Kategorier
Tegneserier

Opp fra undergrunnen

Han forsøkte å lage verdens beste tegneseriebok.

I 1970 bestemte den amerikanske satirikeren og redaktøren Michel Choquette seg for å lage verdens beste tegneseriebok. Han ville oppsummere 1960-tallet med bidrag fra verdens ypperste serieskapere, og på ønskelisten sto folk som filmregissøren Federico Fellini, kunstmaleren Salvador Dalí og musikeren Frank Zappa.

Choquette reiste verden rundt og samlet inn bidrag, men fikk ingen forlagshus med seg på ideen, og prosjektet Someday Funnies ble aldri fullført. Hele historien om det stormannsgale prosjekt, samt seriene som ble samlet inn, trykkes for første gang i nummer 299 av The Comics Journal.

Her hjemme har Jippi Forlag gravd i historien om norske undergrunnsserier, og kommer opp fra arkivene med boken Undergrunn! – Tegneserier i samling, som samler de fleste seriene pioneren Arne W. Isachsen laget tidlig på 1970-tallet. Spesielt det ambisiøse heftet Instant Karma er en liten skatt, av interesse for alle som har falt for Pushwagners gamle tegneserier.

I tillegg vil mange som var ung på 70-tallet huske Isachsens bidrag i Pax-utgivelsen Fremmad & aldri glemme fra 1974, et forsøk  på å fortelle de undertryktes norgeshistorie, sterkt inspirert av den svenske Historieboken.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..