Kategorier
Hiphop Musikk

Mystikal: Funky skrikhals

Årets rap-comeback? Mystikal er tilbake, og han er i form. Her er de to nye låtene, og – mens vi venter på fortsettelsen – mine Mystikal-anmeldelser.

Mystikal
Prince of the South… The Hits
Jive/Zomba/BMG 2004
4/6

Fin oppsummering av karrièren til sørstatenes Busta Rhymes, mens vi venter på at han slipper ut av fengsel.

Alt så ut til å klaffe for Michael Tyler. Han ble en banebryter for dirty south-stilen midt på 90-tallet, og ble plukket opp av Master P og hans No Limit Records. Han gikk videre til Jive, der han innledet et givende samarbeid med The Neptunes – idet produsentduoen tok over tronen som de største hitmakerne i amerikansk musikkbransje. «Shake Ya Ass» og «Bouncin’ Back» fikk hiphop inn på klubber verden rundt, og Mystikal slapp to solide album. Så gikk det galt.

Mystikal ble dømt for voldtekt, og dømt til seks år i fengsel. Derfor står denne samleren mer frem som et desperat forsøk på å holde liv i Mystikal-navnet – på tross av to nye låter. Når det er sagt, byr samleren på mye bra musikk om du ikke allerede har skrikhalsen fra New Orleans i samlingen.

Vokalstilen kan bli slitsom i lengden, for Mystikal legger seg i tradisjonen etter Little Richard, Screamin’ Jay Hawkins, James Brown og Busta Rhymes. Det er funky, energisk, morsomt og ikke så lite anmasende. Spørsmålet er til syvende og sist om albumene Let’s Get Ready og Tarantula egentlig er en bedre investering.

De nye låtene:


Mystikal

Tarantula
Jive/Zomba 2002
5/6

Endelig får New Orleans’ største skrikhals musikken han fortjener.

Mystikals vokalstil er et endeløst utropstegn – et konsentrat av urbrølene til James Brown og Little Richard oppdatert til 2000-tallet: «Wopbabalubop, bitch watch out!», som han sier i tittelsporet. Med The Neptunes-produserte slagere som «Danger» og «Shake Ya Ass» rykket Mystikal opp én divisjon med 2000s Let’s Get Ready, men dette er utvilsomt hans mest helhetlige album.

Og i tillegg til sterke musikalske bidrag fra The Neptunes, Rockwilder og Scott Storch, er det gledelig at Master Ps gamle husprodusenter Beats By The Pound (nå The Medicine Men) river seg løs fra sin gamle mesters klamme favntak.

En hel time med Mystikal er fortsatt i meste laget, men har du sansen for karens vrælende stil er dette gull.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Mystikal: Funky skrikhals”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..