Kategorier
Intervjuer Tegneserier

En visuell knyttneve på Kunstnernes Hus

No Comprendo Press spessial, dag 4: I 2002 stormet tegneserieskaperne i No Comprendo Press inn på Kunstnernes Hus samtidig som forlaget feiret sitt tiårsjubileum med brennferske utgivelser fra Steffen Kverneland og Knut Nærum.  Jeg skrev dette for Dagsavisen.

Lars Fiske skotter stolt og litt skremt opp på sin egen tegneseriehelt, den lett forvirrede lyrikeren Matje. Matje har tatt skrittet ut fra tegneserierutene og henger på Kunstnernes Hus som en tre ganger fire meter stor transparent – mens du også kan få ham som mobillogo.

Fiske og medutstiller Steffen Kverneland er fornøyde:

– Vi har helt bevisst gått vekk fra tanken om å stille ut tegneserieoriginaler og hele historier, selv om utstillingen også rommer dette. Vi tar tegneseriene ut av det intime leseformatet og over i popkunsten. Utstillingen fremmer det visuelle med tegneseriene – den er en visuell knyttneve! sier Kverneland.

Høy ikonfaktor
Kverneland er representert i «Figur/Tekst» med skisser, utkast og ferdige sider fra hans nye album Den svarte katten – basert på Edgar Allan Poes novelle – samt en smakebit på høstens selvbiografiske verk Slyngel.

– Tegneserier egner seg utmerket til forenkling. Seriefigurer har en høy ikonfaktor, som det er dødskult å leke seg med, synes Fiske.

Fiske og Kverneland gir designer Christian Leborg æren for utstillingen. Det er han som har blåst opp Fiske i gigantformat og gitt utstillingen dens form. Nær sagt alle tegnerne knyttet til No Comprendo Press deltar: Waldemar Hepstein, Mats Sivertsen, Christopher Nielsen, Ola Hegdal, Mette K. Hellenes og Knut Nærum. I tillegg er Karine Haaland og Jason med, samt tegnerne tilknyttet miniforlaget Dongery.

Tror på knockout
Med sin særegne absurde humor har Dongery-tegnerne gått fra en ukjent tilværelse med hjemmesnekrede hefter via en utstilling på Deichmanske bibliotek til Kunstnernes Hus på knappe tre uker.

– Tegneserier er jo laget for å leses i blader, men slike utstillinger kan kanskje føre til at flere oppdager bladene, tror Dongery-tegner Flu Hartberg.

– Dette går i rekordfart. Hva er deres neste mål?

– Vi har lyst til å lage en stand til inntekt for kolikkrammede ved Besserudtjernet, svarer Bendik Kaltenborn i sedvanlig Dongery-stil.

Men neste uke skal tegneseriene konkurrere med levende forfattere og lyrikere. Hvordan går det? Ender tegneseriene bare som pynt på en litteraturfestival?

– Det ender med knockoutseier – til oss. Bare se for deg en stakkars lyriker med sin smerte- og skjærgårdspoesi som skal konkurrere med Christopher Nielsens «Rulletrappen» (hele historien henger på veggen i gigantformat). Alle kommer til å le av Christophers serie, mens lyrikeren vil streve, tror Kverneland.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “En visuell knyttneve på Kunstnernes Hus”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..