Kategorier
Musikk

Øya 1999: Klare for opprykk

Etter å ha besøkt alle 12 utgaver av Øyafestivalen kan jeg trygt slå fast at årets program er det beste så langt. Denne saken skrev jeg i Osloposten i 1999, om en festival som virkelig ble startskuddet for en ny bølge i norsk musikk.


The class of ’99: Ymse medlemmer i BigBang, Gluecifer, Jaga Jazzist, WE, Palace of Pleasure og Cato Salsa Experience. Klikk på bildet for større versjon.

Denne gjengen oslorockere har i år kuppet Kalvøya, og er klare for opprykk i norsk rocks førstedivisjon.

Arrangørene bak den duggfriske Øyafestivalen så seg lei på at norske band stiller i andre- og tredjedivisjon på festivalplakatene, og at Kalvøyafestivalen de siste årene er blitt avlyst på grunn av fravær av storkanoner som Neil Young. Øyafestivalen 26. juni lokker med elleve norske band og et tak på 7000 gjester.

– Ideen dukket opp i februar, etter en hemmelig festival på puben Paragrafen med noen av de samme musikerne. Vi fikk bestilt Kalvøya fra Bærum kommune, og flyttet festivalen til et mindre og koseligere område enn den klassiske Kalvøyafestivalen, forteller Runar Eggesvik i Øyafestivalen.

Midnight Choir var de største stjernene på Øya 99. De tok seg i alle fall best betalt.

Lavt budsjett
Årets festival byr bare på norsk musikk med rocka preg, med unntak av en utenlandsk overraskelse (2010-kommentar: Som ikke kom). Neste år satser festivalen på en todagers festival, med flere utenlandske artister og økt fokus på hiphop og techno.

Øyafestivalen opererer med et budsjett på en halv million kroner, og trenger bare 1200 betalende for å gå rundt. Samtidig loves bandene 25 prosent av et eventuelt overskudd, i tillegg til artisthonoraret.

– Vi ønsker å fokusere på nye, norske band og er inspirert av Hultsfredfestivalen i Sverige, som er flinke til å få med nye svenske og utenlandske navn. Denne festivalen hadde neppe vært mulig for to år siden, men de siste årene har stadig flere gode norske band dukket opp, synes festivalarrangør Claes Olsen.

Bare et av bandene på programmet, Madrugada, har kontrakt med et etablert plateselskap.

– De store plateselskapene har ikke vært flinke nok til å følge med innen utviklingen i norsk rock, synes Olsen.


Bronco Busters, eneste jenteband på Øya 99.

– Det er få jenter på programmet. Inkludert jentetrioen Bronco Busters vil bare fem jenter slippe til på scenen? (2010-kommentar: Dette spørsmålet skulle vende tilbake på årlig basis.)

– Det er mange bra jenteband i emning, spesielt i Stavanger. Men i dag er det få som er gode nok, og derfor er det dessverre blitt en mannsdominert festival, innrømmer Olsen.

Artistene? BigBang, Madrugada, Bronco Busters, Gluecifer, Midnight Choir, Palace Of Pleasure, Cato Salsa Experience, Jaga Jazzist, We, Ricochets, p.i.k.e og radioprogrammet «XL» er klare for Øya-festivalen 26. juni 1999.

Og hvem vant denne konkurransen? Heldiggriser!
Osloposten deler ut to store pakker i anledning Øyafestivalen. I tillegg til fire billetter til festivaldagen 26. juni legger vi med følgende plater av festivalartistene: Gluecifers Soaring With Eagles…, BigBangs Electric Psalmbook, Midnight Choirs Amsterdam Stranded, Madrugadas EP og New Depression EP, Wes Livin’ The Lore, Palace Of Pleasures In The Sky EP, Jaga Jazzists Magazine EP og et nytrykk av Cato Salsa Experiences debutplate. Vi har også flere plater og festivalbilletter i trøstepremiere.

Vil du utvide platesamlingen må du svare på følgende spørsmål: Hvilken av artistene på Øyafestivalen vant Spellemannprisen i år?

4 svar på “Øya 1999: Klare for opprykk”

[…] Øyafestivalen 2010 var et høydepunkt, og 2011-utgaven ser også sterk ut på papiret. Jeg skrev dette heiaropet i 2002, og allerede da var det noen som klaget. Spørsmålet er fortsatt aktuelt: Vil musikkgleden overleve når horder med Kaizers Orchestra-fans skal høre på eksperimentell elektronikapunk og innadvendt syrerock? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..