Kategorier
Musikk

Serena-Maneesh: Lyden av drømmer

Endelig er Serena-Maneesh tilbake med oppfølgeren til 2005-debuten. På tide med et lite tilbakeblikk på karrieren til Emil Nikolaisen.

Serena-Maneesh
Serena-Maneesh
Honeymilk 2005
5/6

Emil Nikolaisen (Silver, The Loch Ness Mouse) var redd i tre dager etter at han hørte Velvet Undergrounds «Heroin» i sjetteklasse. Siden har han forsøkt å feste sine egne støyende drømmer på plate.

Allerede i 1998 kom albumet My Dear med bandet Royal (også da med søsteren Elvira i rekkene). Da hørtes bandet ut som det puslete støypopbandet Drop Nineteens (noen som husker dem?). Nå er det My Bloody Valentine, The Stooges på sitt mest syrete og skranglete shoegazerpop som spøker i kulissene.

Serena-Maneesh er et stort skritt videre etter Royals ungdommelige entusiasme og Velvet Underground-pastisjen Fixxations EP. Det er mer modent, variert og pretensiøst, og spenner fra innadvendt pop til stormannsgale droneekskursjoner. Det er lett å bli imponert, men samtidig like lett å la seg irritere over de åpenbare tyvlånene i lydbildet. Samtidig er dette et av de norske albumene som har engasjert meg mest i 2005. Det ene øyeblikket hater jeg det, i neste sekund elsker jeg det. Jeg er forvirret, og jeg liker følelsen. Akkurat nå i alle fall.

Serena-Maneesh
Fixxations EP
Honeymilk 2002
5/6

Nykommerne i Serena-Maneesh er fiksert som tittelen Fixxations lover, ingen tvil om det. En låt som «Blues Like Beehive» er så lik Velvet Underground i sin skranglete popperfeksjonisme med enkle gitarriff og Lou Reed-aktig mumlevokal at den nesten blir for en pastisj å regne.

Og foruten Velvet Underground vekker bandet også engelsk indiemusikk fra 80-tallet til live igjen. Men bandet gjør ikke skjul på at de er retrofikserte, men gjennomfører sin greie så fordømt selvsikkert og lekent at jeg er på nippet til å hive alle hiphopplatene mine og bure meg inne med de første My Bloody Valentine-albumene.

Serena Maneesh springer ut fra SubChurch-menigheten i Oslo, med medlemmer fra Silver, Loch Ness Mouse og Selfmindead i rekkene. Indie-revivalen starter her!

The Loch Ness Mouse
Key West
Perfect Pop Records/Tuba 2002
4/6

The Loch Ness Mouse fra Høland er et fantastisk popband. Med brødrene Jørn og Ole Johannes Åleskjær i front og multitalentet Emil Nikolaisen (Silver, Serena-Maneesh, Royal) som solid ryggrad, koker de sammen klokkeklar og orkestrert pop i hyllest til forbilder som Beach Boys, Todd Rundgren og Steely Dan. Og slektskapet til det amerikanske Elephant 6-kollektivet er bare blitt enda tydeligere med bidrag fra medlemmer i Neutral Milk Hotel, Of Montreal og Olivia Tremor Control.

Men, og det er et stort men: Jeg har det samme problemet med The Loch Ness Mouse som jeg har med mange av Elephant 6-gruppene. De er utrolig dyktige og smarte popsmeder, men de er nesten for flinke. I mindre doser er det fortryllende lekker popmusikk, men i lengden virker musikken vel kalkulert og skoleflink. Det blir så lett og lekkert at det er like før bandet blåser vekk. Jeg savner nerve, driv og energi slik som Perfect Pop-kolleger som The Jessica Fletchers har i bøttevis.

Disse gutta har neppe hørt om musa som brølte, for først godt ut i avslutningslåta «Quay West» gires rockefoten omsider opp noen hakk, men det blir hakket for sent.

Royal
My Dear
Soulscape Records 1998
4/6

Uten forvarsel dukker gruppa Royal opp med en imponerende solid debutplate via Sverige.

Søskenparet Emil og Elvira Nikolaisen er stammen i kvintetten som har platekontrakt med svenske Soulscape Records. Debuten My Dear er allerede kåret til «veckans skivsläpp» på svensk P3, og ni festivaljobber er booket inn for sommeren.

Det er ikke vanskelig å forstå at svenskene tenner på Royal. Gruppa kombinerer søt melodi og sang med støyende, hissige sangutbrudd og gitarvreng. Kontrastene utdypes ved at Emil og Elvira veksler sangen, samtidig som de tar i bruk både norske og engelske tekster.

Inspirasjonen fra støyrockere som Sonic Youth er åpenbar, men Royal minner kanskje mest om amerikanske Drop Nineteens og deres elegante kombinasjon av støy, melodi og ungdommelig entusiasme på debuten Delaware. Drop Nineteens gikk til grunne etter en skuffende oppfølger, men jeg håper Royal holder lenger.

Gruppa har fortsatt en del å hente, de sliter med en del anonyme melodier, spesielt i kjappe og røffe sanger som «Reveal» er de faretruende nær ved å tryne i grøfta. Best er gruppa når sangene får tid og rom til å bygge seg opp, og hvor de veksler mellom det rolige og innadvendte til det støyende og utagerende som i den styggvakre «Beautiful». My Dear sjarmerte i alle fall meg, og Royal er en gruppe vi fort kan få høre mer fra.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende, Dagsavisen og Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Serena-Maneesh: Lyden av drømmer”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..