Kategorier
Intervjuer Musikk

Fra grunge til stonerrock

Hva er egentlig stonerrock? – For meg er stonerrock et salgstriks, ingen sjanger. Det erstattet grunge som samlebetegnelse for tung rock da grunge ble et skjellsord, mener Josh Homme fra Queens of the Stone Age, Kyuss og Them Crooked Vultures.

Kyuss er nesten eneansvarlig for sjangeren ”stonerrock”, enklest beskrevet som tung psykedelisk rock med sterk inspirasjon fra 70-tallsgiganter som Black Sabbath og Led Zeppelin.

– Jeg ville ikke hørt på Black Sabbath om du betalte meg for det da jeg var i tenårene. Det var punk som gjaldt; Subhumans, Black Flag og band på SST, forklarer Homme, som ikke hørte på Black Sabbath før han var 20.

Homme hørte begrepet ”stonerrock” første gang i 1996 på et møte der Roadrunner Records pønsket ut hvordan de skulle selge en samleplate. Samlingen ble døpt Burn One Up. Music for Stoners, og selskapet solgte sjangeren som stonerrock til musikkpressen.

– For meg er stonerrock et salgstriks, ingen sjanger, sier Homme.

Og selv om Kyuss ofte blir trukket fram som pionerer i sjangeren, er det liten tvil om at bandet opererte i samme landskap som spesielt Soundgarden, men også Screaming Trees og Mudhoney, rundt 1990. Da ble musikken døpt ”grunge”.

–  Stonerrock erstattet grunge som samlebetegnelse for tung rock da grunge ble et skjellsord. Men begrepet dukket først opp etter at Kyuss var oppløst. Jeg har faktisk aldri spilt i et stonerrockband, sier Homme.

Kyuss er blitt sammenlignet med Velvet Underground, men ikke på grunn av musikken. Om Velvet Underground sies det at den solgte ikke så mange plater, men alle som kjøpte platene startet sine egne band. Så også med Kyuss, som er gudfedre for dagens stonerrock-scene. Også Norge har en liten, men vital stonerscene.

Nettopp derfor faller Hommes misnøye med begrepet mange tungt for brystet. På nettsiden Stonerrock.com utdyper Homme sitt syn: ”Jeg trodde folk likte Kyuss fordi vi nektet å bøye oss for sjangergrenser og ikke ville spille etter regler som ikke eksisterte. Stonerrock er et begrep som ikke åpent nok for meg, fordi utelukker en rekke strålende band og musikk.”

Anbefalt stonerrock

Kyuss
Welcome To Sky Valley

Elektra

Fu Manchu
Eatin’ Dust

Man’s Ruin

Monster Magnet
Dopes To Infinity

A&M

Unida
Coping With The Urban Coyote

Man’s Ruin

Slo Burn
Amusing The Amazing EP

Semaphore

Nebula
Let It Burn

Relapse

Norsk stonerrock

WE
Livin’ The Lore

Voices of Wonder

Pawnshop
Aloha From Saturn

Beard of Stars Records

Black Debbath
Tung, tung politisk rock

Tylden

Thulsa Doom
She Fucks Me EP
Safety Pin Records

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

5 svar på “Fra grunge til stonerrock”

[…] Grepet glipper for Monster Magnet. Etter at grungefeberen la seg tidlig på 90-tallet, utviklet nye genrebegrep seg i amerikansk tungrock. Limp Bizkit og Korn tok opp hansken etter Faith No More og Rage Against The Machine, og numetal var født. Samtidig førte Kyuss og Monster Magnet arven videre etter Soundgarden og Black Sabbath med musikk som ble døpt stonerrock. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..