Kategorier
Intervjuer Musikk

Ricky Martin: Et homseikon vender hjem

Mandag tok Ricky Martin steget ut av skapet, og sto fram som homoseksuell. Noe som var like sjokkerende som da Erlend Bratland sto fram for en drøy uke siden. Jeg intervjuet Martin for Bergens Tidende sommeren 2003, og snakket om Puerto Rico, språk, ensomhet, barnemisbruk og rollen som homseikon med popstjernen som hevdet at han hadde flere biler enn nære venner.

Ricky Martin vender tilbake til sine spansktalende røtter på Puerto Rico med sitt nye album. Men en karriere som rommer alt fra indiske gatebarn og norske fotballsanger til en rolle som internasjonalt homseikon har også satt spor.

– Yesss! Selvsagt har jeg hørt den, og det er slikt jeg liker: Musikk, sport og kultur sammen!

Bergens Tidende har nettopp spurt latinstjernen Ricky Martin om han kjenner norske fotballfans’ omskriving av hans «Copa de Vida» til Tore André Flo-hyllest under fotball-VM i 1998. Selvsagt har han det.

For er det noe Ricky Martin vet, så er det at musikken hans har global appell. Han har sunget på spansk, engelsk, portugisisk, italiensk og filippinsk siden han ble popstjerne i boybandet Menudo i Puerto Rico som 12-åring. Nå sysler han med filmmusikk til indiske filmer og drømmer om å synge punjabi, men først skal Almas del silencio – hans første spansktalende album på fem år – lanseres verden over.

Få venner
– Den tekniske forklaringen er at det er fem år siden sist jeg sang på spansk, mens den romantiske forklaringen er at dette er min måte å vende tilbake til røttene, min egen barndom og min fødeøy. Jeg ville slippe løs følelsene som har bygd seg opp gjennom en 18 år lang karriere, og da måtte jeg hjem til mamma, ler Martin.

Albumet er blitt til i samarbeid med produsenter og låtskrivere fra spansktalende deler av verden, og Martin selv beskriver det som en positiv plate født av triste tanker.

– Jeg ville blant annet parodiere livet mitt. Jeg har trolig flere biler enn nære venner, men jeg trenger ikke mange, men rike vennskap. Men platen er positiv, selv om du også merker spor av sorg, lengsel og nostalgi. Jeg minner meg om den lille djevelen på skulderen som sier: «Du ikke er normal, du har ikke et normalt liv». Jeg vifter ham vekk og spør: «Hva er et normalt liv?». For meg er et normalt liv å våkne opp, skape musikk, se solen stå opp og legge meg klokken syv om morgenen. Men som popstjerne er det lett å miste bakkekontakten.

Krig mot barnemisbruk
Ricky Martin holder bakkekontakten ved gjentatte India-besøk. Minst to ganger i året drar han over for å meditere og arbeide med gatebarn gjennom sitt Ricky Martin Project.

– Interessen for India startet da jeg som 12-åring ble utpekt til UNICEF-ambassadør. Nå jobber jeg ved et barnehjem som gir gatejenter en ny sjanse. Jeg steller og vasker småjenter med rottebitt, og det er tøft arbeid – men jeg føler meg levende når jeg gjør det. Gjennom prosjektet «People for the Children» prøver vi å bekjempe barneprostitusjon og barnepornografi, et økende problem som vil bli den største globale utfordringen fremover. Arbeidet blir større enn «the war on drugs», tror Martin.

Ricky Martins personlige globale utfordring er å holde på populariteten han fikk med monsterhiten «Livin’ la vida loca», men selv om Almas del silencio er fylt med velkjent latinopop og svulstige ballader kan utfordringen bli tøff når språket er spansk.

– Jeg håper ikke språket blir et problem, for jeg elsket amerikansk rock n’ roll da jeg var liten selv om jeg ikke forsto tekstene. Men singlen «Tal Vez» har vært nummer én i ti uker og albumet gikk rett inn på førsteplass i USA, så hva mer kan jeg vente meg?

Det Martin ikke nevner er at han snakker om latinlistene, for på Billboards hovedliste debuterte han bare på 12. plass og stupte til 46. plass uken etter. Ricky Martin trenger en sommerslager. Og som med enhver smukt utseende, mannlig popsanger som sjekker opp færre damer enn Robbie Williams, går det fortsatt rykter om Martins seksuelle legning. Det spør vi ikke om, men hva synes han om å være homseikon?

– Jeg har intet problem med det. Jeg er i showbiz, og det gjør meg til en offentlig person. Og da kan du fantasere om meg akkurat som du lyster!

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..