Kategorier
Jazz Musikk

Susannas kammerjazz

Som en liten ettertanke til gårsdagens glimrende Blå-konsert med Bonnie ‘Prince’ Billy og Susanna Wallumrød: Mine små skriverier om Susanna.


Susanna and the Magical Orchestra
Melody Mountain
Rune Grammofon 2006

Susanna Wallumrød og Morten Qvenild er tilbake, men oppfølgeren til den fabelaktige debuten List of Lights and Buoys (2004) er en skuffelse. Duoens nennsomme utvalg av coverlåter byr på flere magiske øyeblikk, men få virkelige overraskelser eller dristige valg. Eviggrønne klassikere fra Leonard Cohen, Prince og Joy Division tilføres lite nytt, mens ideen om nedstrippede kammerversjoner av Kiss og AC/DC allerede er tatt av Mark Kozelek i Red House Painters.


Susanna

Sonata Mix Dwarf Cosmos

Rune Grammofon 2007

Når Susanna Wallumrød går solo, blir resultatet ikke fryktelig annerledes fra Susanna and the Magical Orchestra, men nå har hun skrevet alle låtene og spiller selv både piano og gitar. Et vågalt og riktig skritt etter coverlåtene på Melody Mountain, og dette er et blendende vakkert oppgjør med standardlåt-tyranniet i vokaljazzen. Så får vi håpe at hun neste gang også tør å tråkke til med litt mer aggresjon og energi, i et oppgjør med «slowmotion»-tyranniet som også herjer norsk jazz.

Hva leser du nå, Susanna (i 2007)?
HVEM: Susanna Wallumrød, som 20. august slipper plata Sonata Mix Dwarf Cosmos, denne gang som bare Susanna – uten The Magical Orchestra.

NÅ: Jeg leser alltid flere bøker samtidig, litt på skift selvfølgelig. Akkurat nå er det Mørkets sangerske, en bok om Gunvor Hofmo av Jan Erik Vold. Fint å lese én forfatters personlige tanker om en annen, sammen med biografisk materiale og ikke tidligere utgitt materiale av Hofmo.  Når jeg ikke er så våken og opplagt som jeg vil være da jeg leser om Hofmo, leser jeg krim. Akkurat nå er det Skyggemannen av Jorun Thørring og Boks 21 av Anders Roslund og Børge Hellström. Spennende og godt skrevet krim er topp underholding.

ETTERPÅ: Da blir det trolig Post Office av Charles Bukowski, som jeg gleder meg veldig til å lese – har bare lest en del av lyrikken hans tidligere. Dessuten må jeg kjøpe meg den nye Rocky-boka til Martin Kellerman, hysterisk morsom tegneserie.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Susannas kammerjazz”

[…] Will Oldham og hviskingens kunst Posted on juni 3, 2010 by oyvindholen Mange artister opplever å bli bedre hørt jo mer lavmælt de framfører sine sanger. Men slik musikalsk hvisking krever sin mann. Will Oldham er en av disse. På Blå i kveld gjør han – som Bonnie ‘Prince’ Billy – den siste av i alt fem norgeskonserter med Susanna Wallumrød. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..