Teater har satt opp Familien Bra av serieskaperen Joakim Pirinen. (2010-kommentar: De siste årene har Christopher Nielsen kommet for fullt som dramatiker, men ennå er ingen av seriene hans blitt satt opp for scenen. Når kommer To trøtte typer?)

I  den originale svenske versjonen hadde Martin Kellerman både manus og regi, mens Rocky ble spilt av Polki Nordström og ekskjæresten Maria ble spilt av Tuva Novotny.

– Det var mange fans av serien som ble overrasket over at skuespillerene ikke var kledd ut som dyr. De hadde vel regnet med en sånn Disney on Ice-forestilling med kjempestore hoder.

Men det var selvsagt ikke aktuelt, manuset står for seg selv og det er ikke tegneserieteater, sa Kellerman til Dagbladet i 2002.

Slik låt det når Stadsteatret reklamerte for stykket: ”Han är en överårig tonåring, en ansvarslös fyllskalle och en cyniker av grövsta kaliber. Han blev sparkad från ett skitjobb, blåst och dumpad av sin flickvän. Han har ett behov av att dumpa uppraggade tjejer på löpande band.(…) Han är en av de hetaste fiktiva personligheterna i svensk kultur idag.”

Polki Nordström hadde selv følgende å si om rollefiguren sin:

– Rocky er en sammensatt figur. Han er ikke ondsinnet, men kan gjøre onde ting. Han er litt kyniker, men klarsynt. Humoristisk, men med alvor på bunnen. Han sensurerer ikke seg selv, og har intet å tape på å si sannheten. Da kan han si den på et dramatisk, drepende vis som sier mer enn bare sannheten, sier han i et intervju med bladet Kombi.

Men hva med kvinnesynet? Som Linda Skugge var inne på er jentene i bildet enten plageånder eller hjerneløse bimboer. Nordström har svar, og vi gjengir det på svensk for å beholde fargen i språket:

– Jag tror inte grabbigheten är kvinnoförnedrande. Det är grabbarna som står i fokus och skärskådas mest. Tjejerna figurerar för att grabbarna interagerar med tjejerna hela tiden En värld utan tjejer finns inte. I just den här pjäsen har det gett upphov till väldigt mycket frustration och ångest med de här tjejerna. I pjäsen ligger fokus på hur killarna hanterar det. Martin har självkritik i allt han gör, han är tillräckligt klarsynt för att inte vara…mansgris.

Opprinnelig publisert i Rocky.

5 svar på “Rockys vei til teaterscenen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..