Kategorier
Intervjuer Musikk

Gotan Project: Tango for 750.000

Franske Gotan Project hadde ikke forventet så mye mer enn «tango for to» da de parret moderne klubbmusikk og tango i 2000. Debuten har solgt over 750.000 eksemplarer, og nå er de tilbake med album nummer tre. Her er mitt intervju.

(Dette intervjuet med Philippe Cohen Solal i Gotan Project ble opprinnelig publisert i Aftenposten i 2004, i forbindelse med et dj-oppdrag på Kokos i Grand Hotel-kjelleren.)

Da Gotan Project slapp albumet La revancha del tango i 2001 ble de raskt omfavnet av dj-er og platekjøpere verden rundt, men møtte samtidig motbør fra det Philippe Cohen Solal kaller «tango-ayatollaher». Det var ikke alle som likte at den fransk-argentiske gruppen spritet opp tango med moderne klubbrytmer og dubeffekter.

– Men nå er det oppstått en ny scene i tangoens hjemland, Argentina. Den handler om elektronisk tango skapt med hjelp av samplere, moderne rytmer og tradisjonelle tango-instrumenter. Det er mest snakk om kollasjer, og ikke nye komposisjoner, men jeg venter at mye nytt og spennende vil oppstå, sier Philippe Cohen Solal i Gotan Project.

På Kokos markeres slippet av albumet Inspiración – Espiración, en dj-miks med egne låter, remikser og klassisk tango. Astor Piazzolla side om side med Peter Kruder, Calexico og Pepe Bradock.

Den som venter på oppfølgeren til La revancha del tango, som solgte 750.000 på verdensbasis og 20 000 i Norge så godt som uten markedsføring, må smøre seg med tålmodighet. Den overraskende populariteten har ført til forsinkelser i Gotan-systemet.

– Vi trodde vi skulle gjøre 30-50 konserter, men endte med å gjøre 200 konserter på to år.

Norge har vært flittig besøkt. Gotan Project har spilt på Nattjazzen i Bergen, MaiJazz i Stavanger, Frankofoni-festivalen i Oslo, Quartfestivalen og på Rockefeller. Nå er det snart tid for å satse for fullt på det etterlengtede oppfølgeralbumet.

– Vi har allerede skrevet 14-15 nye låter, og håper å ha albumet klart til september neste år – etter at vi først slipper en konsert-dvd. Vi jobber med de samme musikerne og sangerne, og vil fortsette å utforske tango videre.

Etter Piazzolla
Tango var blant de første latinamerikanske dansene som gjorde et inntrykk i Europa, da musikken og dansen kom fra Buenos Aires til Paris tidlig på 1900-tallet. Solal oppdaget tango gjennom den store argentinske komponisten Astor Piazzolla – tangoens Duke Ellington, som revolusjonerte tango fra 1950-tallet.

– Jeg oppdaget Piazzolla da jeg var 18 år, men tenkte ikke så mye på at det var tango. Det var Piazzolla.

Senere møtte han Eduardo Makaroff og Christoph H. Muller, og sammen bestemte trioen seg for å lage noe nytt og spennende ved hjelp av noe gammelt.

– Tango var perfekt, fordi det var vakker musikk preget av en sterk melankoli. Det var ikke så mye melankoli på dansegulvene på 90-tallet. Vi ville bringe et nytt lydbilde inn i den elektroniske musikken, men møtte en del motstand i tangokretser til å begynne med – spesielt fra musikerne.

Etter hvert ble musikken vår spilt av dj-er også i Argentina og Uruguay, og i dag spilles vi på latinamerikansk tangoradio og tango-tv. Og i alle land vi har besøkt, merker vi at tangodanserne danser til Gotan Project.

Gotan Project vant BBCs pris for beste world music-plate i 2002, og er ikke de eneste som krysser tradisjonsmusikk med moderne rytmer. De gjør for tango det samme som Ojos De Brujo gjør for flamenco, Oi Va Voi gjør for jødisk klezmer-musikk og Gåte gjør for norsk folkemusikk. Selv er Solal mest begeistret for ny, digital world music.

– Shantel fra Jugoslavia mikser moderne rytmer med kitsch og balkansk musikk. Jeg elsker «baile funk», en brasiliansk miks av dancehall, rap og funksamplinger, samt den elektroniske soca-scenen med utspring på Trinidad.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Gotan Project: Tango for 750.000”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..