Kategorier
Musikk reggae

Chams store øyeblikk

Reggae spessial, dag 7: Cham, alias Baby Cham, fikk sitt store gjennombrudd med låta «Ghetto Story» i 2006, men har ikke helt klart å innfri siden.

Cham
Ghetto Story
Mad House/Atlantic/Warner 2006
4/6

Genial single, ok album.
I dancehall er du bare så god som din siste single, og album fungerer som samleplater for de mest populære artistene. Og iblant dukker det opp hits som setter opphavsmannen på verdenskartet, som Sean Pauls «Gimme the Light», Damian Marleys «Welcome To Jamrock» og nå Chams «Ghetto Story».

Dameon Beckett kalte seg Baby Cham (uttales som i «champagne») da han dukket opp på tampen av 1990-tallet, og er nå plukket opp av Sean Pauls amerikanske plateselskap. Tittellåten er et mørkt mesterverk, en brutal skildring av oppveksten i Kingstons getto, pakket inn i streng minimalisme av produsenten Dave «The Stranger» Kelly, og servert hele tre ganger (med hjelp fra Akon og Alicia Keys).

Låtene går tilbake til 2003s «Vitamin S», og Cham er preget av en 2Pac-aktig forvirring mellom materialisme, realisme og idealisme. Selv om han flørter mye med klubbene og damene, er Cham nærmere råheten til Bounty Killer enn popappellen til Sean Paul. Dermed blir nok flere av låtene her hakket for røffe for utrente dancehallører.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Chams store øyeblikk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..