Kategorier
Intervjuer Musikk

Balkanthrash med Farmers Market

Lørdag 10. april spiller Farmers Market på John Dee. Dette intervjuet stammer helt tilbake fra 1995, da jeg skrev litt for Natt&Dag-utbryteren Urban. Les også Mike Patton-intervjuet som ga balkanthrashgruppa platekontrakt med Ipecac.

Farmers Market introduserer seg for publikum som det hardeste bandet i Norge, for deretter å begynne akkurat denne konserten med en softjazzversjon av sangen fra Libresse-reklamen.

– Vi er det hardeste bandet å ta på alvor, forklarer trommeslager Jarle Vespestad, som sammen med Håvard Lund på treblåsere, Stian Carstensen på trekkspill, Nils Olav Johansen på gitar og Finn Guttormsen på bass, misjonerer bulgarsk folkemusikk over det ganske land.

Farmers Market er et av mange band med utspring fra jazzlinja på Musikkonservatoriet i Trondheim. I tre år har de spilt inn sin egen form for musikk, løst basert på bulgarsk folkemusikk. Pepsodentisk speedbalkanboogie med cowboyakkorder kan de finne på å kalle musikken sin.

– Vi ser helst at publikum pimper øl og danser på bordene når vi spiller. Vi har aldri kalt bandet vårt et jazzband, vi liker best å spille på klubber og kafeer, sier gitarist Nils Olav Johansen.

– Vi spilte for prinsesse Märtha Louise en gang, men hun satt bare med beina i kors, forteller Vespestad.

– Men Roald Øyen sa at det var det beste han hadde hørt siden Keith Jarrett, skyter Johansen inn.

Farmers Market er plateaktuelle med sin første skive, Speed/Balkan/Boogie, på Kirkelig Kulturverksted.

– Det er et konsertopptak fra jazzfestivalen i Molde i sommer. Vi holdt en konsert sammen med to jenter fra det bulgarske koret Les Mystère de Voix Bulgarès, samt to andre bulgarske musikere. Den inneholder ikke vårt tradisjonelle repertoar, den inneholder tradisjonelle låter som vi plukket ut i samarbeid med bulgarerne. Jentene fra koret lo seg i hjel da de hørte hvordan vi spilte de bulgarske låtene, vi var med på takten, men spilte ellers sangene på en helt annen måte enn de var vant til.

– På konsertene våre balanserer vi mellom fullstendig krise og stor kunst. En konsert kan ende som en ren musikalsk opplevelser, eller det kan ende i rene ablegøyer.

Som oftest en kombinasjon av dette. I blant kan det ta helt av, med timinutters talkshow og vitsefortelling.

Til sommeren skal Farmers Market i studio for å spille inn ny plate med sin egen spesielle form for balkanthrash.

– Hvorfor denne interessen for bulgarsk folkemusikk?

– Den gangen jeg og Stian var i Bulgaria ble vi skambitt av bikkjer, solbrent, robba og matforgifta, så det er i alle fall ikke grunnen, sier Johansen.

– Det er morsomt å reise land og strand rundt for å spille musikk som 99 prosent av publikum ikke har anelse om hva er, sier Vespestad.

– Det er en ganske sløy musikkform, men allikevel slår det kjempegodt an blant publikum.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Balkanthrash med Farmers Market”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..