Historisk historiebok

En svært subjektiv historietime: Den svenske tegneserieboka Historieboken ble en braksuksess for Ordfront i 1970, og er nå ute i nytt opplag.

I 1970 ga det svenske forlaget Ordfront ut Historieboken, et flengende oppgjør med imperialisme, kolonialisme og kapitalisme i tegneserieform. De avhoppende Konstfack-elevene Annika Elmqvist, Gittan Jönsson, Ann Mari Langemar og Pål Rydberg var langt fra objektive i sin historieskriving, og i dag kan boken like gjerne leses som et historisk dokument over 68-ernes fremtidstro og rettferdige harme.

Tegneserien ble en kanonsuksess for Ordfront. Den solgte 70.000 eksemplarer, ble oversatt til seks språk og var en gjenganger i svenske historietimer gjennom hele 1970-tallet. Historieboken har lenge vært utsolgt, men i anledning Ordfronts 40-årsjubileum ble den gitt ut i ny utgave i høst.

Én kommentar

  1. […] Her hjemme har Jippi Forlag gravd i historien om norske undergrunnsserier, og kommer opp fra arkivene med boken Undergrunn! – Tegneserier i samling, som samler de fleste seriene pioneren Arne W. Isachsen laget tidlig på 1970-tallet. Spesielt det ambisiøse heftet Instant Karma er en liten skatt, av interesse for alle som har falt for Pushwagners gamle tegneserier. I tillegg vil mange som var ung på 70-tallet huske Isachsens bidrag i Pax-utgivelsen Fremmad & aldri glemme fra 1974, et forsøk  på å fortelle de undertryktes norgeshistorie, sterkt inspirert av den svenske Historieboken</em>. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: