Kategorier
Tegneserier

Gorilla: Et Pyton for 2000-tallet

Gorilla sto fram som en frisk blanding av Pyton og Smult. Det var dessverre ikke nok for serieleserne, og antologien forsvant etter 11 numre.

Dag E. Kolstad (red.)
Gorilla nr. 1
Egmont Serieforlaget 2003
4/6

Når norsk tegneseriehistorie skal skrives vil navnet Dag E. Kolstad stå skrevet med gullskrift. Som redaktør i Norsk MAD og Pyton drev han sine serieskapere hardt, men især Pyton fungerte som en briljant tegneserieskole for talenter som Frode Øverli og Tore Strand Olsen. Uten Kolstad ville vi neppe sett den serieboomen vi opplever i dag.

Kolstad er i dag redaktør for Ernie, men i nysatsingen Gorilla ser det ut som han får friere tøyler. Bladet er en fin og morsom miks av nye norske serier og svenske humorister som Johan Wanloo, Johan Andreasson og Henrik Lange.

De norske bidragsyterne er en blanding av veteraner som Erik Nordgård (Pyton-kjenningen ”Förerhunden Adolf”), Øyvind ”Flis” Sagåsen og Arild Midthun og yngre talenter som Geir Moen og Ronny Haugeland. Sistnevnte byr på et høydepunkt med ”Records AS”, og det er bare å håpe at serien blir en gjenganger og at Haugeland får frie tøyler til å levere frekke blikk på norsk musikkbransje i tradisjonen etter hans morsomme serier fra Quartfestivalen.

Gorilla befinner seg et sted mellom rumpehumoren fra Pyton, satiren i MAD og undergrunnstradisjonen til Smult, og har kanskje ikke helt funnet toppformen. Men det er bare å håpe Gorilla makter å bite seg fast i det norske seriemarkedet, for det norske seriemiljøet trenger en slik tumleplass.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Gorilla: Et Pyton for 2000-tallet”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..