De har vært med fra starten, men nå gjør latinamerikanere seg sterkere og sterkere bemerket i hiphop. Først tar de USA, og så følger hele Latin-Amerika etter.
BIG PUNISHER
(Opprinnelig publisert i Aftenposten 25. januar 2004.)
«Han har hjertet til en indianer, styrken til en svart mann og stoltheten til en spanjol – jeg gir dere The Punisher». Slik innledes albumet Yeeeah Baby av Christopher Rios alias Big Punisher, i en Frankenstein-aktig sketsj der den rundt 300 kilo tunge rapperen ble satt sammen av deler av de største fargede underholderne i amerikansk kulturhistorie.
Rios hadde sine røtter i Puerto Rico som så mange andre newyorkere, og brukte stolt sin latinske bakgrunn og språk. Da han som første solo latinorapper solgte over en million eksemplarer – platina – av debutalbumet i 1998, ble han helten til alle «latinos», «chicanos» og «hispanics» i USA.
Dessverre fikk eventyret en brå slutt da Rios døde som følge av overvekt i februar 2000 – bare 28 år gammel – to måneder før oppfølgeren ble gitt ut.
Dype røtter
Big Punisher er fortsatt et forbilde for en hærskare unge latinorappere i USA, en bølge som også sveiper over store deler av Latin-Amerika og Europa. Men USAs latinamerikanere har spilt en rolle i utviklingen av hiphop siden starten.
– Mange latinoer så hiphop som en videreføring av egne røtter. På 1950-, 60- og 70-tallet skapte afrikanskamerikanske og latinamerikanske musikere latinjazz og latinsoul i samarbeid, sier Jorge «PopMaster Fabel» Pabon i den legendariske breakegruppen Rock Steady Crew. .
Pabon var nettopp i Oslo for å undervise oslolærere om hiphop, som del av et prosjekt i Den kulturelle skolesekken. Han er litt oppgitt over at latinoenes bidrag til hiphopkulturen ofte overses.
– Hiphop blir sett på som en afrikanskamerikansk kultur, på grunn av den store rollen svarte utøvere spilte i utviklingen av kulturen. Men de tre viktigste grunnleggerne, Grandmaster Flash, DJ Kool Herc og Afrika Bambaataa, hadde alle sine røtter i Karibia, mens mange latinoartister også spilte viktige roller, sier Pabon, som jobber med dokumentarfilmen Puerto Ricans in Hip Hop for å sette skapet på plass.
Los Angeles
Problemet var at der New Yorks latinoer var aktive som dj-er, dansere og graffitimalere, tok få opp mikrofonen – og derfor var latinoene lenge mindre synlige i New York. Derfor må vi til Los Angeles.
– Latinos spiller en stor rolle i hiphop i California, og mye henger sammen med gjengkulturen. Det er mye snakk om biler, gjengslang, gjengmoter og mexicanskinspirert musikk, sier Andreas Wille Paulsen fra Oslo.
Som hiphopprodusenten Big Ice lager han musikk for California-rappere som Kid Frost, JayTee og Assassin – alle med latinsk blod i årene.
Og det var nettopp i California latinske rappere fant sin egen identitet på tampen av 1980-tallet. Gerardo Mejia, født i Ecuador, fikk en popslager med rap på «spanglish» med «Rico Suave», mens cubanskfødte Mellow Man Ace og amerikansk-mexicanske Kid Frost slo seg frem med bakgrunn i Los Angeles’ gjengkultur og slagerne «Mentirosa» og «La Raza».
Like etter debuterte Cypress Hill med låter som «Latin Lingo», og hiphop latino fikk sine første superstjerner – noe som med tiden ga latinamerikanske rappere i New York økt selvtillit. For ikke å snakke om i resten av verden.
Hip-hop cubano
Tenk deg at du er norsk musiker og treffer en cubansk jente i Oslo. Du blir med henne til Cuba, men der digger alle felespiller Knut Buen. Omtrent slikt følte Joel Pando det da han kom til Oslo for seks år siden.
For hvorfor var de gamle gubbene i Buena Vista Social Club så populære? Deres musikk var jo utgått på dato i hjemlandet for lenge siden.
– Salsa er ut på Cuba, de gamle salsamusikerne lever i dag av å spille i utlandet. Buena Vista er død musikk, i Havana er det «hiphop cubano» – la moña – som gjelder, sier Pando, alias rapperen Pionero Pando.
Hiphop ble mottatt med stor skepsis da kulturen dukket opp på Cuba på 80-tallet, men i 1998 erklærte kulturminister Abel Prieto hiphop som en autentisk cubansk uttrykksform.
Selv Fidel Castro rappet med gruppen Doble Filo under finalen i det nasjonale baseballmesterskapet.
– Det er bare en mann som er bedre enn meg på mikrofonen, og det er Fidel Castro. Han kan fristile i seks timer i strekk. Det er målet mitt, ler Pando.
Men Cuba er ikke alene. Hiphop har festet seg i Chile og Mexico, Puerto Rico har utviklet «reggaeton» – en blanding av dancehall, reggae, hiphop og spanske tekster, mens São Paulo i Brasil skal være hjem for intet mindre enn 30.000 hiphopgrupper. Og dette er trolig bare begynnelsen.
– Det er flere latinos under 18 år enn i noen annen av våre målgrupper. De støtter opp om ny musikk så lenge hiphopartistene fortsetter å skape musikk de gjenkjenner seg i, sier Lupe De La Cruz, markedssjef hos EMI Latin i USA til nettsiden Brownpride.com.
Fem utvalgte album
Mellow Man Ace
Escape From Havana
Capitol 1989
Det første gjennomførte hiphop latino-albumet. Broren til Sen Dog i Cypress Hill kom til Los Angeles fra Cuba, og tilførte spansk språk og salsa i hiphop.
Cypress Hill
Cypress Hill
Sony 1991
Det store gjennombruddet for hiphop latino. Med røtter i Cuba, Mexico og Danmark tok denne Los Angeles-trioen «latin lingo» inn på hitlistene verden rundt.
The Latin Kings
Välkommen till förorten
Warner 1994
Fra Stockholms drabantbyer kom denne svensk-chilenske trioen, som med sitt debutalbum viste at hiphop var et effektivt talerør for andre-generasjonsinnvandrere og samtidig la grunnlaget for svensk – og norsk – morsmålsrap.
Big Punisher
Capital Punishment
Loud Records 1998
Christopher Rios tilhørte den store puertoricanske minoriteten i New York, og under vingene til læremester Fat Joe ble han den første solorapperen med latinsk bakgrunn til å selge til platina i USA.
Orishas
A lo cubano
Universal Latino 2000
De mest kjente representantene for la moña, «hiphop cubano». Sterke innslag av musikkformer som son og rumba, og sjekk også ut 2002s Emigrante.
Norske latinos
* Darkside of the Force/Salvador
Norskchilenske Salvador Ernesto Sanchez Weishaupt fra Grimstad og stebroren Oscar Sepulveda overbeviste med albumet Darkside of the Force i 1998, fulgt av en feide med Tommy Tee og kompani. Salvador gikk solo med albumet Solar Consciousness i 2001, og ga i 2004 ut Adjust your Stereo – et samarbeid med bluesgitarist Ronnie Jacobsen.
* Diaz
Andres Diaz har spansk blod i årene, er oppvokst på Jessheim og solodebuterte med 2050 i 2000 med rapping på engelsk og spansk. Han gikk over til norsk på fjorårets Velkommen hjem Andres, og fikk i 2004 eget radioprogram på Kanal 24.
* Equicez
Norskchilenske Axel «F’Em One» Purcell utgjør halvparten av duoen, hvis State of Emergency ble kåret til 2003s beste norske album av både Aftenpostens kritikere og lesere. F’Em One gikk deretter solo under artistnavnet El Axel.
* Da D.O.N.S.
Oslotrio med røtter på Tåsen, i Brasil og Den dominikanske republikk. Fikk en hit med singlen «She Don’t Know My Game» i 2003, Amazone gikk solo kort etter.
* Pionero Pando
Cubansk rapper og tidligere medlem i Orishas, som har bodd i Oslo i seks år. Han rapper på spansk og har samarbeidet med DJ Fade og Simon Divine – men har ennå ikke gitt ut noen plate.
* Farell
David Farell Mendoza fra Honduras og Bøler ga ut albumet My Third Eye (The Diary) i 2000, men har vært heller taus siden, med unntakk av et aldri så lite comebackforsøk.
12 svar på “Hiphop latino”
[…] This post was mentioned on Twitter by Øyvind Holen, Øyvind Holen. Øyvind Holen said: [blogg] Klubbmusikkdager 15: Hiphop latino – Fra Rico Suave til Big Punisher http://bit.ly/biQmU9 […]
[…] Karibia og USA møtes på klubb i Miami. Latino-hiphop er blitt en egen sjanger, takket være pionerer som Mellow Man Ace, Kid Frost, Cypress Hill, Fat […]
[…] og Paris, før den langt mer hedonistiske og materialistiske gangstarapen tok over føringen med Cypress Hills debutalbum i 1991 og Dr. Dres The Chronic i […]
[…] Venter på rap-Elvis Derfor drar JoJo sin italienskamerikanske bakgrunn inn i hiphop, på samme måte som Fat Joe, Big Punisher og Cypress Hill tilførte latinosmak inn i hiphop på 90-tallet. […]
[…] Ballade.no-sak fra 2001. Rapperen Salvador satser på det latinamerikanske markedet. Plateselskapet City Connections tror en spanskspråklig versjon av kristiansanderens soloplate er […]
[…] Venter på rap-Elvis Derfor drar JoJo sin italienskamerikanske bakgrunn inn i hiphop, på samme måte som Fat Joe, Big Punisher og Cypress Hill tilførte latinosmak inn i hiphop på 90-tallet. […]
[…] om politisk hiphop her , her og her. Mer om hiphop latino her. Neste uke: Hiphop […]
[…] Mer om politisk hiphop her , her og her. Neste uke: Michael Franti i The Beatnigs, Disposable Heroes of Hiphoprisy og Spearhead. Mer om hiphop latino her. […]
[…] Mer om hiphop latino her. […]
[…] Navid Gondal og hans Incredible Productions jobber med tre artister. Farell fra Bøler kommer med album på Sony i januar, mens osloduoen MadCon trolig slipper en single på […]
[…] et eget kapittel når 1990-tallets hiphophistorie skal oppsummeres. De ble et viktig forbilde for latinorappere, gangstarappere og marihuanaforkjempere, og bidro også sterkt til å misjonere hiphop ut til et […]
[…] fint å se en kvinnelig norskchilensk rapper blomstre opp, etter at flere fotballag med norskchilenske menn har plukket opp mikrofonen. Flere kvinnelige rappere […]