Kategorier
Intervjuer Musikk

Trance: Klubbmusikken som nekter å dø

På tross av årevis med hets og motstand, trance nekter å dø. Denne saken skrev jeg for Dagsavisen i 2002, da miljøet var på vei opp igjen fra en liten bølgedal.

Betong 2. juledag 1999: 1500 mennesker danser der det danses kan i kjelleren på Chateau Neuf. Musikken er pumpende melodisk og energisk trance fra platespilleren til hollandske DJ Tiësto og flere likesinnede. Etter denne toppen har det bare gått nedover med klubbscenen i Oslo, i alle fall hvis vi skal tro Thomas Solhaug alias DJ Jamie.

– 1999 var et toppår for de store festene i Oslo. Norge var først ute i Europa med trance og dj-er som Tiësto, men i 2000 ble det færre store fester og folk trakk til mindre klubber igjen. Mens trance i dag er blitt gigantisk i Europa, tror jeg rett og slett Norge gikk lei. Men nå håper jeg bunnen er nådd, slik at jeg snart kan flytte hjem til Norge.

Sveitser-trance
Jamie flyttet til Bern i Sveits i fjor og har på kort tid bygget seg opp et stort navn på trancescenen i Sentral-Europa. Høydepunktet var da han spilte på hovedscenen da 1,5 millioner mennesker danset seg gjennom Street Parade i Zürich – som igjen ble sendt direkte på tre tv-kanaler. Videre spiller han ukentlig på klubber som Oxa i Zürich og Mad i Lausanne, spiller jevnlig i Tyskland og Frankrike og leder radioshowet «Trance-Escape» på kanalen Coloeur 3.

I morgen vender han tilbake til Oslo som et av hovednavnene på årets Sommer Parade sammen med DJ Pure – regnet som en av Sveits’ største trance-dj-er.

– Selv om det var utrolig moro å spille på Street Parade, synes jeg Sommer Parade har mer sjel. Jeg gleder meg til å spille, og håper festen kan være med å snu den negative utviklingen på den norske klubbscenen.

For Jamie flyttet fra Norge nettopp fordi det ikke lenger var noe marked for trance og store fester. Klubbfolket trakk seg ned i småklubbenes mørke og samtidig fører et generasjonsskifte i klubbkulturen til at steder og folk faller fra, mens høye aldersgrenser stenger tenåringene ute.

– Sveits har bare sju millioner innbyggere, men mengder med klubber med kapasitet opp mot 2000 mennesker – og aldersgrensen er som regel 18 år. Men i Norge tjener ikke de små klubbene nok penger på 18-åringer, som legger igjen lite penger, og det er derfor naturlig at de satser på et eldre publikum. Men derfor glipper ungdommen, som må nøye seg med å kjøpe plater og delta på de få enkeltfestene som har 18-årsgrense.

Voksenhouse
Konsekvensen er at deler av klubbmiljøet i Norge er blitt satt og ufarlig, og Jamie mener både Quartfestivalens og Sommer Parade overfokuser på såkalt «voksenhouse». Savnet av mer ungdommelig trance på paraden er så stort at Nordic Records og Trance.nu setter opp den konkurrerende trancebåten The Summer Boat – som setter til sjøs rett etter at paraden ankommer Rådhusplassen. DJ Jamie skal spille både der og på paradefesten, men ser ingen konflikt i det.

– Overhodet ikke. Båten fyller det store trancetomrommet på Rådhusplassen og gir et alternativ til dem som ikke har lyst til å høre på house i fire-fem timer.

Sammen med numetal er nok trance den mest forhatte musikksjangeren blant bransje, trendpoliti og media. Kanskje nettopp derfor slår den så bredt og hardt ned blant publikum.

– Trance er preget av happy, oppløftende melodier og kan fenge de fleste. Selv faren min har begynt å like trance etter at han hørte på noen av mine miksplater.

Et skjellsord
Men Jamie har ingen problemer med å innrømme at musikkformen også sliter med mange lykkejegere på jakt etter raske penger og enkle løsninger.

– Trance er blitt et skjellsord, og det må nok også mengdene av dårlig trance ta en del av skylden for. Men det er uunngåelig når musikkformen bare vokser seg større over hele Europa – bortsett fra i Norge. Nå er det populært å lage tranceversjoner av gamle popslagere, og selv har jeg lyst til å lage en trance-utgave av D.D.E.s «Rai Rai», flirer Jamie.

Jamie har gitt ut miksalbumene The Ellipse Lounge på Arcade, The First Winter på Warner og årets Sommer Parade-cd på DJ Beat, og kommer med en ny miks i Trance-Escape-serien til høsten.

Men drømmen er å skrive og produsere egne låter: Debuten «Release» er med på en DJ Pure-miks og duoen har også skrevet årets offisielle Sommer Parade-låt «Northern Spirit».

– Jeg prøver bare å lage det som føles rett, med inspirasjon fra de mange flinke tranceprodusentene jeg liker. Noen har allerede begynt å lage album, men det selger ikke stort. Det er fortsatt deltagelse på miksplater som gjelder.

– Og på Sommer Parade?

– Da blir det full trøkk. Vi vil spille det ingen andre vil spille; trance. Så får resten holde seg til housepakka, lover Jamie.

Undersak: Klar for gatefest

I morgen vil 30.000 mennesker danse fra Jernbanetorget til Rådhusplassen om sola skinner og Sommer Parade får ønskene sine oppfylt.

– Jeg har deppa når jeg har sett været de siste dagene, men de siste prognosene ser bra ut. Det regner aldri på Sommer Parade, sier en optimistisk Trond Alexander Tune fra klubbfestivalen.

Klubbfestival? Ja, for med 15 klubber og 11 «flåter» (eller trailere) i selve paraden med på laget er Sommer Parade blitt klubbkulturens årlige maktdemonstrasjon. Men er ikke klubbmusikken på vikende front for rock’n’roll i år da?

– Det sa folk i fjor også, men da kom det rundt 20.000 mennesker. Og se på salgslistene, der både Scooter og Clubber’s Guide To Ibiza har vært høyt oppe. Vi ønsker å vise fram det fargerike mangfoldet i klubbkulturen i dagslys, og samtidig gi et annet bilde enn det negative dopstempelet vi har fått i media.

Paraden er gratis og finansieres i hovedsak av sponsorer, mens Oslo kommune har bidratt med 20.000 kroner. Med mer støtte håper Tune å kunne skape en enda større festival for elektronisk musikk til neste år.

– Vi har vurdert å gjerde inn Rådhusplassen og ta inngangspenger, men det blir helt feil. Men vi har lyst til å gjøre mer med selve innholdet på Rådhusplassen; få inn flere elektroniske band og ikke bare dj-er. Det er jo artistene som er et sted mellom band og dj-er, som Röyksopp, at Norge virkelig vekker oppsikt ute i verden.

Bonus: Anmeldelse av DJ Stigma

DJ Stigma
In Trance We Trust 002

Black Hole Recordings/MNW
4/6

25 sekunder tar det før DJ Stigma setter i gang den elektroniske pulsen på denne miks-cd-en. Rytmene stopper ikke før etter 16 låter og 72 minutter.

Stigma har æren av å være første nordmann som setter sammen en DJ-miks for et internasjonalt selskap. Og for intet mindre enn Black Hole Recordings, selskapet til den hollandske DJ-stjernen Tiësto. Selskapets plateserier (Magik, Space Age, Freedom) omsettes i hundretusener.

Målet er klart: «I wanna dance forever» heter det i Ron Hagen & Pascal Ms «Forever», mens budskapet i Kai Tracids «Liquid Skies» er like enkelt: «Let the rhythm take over your body». Technoavarten trance skal få folk til å miste seg selv i dansen, og benytter enkle rytmer og knep for å få det til.

Spesielt eventyrlysten kan man derimot ikke beskylde Stigma for å være. Miksen er en trygg og virkningsfull reise gjennom kjappe, enkle rytmer og lettfordøyelige og melodiske synthbølger, mikset sammen overbevisende og glatt, med riktig oppbygning mot stadig større topper. For trancefans er det en trygg 70 minutter lang hypnose for dansegulvet, men for sofalyttere og elektroniske feinschmeckere er det mindre å hente.

Her er ingen overraskelser eller sjangerbrudd, snarere en trygg, profesjonell og kanskje litt uspennende miks.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen og Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Trance: Klubbmusikken som nekter å dø”

Jeg husker jeg hadde en tape av DJ Jamie på slutten av 90 tallet som var helt konge men finner den ikke. Finnes det noe av det gamle materiale hans på nett?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..