Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Da Knut Nærum drømte om Fidus-storhet

No Comprendo Press Spesial, dag 5: Mitt 1998-intervju med daværende Fidus-redaktør Knut Nærum.

Norske tegneserier når stadig flere lesere. Men «seriestjernenes» egen baby, Fidus, er fortsatt en godt bevart hemmelighet.

Antologien Fidus er hjertebarnet til grunnleggerne Knut Nærum, Steffen Kverneland, Christopher Nielsen, Waldemar Hepstein og Ola Hegdal. Men selv om herrenes serier trykkes i Dagbladet, Ny Tid, Universitas, Bladkompaniet og Are Kalvøs bøker, og Kverneland attpåtil er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, er ikke opplaget på Fidus nummer ni høyere enn 2000.

Kan selge mer
– Et salg på 10.000-15.000 eksemplarer er mulig. Norske serier er blitt populære i aviser og hefter som Tommy og Tigern, så publikum finnes. Forutsetningene er at folk får vite at vi finnes, at de får tak i bladet og at det kommer ut regelmessig, tror redaktør Knut Nærum.

Nærum er tekstforfatter i NRK og har skrevet for Egentlig, Hallo i uken og Tusen år og like blid, men egentlig har han mest lyst til å lage tegneserier. Han tegner Bloid i Ny Tid, og har skrevet det uutgitte albumet Sydpolmysteriet, tegnet av Oslopostens Trygve Høiseth.

Fidus er ikke akkurat blitt et husholdningsnavn, men det er vår baby. Lesergruppa er studenter, kulturjournalister og folk som oss selv: Halvgamle, sure gubber og bitre småbarnsforeldre.

Arbeidsjern
Antologien Forresten er også ute med nytt nummer. Færre «stjerner» blant serieskaperne, men større opplag: 5.000.

– Vi er kanskje litt yngre og mer idealistiske når det kommer til den kjedeligere delen av jobben: Salg, distribusjon, pr og pushing på venner og familie, tror Jens K. Styve i Jippi Forlag.

– Men når en passerer fem-seks utgivelser ligner det mer og mer på arbeid og det blir mindre lystbetont. Mitt inntrykk er at vi er flere som deler på drittarbeidet. Dessuten satser vi på en mer folkelig og kommersiell stil med flere faste figurer.

Distribusjon er stort problem for norske tegneserier. I Oslo finner du Fidus og Forresten sikrest på spesialbutikker som Tronsmo og Avalon eller via ivrige gateselgere.  Bladene finnes også i store Narvesen-butikker, plassert sammen med tidsskriftene, porno- eller Donald-bladene. I bokhandlene finnes de ikke.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..