Kategorier
Hiphop Jazz Musikk R&B

Mens vi venter på en acid jazz-revival

Husker du acid jazz? Brand New Heavies prøvde seg på et comeback i 2006. Her er min anmeldelse, men vi venter fortsatt på en skikkelig revival.

The Brand New Heavies
Get Used To It
The Groove Thing/TMC Nordic 2006
5/6

Acid jazz-helter vender tilbake.

Husker du acid jazz? Bunnsolide rytmeseksjoner, selvsikre souldivaer, glatte blåsere og funky hodeplagg. Jamiroquai, Incognito, D’Sound, jazzrap og svett stemning på klubber som Headon og Miles Ahead. Dansende menn i hvite dresser i reklamefilmer for Lysholmer Light, og folk som mente Freakpower, ikke Curtis Mayfield, da de ba dj-en om noe funky.

London-bandet The Brand New Heavies var blant sjangerens pionerer, inspirert av funk, soul, jazz, hiphop, disco og rare groove – og drevet av et ønske om å skape noe mer organisk for klubbscenen. Et gnistrende liveband, som med den amerikanske divaen N’Dea Davenport ga oss merkesteiner som The Brand New Heavies (1992) og Brother Sister (1994).

Når bandet nå gjenforenes med Davenport etter 12 år, tar de opp tråden uten glipptak, dropper hiphopreferansene og dykker dypt ned i funk- og soulbrønnen. Fett for gamle fans, men neppe nok til å skape en acid jazz-revival.

Bonus: Anmeldelse av noen feiende flotte Sesssions-samlere i nabolaget.

Etter at retroselskapene har plyndret ferdig 1960- og 70-tallet, ligger 1980- og 90-tallet moden for erobring. Plateserien Sessions er allerede godt i gang.

Diverse artister
80s Groove Sessions

Union Square Music/VME 2002
6/6

Diverse artister
Hip Hop Sessions

Union Square Music/VME 2002
5/6

Diverse artister
Soul Jazz Sessions

Union Square Music/VME 2002
4/6

Plateselskap som Harmless, Strut og Soul Jazz har i flere år ledet an i jakten på glemte og oversette skatter fra dansegulvets historie, men etter hvert som de gravde seg stadig dypere ned i 1960- og 70-tallet føles samlingene samtidig mindre essensielle og mer kuriøse. Da seiler plutselig Union Squares Sessions-serie opp som en verdig konkurrent om dine retrokroner med sine samleplater med gromlåter fra 1980- og 90-tallet.

Sessions begynte tradisjonelt, med doble cd-samlinger innen soul, funk, blues, klassiske breaks og blaxploitation, men har nå kastet over 1980- og 90-tallet med stor glød. Beechwoods Classic-serie har vært innom samme beitemark, men disse tre Sessions-platene er flotte samlinger med mye ufortjent glemt musikk.

80s Groove Sessions hiver seg over soul- og funkscenen i perioden 1978-1986, og viser med all tydelighet hvordan disco overlevde 70-tallet – samtidig som røttene til house ble plantet. Knallåtene står i kø og gjør innkjøpet essensielt for dem som trodde disco døde med John Travolta. Crown Heights Affairs fabelaktige «You Gave Me Love», Indeeps «Last Night A DJ Saved My Life», Jocelyn Browns «Somebody Else’s Guy» og «Funkin’ For Jamaica» av Tom Browne er bare fire av 30 spor. Trenger jeg si mer?

80-tallet var også tiåret verden ble kjent med den nye musikkformen hiphop, og Hip Hop Sessions har gravd fram en fin miks klassikere. Her er Tone-Loc, Grandmaster Flash og Boogie Down Productions ved siden av glemte skatter som YZs «Thinking Of A Masterplan», «Droppin’ Rhymes On Drums» av Def Jef og West Street Mobs «Breakdance». Litt for mange 90-tallsspor forstyrrer helheten noe, men «Ya Mama» av The Pharcyde kan godt være med på alle hiphopsamleplater for min del.

Soul Jazz Sessions går enda lengre fram i tid, og gjør et hederlig forsøk på å vekke acid jazz-sjangeren til live igjen med både hiphopartister som Gang Starr, 70-tallshelter som Gil Scott-Heron og Jimmy McGriff, samt store doser erketypiske acidjazzere fra første halvdel av 90-tallet: Brand New Heavies, Galliano, Vibraphonic og Mother Earth.

Personlig kommer denne vel tidlig for at jeg klarer å bli begeistret over en acid jazz-revival, men det er ikke til å komme fra at også denne doble cd-plata redder mye bra musikk fra glemselen.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende og Dagsavisen.

4 svar på “Mens vi venter på en acid jazz-revival”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..