Kategorier
Tegneserier

Mangaklassiker 5: Buddha

Manga spessial, dag 12: Osamu Tezuka var Japans egen Walt Disney, men Buddha er som om Disney skulle ha våget seg på en halsbrekkende tegneserieversjon av Det nye testamentet.

Osamu Tezuka
Buddha Volume 1: Kapilavastu

Vertical
5/6

Fantasirik og sprudlende gjenfortelling av livet til Buddha fra Japans tegneseriegudfar.

Nå som japanske tegneserier, manga, fester grepet i Norge gjennom Ranma ½, Manga Mania og Dragon Ball, vil nok mange lesere dras mot de engelske oversettelsene – der utvalget er latterlig større og bedre. Men mangfoldet er stort at det er lett å gå seg vill i jungelen av oversettelser. Buddha av mangalegenden Osamu Tezuka er en av de beste ferske oversettelsene; en ambisiøs og original gjendiktning av livet til Siddhartha Gautama, best kjent som Buddha.

Osamu Tezuka (1928-1989) regnes som mangaens gudfar og blir kalt popkulturens Akira Kurosawa. Sterkt inspirert av Walt Disney dannet han skole med sin miks av realistiske bakgrunner og tegnefilmaktige figurer, og tegnefilmversjonen av hans Astro Boy ble en gigantisk suksess i USA allerede på 60-tallet. Dark Horse Comics gir nå ut Astro Boy i kronologisk rekkefølge, men jeg vil heller anbefale hans langt senere storverk Buddha.

Tezuka så hvordan japanske tegneserier modnet med årene, og Buddha var hans ønske om å lage en mer seriøs serie enn det han var kjent for. Derfor ga han seg i kast med livshistorien til buddhismens far, men klarte ikke helt å legge fra seg sine barnlige sider. Derfor er Buddha blitt et lappeteppe av dyp alvor, fjærlett humor, alvorlig filosofi og halsbrekkende action.

Tezuka blander friskt inn sine egne figurer i historien, men uten at det føles merkelig eller påtatt – og Buddha selv fødes ikke før på side 260 i første bok. Dette er en oversettelse jeg vil følge videre med glede, og har du akkurat oppdaget den gigantiske mangaverdenen anbefales en avstikker til Tezukas gnistrende skildring av India 500 år før vår tidsregning.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Mangaklassiker 5: Buddha”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..